Κυβέρνηση: Έμφαση στο κοινωνικό πρόσημο
Ο πρωθυπουργός θα ανοίξει την Παρασκευή τις εργασίες του 14ου συνεδρίου της Ν.Δ.
Η αυστηρή αναφορά του πρωθυπουργού στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο προς τους υπουργούς του, πως όποιος σκέφτεται τις εκλογές περισσότερο από τα υπουργικά του καθήκοντα να τον ενημερώσει ώστε «να τον απαλλάξει» από τα καθήκοντά του, ερμηνεύτηκε από πολλούς ως προοίμιο ανασχηματισμού. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι πως κάτι τέτοιο δεν βρίσκεται στις προθέσεις του πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την αναφορά του προς το υπουργικό συμβούλιο ήθελε να ξεκαθαρίσει πως οι εκλογές αφενός θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, όπως έχει προαναγγείλει, αφετέρου πως γνωρίζει πολύ καλά ποιοι εργάζονται και ποιοι όχι.
Ο πρωθυπουργός εξάλλου, όπως έχει αποδειχθεί στην τριετή θητεία του, δεν αρέσκεται σε ανασχηματισμούς και όποτε προχώρησε σε αλλαγές ήταν περισσότερο «διορθωτικές κινήσεις» παρά εκτεταμένες αλλαγές. Χαρακτηριστικό είναι πως από τους υπουργούς που ορίστηκαν στην πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη, μόνο τρεις σήμερα δεν κατέχουν υπουργικούς θώκους, ο Χάρης Θεοχάρης, ο Γιάννης Βρούτσης και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ όλοι οι υπόλοιποι είτε έχουν παραμείνει στη θέση τους –στη συντριπτική τους πλειονότητα– είτε βρίσκονται σε άλλο υπουργείο. Οι αλλαγές που ούτως ή άλλως έχουν γίνει με το σταγονόμετρο γίνονται ακόμα πιο αχρείαστες σε ένα χρονικό σημείο ιδιαίτερα δύσκολο, που το μείζον δεν είναι οι όποιες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά η αντιμετώπιση των προβλημάτων. Και οποιαδήποτε κίνηση, εκτός του ότι δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, είναι βέβαιο πως θα δημιουργήσει νέο γύρο εσωστρέφειας.
Ο πρωθυπουργός, εξάλλου, ετοιμάζεται την Παρασκευή να ανοίξει το 14ο συνέδριο της Ν.Δ. και να στείλει πολλαπλά μηνύματα: Πρώτον, μήνυμα ενότητας της παράταξης, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς βρισκόμαστε περίπου ένα χρόνο πριν από τις εκλογές, ακόμα και αν έχουμε εξάντληση της τετραετίας. Δεύτερον, ο πρωθυπουργός θα επικεντρωθεί στο κοινωνικό πρόσημο της Ν.Δ., κάνοντας αναδρομή στη στήριξη που έχει δώσει τόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας όσο και κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης. Στήριξη η οποία θα συνεχιστεί, καθώς ο πρωθυπουργός αφενός έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής απάντησης, αφετέρου επεξεργάζεται ένα εθνικό σχέδιο για την απορρόφηση των μεγάλων αυξήσεων στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Τρίτον, ο πρωθυπουργός με το σύνθημα «αυτοδύναμη Ελλάδα» θα στείλει και πολιτικό μήνυμα. Το συνέδριο ούτως ή άλλως θα είναι πολιτικό και θα περιλαμβάνει πολιτικά μηνύματα. Το σύνθημα «αυτοδύναμη Ελλάδα» εμπεριέχει τη λέξη αυτοδυναμία, που παραμένει στρατηγικός στόχος της Νέας Δημοκρατίας, αλλά την τοποθετεί σε εθνικό και όχι σε κομματικό επίπεδο, αφήνοντας ανοιχτά παράθυρα συνεργασιών. Σε κάθε περίπτωση, στην τελική ευθεία των εκλογών το ζήτημα των συνεργασιών θα απασχολήσει το σύνολο των κομμάτων. Τέλος, όσον αφορά την τουρκική προκλητικότητα, η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τα όσα πράττει η Αγκυρα με «ψυχραιμία», όπως λένε κυβερνητικές πηγές.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Άδ. Γεωργιάδης: Καλή χρονιά για την ελληνική οικονομία το 2022, συνεχίζονται οι επενδύσεις
Κυρ. Μητσοτάκης: Μετατρέψαμε τις κρίσεις σε ευκαιρίες
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News