Κυβέρνηση: Έμφαση στην κοινωνική ατζέντα
Οι κινήσεις του κ. Μητσοτάκη ενώ ο χρόνος προς τις εκλογές μετράει αντίστροφα
Εχοντας μπει στο τελευταίο έτος της θητείας του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει να δώσει έμφαση στην κοινωνική ατζέντα, την οποία ούτως ή άλλως η κυβέρνησή του υπηρέτησε τα τρία αυτά χρόνια, στηρίζοντας τους πιο αδύναμους μέσα στις πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζει η χώρα από το 2020. Η άποψη, ωστόσο, που επικρατεί είναι πως τον τελευταίο αυτό χρόνο πρέπει αφενός να εμπεδωθούν στη συνείδηση των πολιτών όλα όσα έγιναν έως τώρα και αφετέρου να δοθεί ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην κοινωνική πολιτική, καθώς έχουμε μπει στην τελική ευθεία.
Η χθεσινή παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνέδριο «Ισες ευκαιρίες στην εργασία» αποτυπώνει ακριβώς αυτή τη στόχευση. Ο πρωθυπουργός μίλησε για το αναπηρικό κίνημα και τις ίσες ευκαιρίες που πρέπει να έχει, τονίζοντας πως «για πρώτη φορά υπάρχει μια εθνική στρατηγική για τα άτομα με αναπηρία με επιμέρους δράσεις και με ένα συντονισμό πολλών υπουργείων». Πρόσθεσε, ωστόσο, πως αυτό δεν αρκεί, καθώς χρειάζεται και η κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της αυτοοργάνωσης των ανθρώπων που μπορούν να ασκήσουν επιρροή σε τοπικό επίπεδο ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους. Ο πρωθυπουργός έκανε ευρύτερες αναφορές στην κοινωνική ατζέντα, καθώς μίλησε για τον θεσμό του προσωπικού βοηθού, που, όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι μια από τις μεγάλες τομές που υιοθετήθηκαν, ενώ στην εξίσωση μπήκε και η εθνική στρατηγική για τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ+, στην οποία η κυβέρνηση έχει δώσει μεγάλη έμφαση.
Χθες, εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης είχε τετ α τετ με τους γονείς του Ζακ Κωστόπουλου, όπου ενημερώθηκε για τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης, τονίζοντας πως «ο ρατσισμός και οι διακρίσεις δεν έχουν καμία θέση στην κοινωνία μας».
Παρεμβάσεις
Ο πρωθυπουργός, κάνοντας μια μίνι αναδρομή στην κοινωνική πολιτική που έχει ήδη υλοποιήσει η κυβέρνηση, αναφέρθηκε στην εθνική στρατηγική για την ένταξη των Ρομά, υπογραμμίζοντας βεβαίως ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στην επιδοματική πολιτική είναι ότι τα παιδιά θα πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο, αλλά και στις πολιτικές της κυβέρνησης για την ενίσχυση της οικογένειας, όπως είναι οι 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, ο θεσμός των νταντάδων της γειτονιάς και το ολοήμερο σχολείο. Η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα υπενθυμίζει, όπως προειπώθηκε, τα όσα έχει πράξει τα τρία αυτά χρόνια. Κυβερνητικές πηγές, μιλώντας στην «Κ», τόνισαν πως από τη μια η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και από την άλλη η επιπλέον στήριξη των πολιτών –όπως έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο ο κ. Μητσοτάκης– απέναντι στην ενεργειακή κρίση θα αποτελέσουν δύο βασικούς πυλώνες που θα «πρωταγωνιστήσουν» το επόμενο διάστημα έως τις εκλογές. Τελικός στόχος του πρωθυπουργού είναι να αντιπαρατεθεί ευθέως με τον ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής, το οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί «προνομιακό» της. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις άλλωστε φαίνεται πως αν η κυβέρνηση καταφέρει να ανεβάσει τα ποσοστά της σε αυτό που λέγεται μικρομεσαία οικονομικά τάξη, τότε ο στόχος της αυτοδυναμίας, που παραμένει κεντρικός, θα είναι πιο εφικτός. Στο ίδιο παζλ πρέπει να προστεθούν και οι συνεχείς περιοδείες, τις οποίες ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιεί μέχρι τις αρχές Αυγούστου και θα τις συνεχίσει από αρχές Σεπτεμβρίου. Οι πληροφορίες άλλωστε λένε πως ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει καμία διάθεση, το διάστημα που απομένει έως τις εκλογές, να σταματήσει τις περιοδείες, καθώς βρισκόμαστε σε προεκλογική χρονιά.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News