Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας: «Ιστορική ψήφος» στη Βουλή
Η σημερινή συζήτηση στην Βουλή με θέμα την Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας είναι ιστορική. Αυτό τόνισε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στις εργασίας της Συνόδου Κορυφής στην Σλοβενία όπου είχε την ευκαιρία να ενημερώσει και τους ξένους ηγέτες για τις πτυχές της συμφωνίας.
«Θα έχουμε την ευκαιρία αύριο (σς σήμερα) στη Βουλή, να συζητήσουμε αναλυτικά για αυτήν την ιστορική Συμφωνία. Και βέβαια όλοι θα τοποθετηθούν και θα αναμετρηθούν με τις ευθύνες τους, καθώς σε μία ιστορική Συμφωνία ιστορικές είναι και οι ευθύνες όσων θα κληθούν δια της ψήφου τους να πουν “ναι” ή “όχι” σε μία Συμφωνία η οποία έχει πραγματικά εθνική διάσταση. Λυπάμαι που, δυστυχώς, κάποιοι δεν μπορούν να δουν πέρα από τις κομματικές παρωπίδες το πραγματικό εθνικό συμφέρον της χώρας» είπε ο πρωθυπουργός δείχνοντας προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η σημερινή συζήτηση στην Βουλή, που ξεκινά στις 10 το πρωί με ομιλία του πρωθυπουργού.
Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε αναλυτικά τους ξένους ηγέτες για την πολύ σημαντική Συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας που η Ελλάδα υπέγραψε με τη Γαλλία, τονίζοντας πως η Συμφωνία αυτή ενισχύει ουσιαστικά τη δυνατότητα της Ευρώπης να χτίσει τον δικό της αμυντικό πυλώνα εντός του ΝΑΤΟ.
Ένα βήμα πίσω
Την ίδια ώρα η ΝΔ στο εσωτερικό της εξακολουθεί να κλυδωνίζεται από τη διαγραφή Μπογδάνού. Χθες ο Γιώργος Γεραπετρίτης, κράτησε ανοικτή την πόρτα της ΝΔ στον ανεξάρτητο βουλευτή, λέγοντας πως ανάλογα τις πολιτικές εξελίξεις οι οποίες είναι «δυναμικές» μπορεί να αργότερα να επανέλθει στη ΝΔ, ενώ τόνισε πως διαγράφεται μόνο από μέλος της Κ.Ο και όχι από το κόμμα.
Το απόγευμα ο ίδιος ο Κων/νος Μπογδάνος παρά το γεγονός πως υπεραμύνθηκε των όσων είπε, ανέφερε πως η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει 158 βουλευτές, λέγοντας ευθέως πως θα συνεχίσει να είναι στην κυβερνητική γραμμή. Από τις παρενέργειες πάντως της διαγραφής είναι η διαμάχη Γεωργιάδη και Δένδια.
Διαμάχη Δένδια – Γεωργιάδη
Ο υπουργός Ανάπτυξης με μία δήλωση που «κάρφωνε» τον ΥΠΕΞ είπε πως η ΝΔ έχει μόνο έναν αρχηγό και κανείς δεν μπορεί να τον υποκαθιστά, αναφερόμενος στο αρχηγικό ύφος του Δένδια στην Βουλή και στον τρόπο που επέπληξε τον κ. Μπογδάνο. Λίγο μετά ο κ. Δένδιας απάντησε μέσω twitter στον… ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ουσιαστικά ήταν σαν να απαντά στον κ. Γεωργιάδη.
Ο κ. Δένδιας ανέφερε πως ό, τι κάνει είναι σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό και η παραφιλολογία πως δρα σε διαφορετική γραμμή πρέπει να σταματήσει άπαξ δια παντός. «Κατανοώ την ανάγκη (κατ’ εξοχήν) του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω απόλυτης ένδειας πολιτικής πρότασης, να προσπαθεί να οικοδομήσει μία εικόνα διαφοροποίησής μου από τον Πρωθυπουργό, σε μία σειρά θεμάτων» είπε χαρακτηριστικά. Η παρένθεση ωστόσο «κατ΄εξοχήν» δείχνει πως ο Δένδιας δεν εννοούσε μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά μαζί και τον κ. Γεωργιάδη.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News