ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενέργεια: Στην αντεπίθεση η κυβέρνηση – Στις 19:00 οι ανακοινώσεις των νέων μέτρων 

Ενέργεια: Στην αντεπίθεση η κυβέρνηση – Στις 19:00 οι ανακοινώσεις των νέων μέτρων 

Πιο επιθετική στρατηγική έναντι της αντιπολίτευσης από αυτήν που αρχικά είχε εκπονηθεί αποφάσισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φέρνοντας αφενός τις περικοπές για τους λογαριασμούς του ρεύματος νωρίτερα του αναμενομένου -οι ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα Πέμπτη στις 19:00 και αύριο στις 08:30 η εξειδίκευσή τους- αφετέρου ανακοινώνοντας πως θα ζητήσει σχετική συζήτηση στη Βουλή αμέσως μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, καθώς ούτως ή άλλως το θέμα της ενεργειακής κρίσης μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία θα είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση ο πρωθυπουργός κινείται σε δύο άξονες: αφενός, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, «παίρνει πάνω του» το πιο δύσκολο θέμα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα και την ήσσονα αντιπολίτευση να ανοίξουν τα χαρτιά τους στη Βουλή θεσμικά. Αφετέρου ο πρωθυπουργός θα μεταφέρει την αντιπαράθεση στο πολιτικό πεδίο, αναδεικνύοντας «με αριθμούς την αλήθεια», όπως λένε κυβερνητικές πηγές. Ποια είναι αυτή; Πρώτον, η Ελλάδα δεν έχει την υψηλότερη τιμή ανά μεγαβατώρα, όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι 0,255/kWh, ενώ στην Ελλάδα 0,236. Δεύτερον, στη χώρα αυτή τη στιγμή δεν γίνονται τόσες διακοπές ρεύματος, όπως αναφέρει διαρκώς η αξιωματική αντιπολίτευση «δημιουργώντας κλίμα». Τα στοιχεία λένε πως το 2017 έγιναν 233.000 διακοπές ρεύματος και το 2018 220.000, ενώ την τριετία 2019-20-21 ήταν ετησίως κάτω από 200.000 και το 2022 έως σήμερα έχουν γίνει 56.700.

Ένα ακόμα θέμα που ανέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ με την τροπολογία που κατέθεσε αφορά τη λεγόμενη ρήτρα αναπροσαρμογής, για την οποία έχει ξεσπάσει σφοδρή αντιπαράθεση. Στην κυβέρνηση απαντούν πως η ρήτρα ίσχυε καθ’ όλη την περίοδο της κυβέρνησης Τσίπρα και πρόκειται για κάτι που προβλέπεται από το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο και έχει ενσωματωθεί στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας εδώ και μία δεκαετία.

Είναι βέβαιο πως στην παρούσα συγκυρία το πρόβλημα της ενέργειας αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι για την κυβέρνηση και πρέπει να δοθεί άμεσα λύση. Εξ ου και η κυβέρνηση αποφάσισε, όχι μόνο να μην περιμένει τη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος του μήνα –που είναι άλλωστε εξαιρετικά αμφίβολο κατά πόσο θα πάρει αποφάσεις–, αλλά να προχωρήσει σε ανακοινώσεις άμεσα για τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος. Ενώ αρχικά η σκέψη ήταν να πάνε οι ανακοινώσεις μετά το συνέδριο της Ν.Δ., που ξεκινάει αύριο Παρασκευή, τελικά κρίθηκε σκόπιμο να γίνουν νωρίτερα για να νοηματοδοτήσουν και το κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου που είναι «Δίπλα στον πολίτη». Δεν είναι τυχαίο πως χθες ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, προανήγγειλε δημόσια «οριζόντιες» περικοπές για όλους τους λογαριασμούς, δημιουργώντας σχετικό κλίμα.

Χθες ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τους δημάρχους του δικτύου ορεινών δήμων της χώρας –με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων– καταγράφοντας τις τοποθετήσεις των δημάρχων, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αλλά και τονίζοντας τις δυνατότητες ανάπτυξης των περιοχών τους. Στη συνάντηση έγινε παρουσίαση της χρηματοδότησής τους, συνολικού ύψους 375 εκατ. ευρώ, που λαμβάνουν οι συγκεκριμένοι δήμοι από το υπουργείο Εσωτερικών (243,36 εκατ. ευρώ) και από τα προγράμματα άλλων υπουργείων (125,6 εκατ. ευρώ από ΕΣΠΑ, 6,05 εκατ. από Πράσινο Ταμείο και 367.000 ευρώ από ΠΑΑ Αγροτικής Ανάπτυξης).

Στις 19:00 οι ανακοινώσεις των μέτρων

Στις 19:00 θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης το νέο κυβερνητικό πακέτο στήριξης των καταναλωτών για τους λογαριασμούς ρεύματος και την ενεργειακή κρίση, όπως γνωστοποιήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου. 

Αύριο Παρασκευή, στις 8.30 το πρωί στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, θα γίνει εξειδίκευση των μέτρων από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Την παρουσίαση θα συντονίσει η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τα μέτρα για το ρεύμα: Επιδοτήσεις έως τον Ιούνιο και πλαφόν από τον Ιούλιο

Πώς θα μειωθούν οι λογαριασμοί ρεύματος: Ποια σενάρια είναι στο τραπέζι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News