Παρακολουθήσεις: Κρίσιμες καταθέσεις στην Επιτροπή Θεσμών
Με τις συνεδριάσεις της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας σήμερα, και της εξεταστικής επιτροπής που προγραμματίζεται για την προσεχή Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου, ανοίγει επισήμως ο κύκλος των κοινοβουλευτικών διαδικασιών διερεύνησης της υπόθεσης των παρακολουθήσεων, με το πολιτικό σκηνικό να βρίσκεται διαρκώς σε συγκρουσιακή τροχιά.
Ενδεικτικό των εκατέρωθεν διαθέσεων είναι πως η κυβέρνηση επικαλείται πληροφορίες που κάνουν λόγο για παρακολουθήσεις υπουργών των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατά την προηγούμενη περίοδο, ενώ η αντιπολίτευση –κυρίως η αξιωματική– αμφισβητεί ήδη σε υψηλούς τόνους τις κυβερνητικές προθέσεις ως προς την εξαγγελθείσα κοινοβουλευτική έρευνα.
Χθες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε την ΑΔΑΕ και μεταξύ άλλων δήλωσε: «Ζήτησα από τον πρόεδρο της Αρχής κ. Χρ. Ράμμο να διεξαγάγει έρευνα και να απαντήσει εάν και πόσα πολιτικά πρόσωπα έχουν τεθεί σε νόμιμη επισύνδεση». Επ’ αυτού, μάλιστα, ζήτησε να υπάρξει συνεργασία του κ. Ράμμου με τον κ. Κ. Τασούλα. «Ο κ. Τσίπρας χειρίζεται το ζήτημα με όρους ελαφρού θεάματος, χρησιμοποιώντας μυθεύματα και ουρανομήκεις ανακρίβειες. Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ θα βρίσκεται (σήμερα) στη Βουλή και εκεί θα δοθούν οι δέουσες απαντήσεις, μέσω θεσμικών διαδικασιών», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου και μεταξύ άλλων πρόσθεσε: «Σχετικά με τις πληροφορίες, που εσχάτως βλέπουν το φως της δημοσιότητας, για παρακολουθήσεις τηλεφώνων στελεχών της κυβέρνησης επί πρωθυπουργίας του, παραμένει άλαλος. Θα αναγκαστεί, όμως, να τοποθετηθεί οσονούπω».
Στη Διάσκεψη των Προέδρων χθες έγινε εκτεταμένη συζήτηση αναφορικά με τον τρόπο διεξαγωγής αλλά και με το απόρρητο του χαρακτήρα της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, στην οποία έχουν κληθεί πρόσωπα-κλειδιά για τον ρόλο της ΕΥΠ από την εποχή της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου έως σήμερα: ο τέως γραμματέας του πρωθυπουργού Γρ. Δημητριάδης, ο κ. Ράμμος, οι εισαγγελείς Εφετών Βασ. Βλάχου και Κ. Τζαβέλας, ο νυν, ο τέως και οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ Θεμ. Δεμίρης, Π. Κοντολέων, Γ. Ρουμπάτης και Θ. Δραβίλλας. Θα παρίσταται και ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης.
Η επιλογή της «γαλάζιας» πλειοψηφίας να είναι παρόντες ταυτοχρόνως και οι εννέα στη συνεδρίαση και να μην ακολουθηθεί η μέθοδος της κατά μόνας ακρόασής τους πυροδότησε έντονες αντιδράσεις. «Είναι αυτονόητο ότι αυτό που επιδιώκει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι να αποφύγει τον έλεγχο της αλήθειας και να μην επιτρέψει να υπάρξει ουσιαστική έρευνα και ουσιαστική συζήτηση», δήλωσε ο κ. Γ. Κατρούγκαλος (ΣΥΡΙΖΑ). Για επιλογή «ευτελισμού της διαδικασίας» έκανε λόγο η κ. Ευ. Λιακούλη (ΠΑΣΟΚ). Το ΚΚΕ διά του κ. Ν. Καραθανασόπουλου ζήτησε πλήρη δημοσιότητα στις συνεδριάσεις.
Οπως προαναφέρθηκε, σε «αγκάθι» αναδεικνύεται και το ζήτημα της τήρησης του απορρήτου ως προς το περιεχόμενο της σημερινής συνεδρίασης. Υπήρξε, από πλευράς του προέδρου της Βουλής, υπόδειξη να παραμείνουν εκτός αιθούσης τα κινητά τηλέφωνα των μελών της επιτροπής ώστε, εκτός των άλλων, να μην επαναληφθεί το πρόσφατο φαινόμενο των διαρροών όσων λέγονται από και για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Από τον χώρο της αντιπολίτευσης, ωστόσο, με έμφαση προβλήθηκε το επιχείρημα πως θα υπάρξουν τμήματα της συζήτησης τα οποία δεν θα είναι εθνικώς απόρρητα και πρέπει να δημοσιοποιηθούν.
Τέλος, έως χθες το βράδυ μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποίησε τους βουλευτές του που θα είναι μέλη της εξεταστικής επιτροπής. Πρόκειται για τους: Δ. Τζανακόπουλο, Ν. Βούτση, Τ. Ελευθεριάδου, Γ. Κατρούγκαλο, Γ. Ραγκούση, Θ. Τζάκρη, Αγγ. Τόλκα και Ν. Φίλη.
Πηγή: kathimerini.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News