Πολιτική Κυριακή 3/10/2021, 12:21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

N. Δένδιας: Ακόμη και οι πιο δύσπιστοι στην Ε.Ε. έμειναν άφωνοι με την τουρκική προκλητικότητα

Το σχόλιο για τη συμφωνία με τη Γαλλία

N. Δένδιας: Ακόμη και οι πιο δύσπιστοι στην Ε.Ε. έμειναν άφωνοι με την τουρκική προκλητικότητα

«Οι τουρκικές ενέργειες είναι εντελώς απαράδεκτες, καταπατούν κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου και της απλής λογικής» επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, περιγράφοντας την πρόσφατη παρενόχληση ερευνητικού σκάφους, το οποίο βρισκόταν εντός της οριοθετημένης ελληνικής ΑΟΖ, 10 ναυτικά μίλια ανατολικά της Κρήτης. 

Μάλιστα, μιλώντας στην εφημερίδα «Real News», υπενθυμίζει ότι η παρενόχληση έγινε με τον ισχυρισμό ότι το συγκεκριμένο σημείο είναι τουρκική υφαλοκρηπίδα, με επίκληση στο «παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο» τουρκολυβικό μνημόνιο. 

«Υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ενέργεια αυτή ήταν γραφική, αλλά δυστυχώς ήταν άκρως επικίνδυνη και βεβαίως καταδικαστέα» προσθέτει, σημειώνοντας ότι ενημέρωσε για την παραπάνω τουρκική πρόκληση και τους εταίρους στην Ε.Ε. 

«Ακόμα και οι πιο δύσπιστοι εταίροι μας, αυτοί που δείχνουν ανοχή στις τουρκικές ενέργειες, έμειναν άφωνοι. Δεν μπόρεσαν να αρθρώσουν λέξη. Γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει τίποτα, ούτε κατ’ ελάχιστο που να δικαιολογεί παρόμοια συμπεριφορά». 

Όσον αφορά τον 63ο γύρο των διερευνητικών επαφών, ο οποίος θα λάβει χώρα στις 6 Οκτωβρίου στην Άγκυρα, τονίζει ότι «παρά το κλίμα έντασης που συνεχίζει να καλλιεργεί η Τουρκία, θεωρούμε σκόπιμη την διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας». 

«Αλλά δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις. Δεν αναμένουμε να προκύψει κάτι από αυτές τις άτυπες επαφές, καθώς, δυστυχώς, με την Τουρκία, επί του παρόντος τουλάχιστον, δεν φαίνεται να υπάρχει πεδίο έλλογης συνεννόησης. Όχι γιατί η επίλυση του ζητήματος που εξετάζεται, ήτοι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, δεν είναι δυνατή, αλλά γιατί η Τουρκία δεν αποδέχεται τους θεμελιώδεις κανόνες που προβλέπονται από την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Και πάλι όμως δηλώνω ότι θα επιθυμούσαμε να διαψευσθούμε». 

Κάνοντας, στη συνέχεια, ειδική αναφορά στην πρόσφατη συμφωνία με τη Γαλλία, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων την προμήθεια τριών φρεγατών, σχολιάζει ότι πρόκειται για μια «εξαιρετικά σημαντική συμφωνία, που ενδεχομένως να αποδειχθεί ιστορική». 

«Η προμήθεια οπλικών συστημάτων πρέπει να εξελίσσεται και υπό μία ομπρέλα πολιτικών κατανοήσεων για τις κοινές προκλήσεις που τα συστήματα αυτά και οι άνθρωποι που τα υπηρετούν καλούνται να αντιμετωπίσουν». 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News