Οικονόμου: Θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε σε ευρώ τη Ρωσία
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να πληρώνει σε ευρώ – όπως έκανε πάντα – για το ρωσικό φυσικό αέριο.
«Οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου και μέχρι τότε θα έχει αποσαφηνιστεί πλήρως η στάση τόσο των κρατών όσο και των εταιρειών εντός ΕΕ σε ό,τι αφορά το τεχνικό ζήτημα πληρωμής, μετατροπής δηλαδή του ευρώ, με το οποίο πληρώναμε και θα εξακολουθούμε να πληρώνουμε, σε ρούβλια όπως έχει ζητήσει η ρωσική εταιρεία» ανέφερε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Για τo ρεύμα
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε σε αρκετές ερωτήσεις δημοσιογράφων για το ηλεκτρικό ρεύμα. Όπως ανέφερε, μέσα στον Μάιο θα γίνουν νέες ανακοινώσεις για περαιτέρω στήριξη των πολιτών αναφορικά με τους λογαριασμούς ρεύματος.
Όσον αφορά στις διακοπές ρεύματος, που ξεκίνησαν από αυτή την εβδομάδα, σημείωσε ότι την 1η Απριλίου έως τις 21 Απριλίου έχουν υπάρξει 26.500 περίπου εντολές για διακοπή ρεύματος ενώ έχουν εκτελεστεί ήδη 6.500.
Ο κ. Οικονόμου υποστήριξε ότι φέτος οι διακοπές ρεύματος είναι συντριπτικά λιγότερες σε σχέση με προηγούμενα χρόνια και παρέθεσε σχετικά στοιχεία.
«Για παράδειγμα, το 2017 είχαμε 233.000 περιπτώσεις όπου διακόπηκε ηλεκτροδότηση, το 2019 ήταν 172.000 περίπου. Το 2022 είναι σαφώς λιγότερα σε σχέση με παλαιότερα. Είναι συντριπτικά μικρότερα από αυτά που είχαμε το 2017 και το 2018 που χωρίς ενέργεια κι η κρίση υπήρχαν αυτές οι εκατοντάδες χιλιάδες διακοπές», σημείωσε.
Για το θέμα της φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, ζήτησε ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει τα σχετικά στοιχεία από τη ΡΑΕ και περιμένει την απάντησή της.
Για το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ
Κατά τη διάρκεια της εισήγησής του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στα έργα ΑΠΕ και την αποθήκευση ενέργειας και είπε ότι βρίσκεται σε διαβούλευση σχέδιο νόμου.
«Η κυβέρνηση συνεχίζει όπως προκύπτει και απ’ αυτό το σ/ν τις μεταρρυθμίσεις που στόχο έχουν την όλο και μεγαλύτερη ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας μας, την ενίσχυση της επάρκειας και της ενεργειακής ανταγωνιστικότητας καθώς και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», επισήμανε.
Μίλησε για τον στρατηγικό στόχο έως το 2030 και τόνισε πως το σχέδιο αυτό έχει και τεράστια γεωστρατηγική σημασία για την Ελλάδα, πολύ περισσότερο στο νέο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Για τον σκοπό αυτό καταρτίστηκε και δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νέο σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό της αδειοδοτικής διαδικασίας έργων ΑΠΕ και την αδειοδότηση παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, τόνισε και ανέλυσε τι προβλέπει το νομοσχέδιο και ποιοι είναι οι στόχοι του.
Υπογράμμισε τη διαδικασία απλοποίησης και ψηφιοποίησης αδειοδοτήσεων, μείωσης των σταδίων αλλά και του χρόνου που απαιτείται για την αδειοδότηση, όπως επίσης μείωσης του αριθμού των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Έκανε λόγο για ένα άλμα ποιότητας και προοπτικής της χώρας σε έναν πολύ κρίσιμο τομέα όπως αυτόν της ενεργειακής αυτάρκειας.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Ενέργεια: Το σχέδιο της κυβέρνησης για το πώς θα πληρώσει η Ελλάδα
Σκρέκας: Η Ελλάδα θα πληρώσει την Gazprom με τρόπο που δεν παραβιάζει τις κυρώσεις
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News