Πολιτική Τρίτη 16/11/2021, 12:25
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: «Όχι» σε ολικό lockdown για τους ανεμβολίαστους

«Δεν θα ακολουθήσουμε το μοντέλο της Αυστρίας» είπε για το ενδεχόμενο νέων μέτρων - «Θέλουμε οριστική επιστροφή των Μάρμαρων, δεν συζητάμε για δανεισμό τους»

Κ. Μητσοτάκης: «Όχι» σε ολικό lockdown για τους ανεμβολίαστους

Η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να ακολουθήσει το μοντέλο της Αυστρίας, όπου έχει επιβληθεί ολικό lockdown για τους ανεμβολίαστους, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Good Morning Britain» του τηλεοπτικού δικτύου ITV.

«Έχουμε μια αυστηρή πολιτική, αλλά δεν θα ακολουθήσουμε την τακτική της Αυστρίας, επιβάλλοντας ένα πλήρες lockdown στους ανεμβολίαστους» ανέφερε συγκεκριμένα.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε την αύξηση του ρυθμού εμβολιασμού τις τελευταίες δύο εβδομάδες. «Αν κοιτάξετε τα ποσοστά εμβολιασμού στην Ελλάδα, βρίσκονται περίπου στον μέσο όρο της Ε.Ε.. Προφανώς, προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν. Πώς το κάνουμε αυτό; Έχουμε κάνει πιο δύσκολη την πρόσβαση των μη εμβολιασμένων στα εστιατόρια. Δεν μπορείτε δειπνήσετε σε εσωτερικό χώρο εστιατορίου στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή εάν είστε ανεμβολίαστος» είπε.

Ενθάρρυνε παράλληλα τους Βρετανούς να κλείσουν από τώρα τις διακοπές τους στην Ελλάδα για το καλοκαίρι του 2022. «Ήταν μεγάλη η χαρά μας που υποδεχτήκαμε τους Βρετανούς τουρίστες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Είχαμε μια σχετικά πετυχημένη καλοκαιρινή σεζόν. Νομίζω ότι ήρθαν περίπου 2,5 εκατομμύρια Βρετανοί τουρίστες στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι μια υπέροχη χώρα. Θα σας συνιστούσα να κάνετε κράτηση για τις διακοπές σας για το επόμενο έτος όσο το δυνατόν συντομότερα. Νομίζω ότι θα είναι ένα Covid-free καλοκαίρι» δήλωσε.

Επιβεβαίωσε παράλληλα πως κατά την επικείμενη συνάντηση του με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον αργότερα σήμερα θα θέσει το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης. «Θα θέσω το ζήτημα στον Βρετανό πρωθυπουργό και πιστεύω πως η προσέγγιση πως τα Μάρμαρα ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο γιατί βρίσκονταν πάντα εκεί είναι αναχρονιστική. Θέλουμε οριστική επιστροφή των Μάρμαρων, αλλά δεν συζητάμε για δανεισμό τους. Θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στο Βρετανικό Μουσείο πολιτιστικούς θησαυρούς, που δεν έχουν βγει από την Ελλάδα στο παρελθόν. Είμαι σίγουρος πως μπορεί να βρεθεί μία λύση» ανέφερε.

Στο μέτωπο του προσφυγικού – μεταναστευτικού επισήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει «μία αυστηρή, πλην όμως δίκαιη πολιτική». Εξήγησε πως «τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε αποδεχθεί περισσότερες από 50.000 αιτήσεις ασύλου, ως εκ τούτου κανείς δεν δικαιούται να κατηγορήσει την Ελλάδα ότι δε σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα». Ταυτόχρονα, όμως, όπως είπε, «έχω μία υποχρέωση να προστατεύσω τα σύνορα μας».

Στο σημείο αυτό, κάλεσε την Τουρκία να τιμήσει το δικό της σκέλος από την Κοινή Δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας του 2016, σημειώνοντας πως η γειτονική χώρα «μπορεί να κάνει περισσότερα για την αναχαίτιση της παράνομης μετανάστευσης». «Εάν δεν στείλεις ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως προστατεύεις τα σύνορα σου περισσότεροι άνθρωποι θα προσπαθήσουν να εισέλθουν με παράνομο τρόπο την Ελλάδα» πρόσθεσε.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News