Οικονόμου: Η Ελλάδα θα ζητήσει εξαίρεση από τη μείωση κατανάλωσης φυσικού αερίου
Η Ελλάδα θα ζητήσει εξαίρεση από τη πρόταση της Κομισιόν για μείωση κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15%, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Η πρόταση της Κομισιόν «δεν μπορεί να γίνει δεκτή» σημείωσε ο κ. Οικονόμου «καθώς αυτό θα σήμαινε για τη χώρα μας μείωση κατά 24% της κατανάλωσης» αν η σύγκριση γίνει με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας. «Εάν αποφασιστεί κάποια μείωση αυτή να αποφασιστεί με βάση την προηγούμενη χρονιά και όχι το μέσο όρο της πενταετίας», δήλωσε.
Ο κ. Οικονόμου υπενθύμισε, πως η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν καταθέσει σειρά προτάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που αφορούν στην ενεργειακή κρίση και την εφοδιαστική αλυσίδα.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου έρχονται μια ημέρα πριν την Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, οι οποίοι θα κληθούν να συζητήσουν την πρόταση της Κομισιόν. Μια πρόταση που όπως έγραφε ρεπορτάζ της Καθημερινής της Κυριακής, δοκιμάζει τη συνοχή της Ευρώπης και βαθαίνει την πολιτική και κοινωνικοοικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η μακρά περίοδος των υψηλών ενεργειακών τιμών.
Η πρόταση αντανακλά κατά βάση τις ανησυχίες της Γερμανίας για πλήρη διακοπή των ροών φυσικού αερίου από τον αγωγό Nord Stream 1, ενδεχόμενο που δεν μπορεί να αποκλειστεί μετά την επαναλειτουργία του αγωγού από τη δεκαήμερη συντήρησή του, με περιορισμό των ποσοτήτων στο 40%.
Η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης συνεχίζει να έχει υψηλή εξάρτηση από το ρωσικό αέριο και παράλληλα να μη διαθέτει υποδομές για τροφοδοσία με LNG.
Η τύχη της πρότασης θα κριθεί την Τρίτη ε την Ελλάδα και 11 ακόμη χώρες να ενώνουν τις δυνάμεις τους για να την αντικρούσουν. Η Ελλάδα έχει εκφράσει ήδη τη διαφωνία της, όπως και η Ισπανία και η Πορτογαλία, χαρακτηρίζοντας την πρόταση «αναποτελεσματική και άδικη». Καθοριστική ως προς τους συσχετισμούς που διαμορφώνονται ενόψει της αυριανής συζήτησης στο Συμβούλιο Υπουργών είναι η στάση που θα κρατήσει η Γαλλία, η οποία επί του παρόντος αντιδρά ως προς την οριζόντια εφαρμογή της πρότασης. Η στάση της Γαλλίας ίσως καθορίσει και το πλαίσιο μιας συμβιβαστικής πρότασης που να μπορεί να αποσπάσει την απαιτούμενη ενισχυμένη πλειοψηφία.
Για την Ελλάδα η πρόταση της Επιτροπής θα σήμαινε ένα έλλειμμα 8,4 τεραβατωρών φυσικού αερίου, τη στιγμή που η χώρα όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα εφοδιασμού αλλά στηρίζει και τις αγορές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, όπου εξάγει το 20% του αερίου που μπαίνει στο ελληνικό σύστημα.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News