Ελληνοτουρκικά: Απάντηση Μητσοτάκη στο σόου Ερντογάν
Ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν δεν είχαν ανταλλάξει ούτε βλέμμα κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα, και κάθισαν μάλιστα σε χωριστά τραπέζια στο δείπνο, προς το τέλος του δείπνου ο Ταγίπ Ερντογάν πήρε τον λόγο και ενώπιον 43 ηγετών έκανε για ακόμη μία φορά μια εντελώς απρόκλητη επίθεση στην Ελλάδα, κατηγορώντας την αφενός πως εκείνη προκαλεί ένταση και λέγοντας αφετέρου πως η Τουρκία είναι αυτή που θέλει την καλή γειτονία και είναι μάλιστα έτοιμη για διάλογο.
Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν άμεση, καθώς πήρε τον λόγο αμέσως και απάντησε στον κ. Ερντογάν πως εκείνος είναι που αμφισβητεί ευθέως την κυριαρχία των νησιών και πρέπει να σταματήσει άμεσα. Ο Ελληνας πρωθυπουργός πρόσθεσε πως ο κ. Ερντογάν αντί να προκαλεί εντάσεις θα πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες. Αργότερα στη συνέντευξη Τύπου ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε την επίθεση εναντίον της Ελλάδας και μάλιστα είπε πως η Ελλάδα και η Κύπρος ζήτησαν συνάντηση, προσθέτοντας πως «προς το παρόν δεν έχουμε κάτι να πούμε», χωρίς ωστόσο να αποκλείει στο μέλλον να υπάρξει κάποια συνομιλία. Πρόσθεσε ωστόσο απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου αν εννοεί την Ελλάδα πως «θα έρθουμε ένα βράδυ» πως πράγματι «καλά κατάλαβες. Οποια χώρα μας ενοχλεί και μας επιτίθεται, η απάντησή μας είναι πως μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ». Κυβερνητικές πηγές δεν σχολίασαν τις δηλώσεις Ερντογάν, σημειώνοντας πως ο πρωθυπουργός ό,τι είχε να πει το είπε πρόσωπο με πρόσωπο κατά την ομιλία του στο δείπνο ενώπιον όλων των ηγετών, «οι οποίοι διαπίστωσαν μπροστά τους τη συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου», όπως συμπλήρωσαν.
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ήλθε στην Πράγα και δεν βρήκε ευήκοα ώτα στις αιτιάσεις του, ούτε στο πάνελ για την ασφάλεια, που συμμετείχε, ούτε και στις διμερείς επαφές, που είχε καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, σύμφωνα με πληροφορίες, από την ελληνική πλευρά.
Το κλίμα που εισέπραξε από τους συνομιλητές του ήταν η σύσταση να σταματήσει τη συγκεκριμένη τακτική και να ακολουθήσει τον δρόμο του διαλόγου επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.
Ήταν σε γνώση της ελληνικής αποστολής πως είχε ζητήσει να πάρει τον λόγο κατά την διάρκεια του δείπνου. Κατά την παρέμβαση του εμφανίστηκε αρνητικός ως προς τους χειρισμούς της ΕΕ έναντι της Τουρκίας και ως μη είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις επετέθη κατά της Ελλάδος.
Από την ελληνική κυβέρνηση επισημαίνεται πως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν υπήρχε περίπτωση να μείνει άφωνος και να αφήσει αναπάντητα τα όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
Κατά την εκτίμηση της ελληνικής πλευράς η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται πως αιφνιδίασε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έχει συνηθίσει σε μονολόγους, κάτι -που σύμφωνα με τα ίδια πρόσωπα- αποτυπώθηκε και στο «αλλοπρόσαλλο» της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε αργότερα, κατά τη διάρκεια της οποίας σε άλλα σημεία απειλούσε πως «θα έλθουμε νύχτα» και σε άλλα έλεγε πως δεν αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών και ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που δεν προσέρχεται στον διάλογο.
Τα ίδια πρόσωπα προϊδεάζουν πως ο πρωθυπουργός θα δώσει απαντήσεις σε δήλωσή του προσερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο των 27 Ευρωπαίων ηγετών στην Πράγα, αλλά και μετέπειτα στη συνέντευξη τύπου.
Από την ελληνική κυβέρνηση επισημαίνεται, δε, πως οι θέσεις της Ελλάδος είναι γνωστές και πως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία των νησιών του ελληνικού Αιγαίου. Μέλη της ελληνικής αποστολής στην Πράγα τόνιζαν ότι «η Ελλάδα δεν προκαλεί. Αλλά όταν προκαλείται θα απαντά, όπως έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο δείπνο των ηγετών. Όλοι είδαν τι διημείφθη. Ο κ. Ερντογάν έφυγε από τη Σύνοδο περισσότερο απομονωμένος από όσο ήρθε».
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός, και χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στην Τουρκία, είχε στείλει διπλό μήνυμα στην Αγκυρα προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στην Πράγα. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε αφενός στη γενική εικόνα της ασφάλειας και της ευημερίας της περιοχής και αφετέρου στο μεταναστευτικό, το οποίο αποτελεί κομμάτι της ευρύτερης επιθετικότητας της Τουρκίας, που εργαλειοποιεί ένα τέτοιο ευαίσθητο θέμα. Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη βαθιά θλίψη του για την τραγική απώλεια, «παρά τις ηρωικές προσπάθειες του ελληνικού Λιμενικού», και πρόσθεσε ότι «ήρθε η ώρα να συνεργαστούμε πραγματικά προκειμένου να αποφύγουμε την επανάληψη τέτοιων περιστατικών στο μέλλον και να εξουδετερώσουμε εντελώς τους διακινητές που εκμεταλλεύονται αθώους ανθρώπους», φωτογραφίζοντας την Αγκυρα ως υπεύθυνη. Ο πρωθυπουργός στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας είχε μπαράζ συναντήσεων με ηγέτες. Αρχικά συναντήθηκε με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντενίς Σμιχάλ, όπου επανέλαβε τη στήριξη της χώρας μας στον αγώνα των Ουκρανών και στις προσπάθειες διαφύλαξης της εδαφικής ακεραιότητας και της ελευθερίας της Ουκρανίας, ενώ είχε ακόμα συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του Εντι Ράμα, τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβατσέφκσι και την πρόεδρο του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι, τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, τον οποίο ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, αλλά και τον Αρμένιο ομόλογό του Νικόλ Πασινιάν.
Λύση έως τον Οκτώβριο
Σαφείς θέσεις για το μείζον ενεργειακό πρόβλημα πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης με θέμα «Ενέργεια, Κλίμα, Οικονομία», όπου συμπροήδρευσε με τον πρόεδρο της Ελβετίας στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στην Πράγα. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει «τολμηρή δράση», επισημαίνοντας πως «η αγορά του φυσικού αερίου δεν λειτουργεί σωστά». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αυτό που πρέπει να εξετάσει η Ε.Ε. είναι μια παρέμβαση σε επίπεδο χονδρικής αγοράς φυσικού αερίου, επισημαίνοντας πως «χαίρομαι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υιοθετήσει την πρότασή μας». Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε, αφήνοντας σαφείς αιχμές προς το Βερολίνο, πως «αυτή τη στιγμή χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη» και «χρειάζεται κοινή απάντηση, όπως κάναμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας», αναφέροντας πως «δεν μπορεί κάθε χώρα να πορεύεται μόνη της». Ο πρωθυπουργός μάλιστα κατέληξε λέγοντας πως «ελπίζουμε σε λύση μέχρι το τέλος Οκτωβρίου».
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News