Αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας: Live η συζήτηση στη Βουλή
Με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των πολιτικών αρχηγών διεξάγεται σήμερα η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια».
Η συζήτηση ξεκίνησε με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και των ειδικών αγορητών των κομμάτων ενώ τον λόγο αναμένεται να λάβει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, του γενικού γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου και του γραμματέα του ΜέΡΑ 25 Γιάνη Βαρουφάκη. Το απόγευμα αναμένεται η διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας.
Νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ένσταση επί της διαδικασίας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Θεόδωρος Δρίτσας ζήτησε η συζήτηση να μην περιοριστεί στις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων, στις ομιλίες του πρωθυπουργού και των πολιτικών αλλά και ενός κύκλου 12 βουλευτών κατά κοινοβουλευτική αναλογία, αλλά να υπάρξει και ένας τουλάχιστον δεύτερος κύκλος ομιλητών. Επισημαίνοντας παράλληλα τη σπουδαιότητα της Συμφωνίας ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ για να την υπογραμμίσει θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας.
Ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας απάντησε πως η ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί με δική του πρωτοβουλία, ασκώντας το δικαίωμα που του παρέχει ο Κανονισμός της Βουλής, αλλά και γιατί το νομοσχέδιο στην αιτιολογική του έκθεση κάνει επίκληση στο άρθρο 27 του Συντάγματος που απαιτεί την ψήφισή του από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου των βουλευτών και συνεπώς η ψηφοφορία πρέπει να είναι ονομαστική. Το Σώμα, κατά πλειοψηφία, ενέκρινε την πρόταση διεξαγωγής της συζήτησης του προέδρου της Βουλής και απέρριψε την ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ.
Διαβάστε ακόμη:
=> Το πλήρες κείμενο της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας
=> Κοινά αμυντικά συστήματα σε όλη την Ευρώπη
Σημειώνεται ότι η συμφωνία με την Γαλλία εισήχθη στην Ολομέλεια από την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής με την θετική ψήφο της Ν.Δ., του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης ενώ την καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News