Κ. Μητσοτάκης: Ιστορική συνεδρίαση – Ασπίδα έναντι απειλών η συμφωνία με τη Γαλλία
«Δεν υπάρχει άμυνα χωρίς ισχυρή οικονομία» - «Από το όχι στις γραβάτες πήγατε στο όχι στις φρεγάτες» είπε απευθυνόμενος στον Αλ. Τσίπρα
Την πολυεπίπεδη διάσταση της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής.
«Την περασμένη Τρίτη συνυπογράψαμε με τον πρόεδρο Μακρόν τη συμφωνία για τη νέα εταιρική στρατηγική σχέση Ελλάδας – Γαλλίας. Μία συνθήκη που αναβαθμίζει συνολικά τη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής» ανέφερε μιλώντας στη συζήτηση για την κύρωση της συμφωνίας.
Όπως είπε, «το ιστορικό αυτό κείμενο τίθεται σήμερα ενώπιον της Βουλής καθιστώντας τη σημερινή συνεδρίαση ιστορική γιατί η ψήφισή του θα σημαίνει πολλά και κρίσιμα: τη θωράκιση της πατρίδας μας στην ταραγμένη Μεσόγειο και το πρώτο τολμηρό βήμα για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, τη δυνάμωση της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ μέσω της ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και τη θεμελίωση ενός συμμαχικού πόλου ειρήνης με ευρύτερη ακτινοβολία». Αυτή η πολυεπίπεδη διάσταση είναι που την κάνει πρωτοπόρα γιατί τα εθνικά της πλεονεκτήματα είναι σαφή, τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι «για πρώτη φορά προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά ρήτρα αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που τρίτη χώρα επιτεθεί σε ένα από τα δύο κράτη». «Και όλοι ξέρουμε ποιος απειλεί με casus belli στην περιοχή μας» πρόσθεσε.
Ταυτόχρονα «συγκροτείται μία ενιαία ευρωπαϊκή στάση στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική» συνέχισε, προσθέτοντας πως συμμερίζεται την άποψη του Γάλλου προέδρου ότι «οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να σταματήσουμε να υποδεχόμαστε με αφέλεια τις τεκτονικές αλλαγές στην παγκόσμια γεωπολιτκή σκακιέρα».
«Δεν υπάρχει άμυνα χωρίς ισχυρή οικονομία»
Αναφερόμενος στην αγορά των τριών φρεγατών είπε πως «οι τρεις φρεγάτες Belharra ήταν διακαής πόθος του πολεμικού μας ναυτικού και πλέον η Ελλάδα θα έχει πλοία επιφανείας, αντάξια των Ελλήνων καπετάνιων μας, για τα επόμενα τριάντα χρόνια». Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «η τιμή των φρεγατών δεν ξεπερνά τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες, καθώς εκμεταλλευτήκαμε τη συγκυρία για να διαπραγματευτούμε σκληρά». «Η εξόφληση τους απλώνεται στον χρόνο, αλλά και ο χρόνος παράδοσης είναι πολύ σημαντικός καθώς η συμφωνία με την Ελλάδα προηγήθηκε τελικώς παραγγελιών του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχει άμυνα χωρίς ισχυρή οικονομία να την χρηματοδοτεί, ούτε όμως και οικονομία χωρίς ισχυρή άμυνα και εξωτερική πολιτική να την στηρίζει».
Είπε επίσης ότι «ανάλογα εξοπλιστικά προγράμματα δρομολογούνται και στο στρατό ξηράς καθώς η Ελλάδα έχει εγκαταλείψει το ανόητο δόγμα του ‘θα το ρισκάρουμε με τους γείτονες χωρίς να εξοπλιζόμαστε’.
Βολές κατά ΣΥΡΙΖΑ και Π. Καμμένου
Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ακόμη ότι «η πρώτη νέα φρεγάτα θα πλεύσει στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας εντός του 2025, εκεί που κάποιοι συνοδοιπόροι σας έκαναν τελετές κιτς υπέρ των Σαλαμινομάχων, προσκυνώντας τα νερά», αφήνοντας αιχμές κατά του Π. Καμμένου. Σχολιάζοντας στη συνέχεια αιτιάσεις της αντιπολίτευσης είπε: «Ναι, η Ελλάδα είναι το τελευταίο προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης… Εκτός εάν θέλετε να αλλάξετε την γεωγραφία και να μας πάτε στην θέση της Δανίας».
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως «η συμφωνία υπερβαίνει την θητεία της παρούσας κυβέρνησης, είναι μία παρακαταθήκη για το μέλλον της χώρας». «Ως εκ τούτου κάθε όχι που θα ακουστεί σήμερα στη Βουλή θα είναι ένα όχι στη βούληση των πολιτών και των ενόπλων δυνάμεων που είπαν ένα περήφανο ‘ναι’ στη συμφωνία» σημείωσε.
«Απευθύνομαι σε εσάς κ. Τσίπρα και στους βουλευτές σας γιατί έχω πληροφορηθεί την αρνητική σας στάση και σας καλώ να την αναθεωρήσετε. Το ‘παρών’ σημαίνει απών από τις ανάγκες της χώρας» συνέχισε. Παρατήρησε επιπλέον πως «η αρχική τοποθέτηση του κ. Κατρούγκαλου ήταν θετική» και διερωτήθηκε: «τι μεσολάβησε και έρχεστε σήμερα στη Βουλή ως εθνική εξαίρεση;».
Επισήμανε στη συνέχεια πως «ο όρος επικράτεια περιλαμβάνει όχι μόνο το έδαφος, αλλά και την θάλασσα και τον αέρα και η συνθήκη κινείται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας που καλύπτουν πλήρως τις ελληνικές θέσεις. Η συμφωνία περιλαμβάνει δέσμευση για συνδρομή σε περίπτωση επίθεσης ανεξαρτήτως του τόπου. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει αποφανθεί πως επίθεση δεν σημαίνει μόνον εισβολή αλλά και οποιοδήποτε επεισόδιο. Εξ ου και σε καμία συμφωνία δεν αναφέρεται η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα. Ποτέ άλλοτε μία τόσο ισχυρή δύναμη δεν βρέθηκε εγγυήτρια της εδαφικής μας ακεραιότητας επί του πεδίου και εάν χρειαστεί και εν όπλοις» είπε και απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε: «Το παρελθόν σας σάς εκδικείται. Από το όχι στις γραβάτες πήγατε στο όχι στις φρεγάτες».
«Η ευθύνη σας είναι βαριά»
Υποστήριξε ακόμη πως «δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα που να σκιάζει τη σημασία της συμφωνίας». «Πρόκειται για μία ασπίδα έναντι απειλών κατά της χώρας μας, αποτελεί και τον πρόλογο της κοινής άμυνας και της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας, ένα διμερές υπόδειγμα δράσης με πολυεπίπεδες αναφορές» επανέλαβε.
Χαιρέτισε παράλληλα την στάση του Κινήματος Αλλαγής και ξανακάλεσε τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να αναθεωρήσουν τη στάση τους ιδίως όταν η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου επειδή δεν είναι αποστρατιωτικοποιημένα». «Η ευθύνη σας είναι βαριά και βαριά θα είναι και η ετυμηγορία της ιστορίας» κατέληξε.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News