Κ. Μητσοτάκης για απολιγνιτοποίηση: Ιστορική ευκαιρία για τη δυτ. Μακεδονία
«Ιστορική ευκαιρία» για τη Δυτική Μακεδονία, για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και τη δημιουργία «νέων και καλύτερων θέσεων εργασίας» για τους κατοίκους χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το σχέδιο απολιγνιτοποίησης και δίκαιης μετάβασης, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, για την περίοδο 2021-2027.
Από την Κοζάνη όπου βρίσκεται, ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε πως «υπάρχει μία απολύτως κατανοητή και δικαιολογημένη ανησυχία από την πλευρά των κατοίκων για το σε τι ακριβώς συνίσταται αυτή η ιδέα της δίκαιης μετάβασης». Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι η αλληλουχία των επενδύσεων που ήδη δρομολογούνται και υποστηρίζονται από την Ε.Ε., έχει στο επίκεντρο τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας μέσω της δημιουργίας χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας και της ενίσχυσης των εισοδημάτων στο σύνολο της περιοχής.
«Bρίσκομαι εδώ για να συνομιλήσουμε με όλους τους φορείς της περιοχής και να παρουσιάσουμε αναλυτικά τα πολύ φιλόδοξα σχέδιά μας για τη Δυτική Μακεδονία…. Ξέρεις πολύ καλά -και θέλω να σε ευχαριστήσω και για όλη την εμπλοκή σου σε αυτή την προσπάθεια- πόσο καλά επεξεργασμένο είναι το σχέδιο αυτό. Και να πω βέβαια ότι ουδέποτε στην ιστορία, οποιασδήποτε Περιφέρειας, έχουν κινητοποιηθεί τόσο γρήγορα, τόσοι πολλοί πόροι. Οπότε θα πρέπει τη μετάβαση αυτή να τη δούμε ως μία ιστορική ευκαιρία για τη Δυτική Μακεδονία, να αλλάξουμε άρδην το παραγωγικό μοντέλο και να δημιουργήσουμε περισσότερες και καλύτερες δουλειές για τους κατοίκους», ανέφερε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Κασαπίδη, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση.
«Είναι όντως μία ιστορική στιγμή για την Περιφέρεια, αλλά είναι και μία πρόκληση εθνική η μετάβαση γιατί, με απόφαση δική σας, βγαίνει η χώρα πρώτη από το λιγνίτη. Πριν από δύο χρόνια εξεδήλωσα το ενδιαφέρον στις Βρυξέλλες για το πράσινο υδρογόνο και τυγχάνει τώρα η πατρίδα μας να είναι πρωταγωνιστής σε αυτήν την τεχνολογία αιχμής και θα είναι μία μεγάλη ιστορική ευκαιρία για τη χώρα να γίνει η πύλη εισόδου για το πράσινο υδρογόνο, από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, που θα είναι το καύσιμο μετά το 2030. Εμείς θέλουμε αυτήν τη χρονολογία να τη φέρουμε πιο γρήγορα εδώ στη Δυτική Μακεδονία και να αποκαταστήσουμε την αλυσίδα αξιών του λιγνίτη με την αλυσίδα αξιών των πράσινων τεχνολογιών και δη του πράσινου υδρογόνου» ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Κασαπίδης και πρόσθεσε: «Έχουμε ένα σχέδιο επεξεργασμένο, “λευκός δράκος” λέγεται, το οποίο δημιουργεί περισσότερες θέσεις από αυτές που έχουμε σήμερα στη ΔΕΗ και είναι όντως πολύ πιο φιλόδοξο αλλά απολύτως ρεαλιστικό. Οπότε θα έχουμε την ευκαιρία αυτά να τα δούμε και στη συνέχεια μαζί».
Ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε με τη σειρά του πως «το νομοσχέδιο δημιουργεί τις δομές οργάνωσης και διαχείρισης όλου του προγράμματος. Πραγματικά θέλουμε να προχωρήσουμε χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις διότι η δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση είναι μια μεγάλη πρόκληση, μία μεγάλη ευκαιρία για τη Δυτική Μακεδονία».
Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός είχε σύσκεψη με τον Πρύτανη και τους Αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με τους οποιους συζήτησε για τις προοπτικές που ανοίγονται από την υλοποίηση του σχεδίου. Τονίστηκε επίσης η δυνατότητα, η περιοχή της Κοζάνης και ευρύτερα της Δυτικής Μακεδονίας, να αποτελέσει πρότυπο όχι μονο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσα από ένα σύνολο δράσεων.
«Όλα αρχίζουν και τελειώνουν με τα ζητήματα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης. Οπότε δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ένα σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης χωρίς μία έντονη εμπλοκή του Πανεπιστημίου. Και γι’ αυτό και θέλω να ακούσω τις σκέψεις σας και τις προτάσεις σας σε όλα τα επίπεδα για να μπορέσουμε και εμείς στη συνέχεια να σας πούμε τι ακριβώς σκεφτόμαστε», σημείωσε ο Πρωθυπουργός ενώ ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Θεοδουλίδης παρουσίασε την ταυτότητα του Πανεπιστημίου και το στρατηγικό του ρόλο στη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση στη μετά λιγνίτη εποχή. «Είμαστε ένα νέο Πανεπιστήμιο και έχουμε πλεονεκτήματα. Έχουμε δυναμική, έχουμε ευελιξία, έχουμε δυνατότητα για άμεση λήψη αποφάσεων», τόνισε.
Στη συνέχεια της επίσκεψής του στην Κοζάνη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις με τοπικούς φορείς, οργανώσεις νέων και επιχειρηματίες, ενώ θα προεδρεύσει σε ευρεία σύσκεψη για την πορεία της απολιγνιτοποίησης και της δίκαιης μετάβασης.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News