Κοινά αμυντικά συστήματα σε όλη την Ευρώπη
Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι είναι στο Μέγαρο Μαξίμου από τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, με κυβερνητικές πηγές να σημειώνουν στο «MR» πως ήρθε την πιο κατάλληλη στιγμή. Οι γαλλικές φρεγάτες θα αναβαθμίσουν κατά πολύ τις επιχειρησιακές δυνατότητες της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να υπογραμμίζει κατά την χθεσινή συζήτηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου πως «έχουμε μια συμφωνία με μια πολύ ισχυρή ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομή» προσθέτοντας ωστόσο πως «η συμφωνία αυτή δεν μπορεί κατά οποιονδήποτε τρόπο να ερμηνευτεί ως υπονόμευση της θέσης της Ελλάδος στην Ευρωατλαντική Συμμαχία», αλλά μόνο ως ενίσχυση για την άμυνα της χώρας μας «και τον ρόλο που αυτή επιθυμεί να παίξει».
Είναι βέβαιο ωστόσο πως η συμφωνία των δύο πλευρών ανοίγει την συζήτηση ακόμα περισσότερο για την αυτονομία της Ευρώπης σε θέματα ασφάλειας αλλά ακόμα και για το επόμενο βήμα, τον ευρωστρατό. Στο θέμα της αυτονομίας αναφέρθηκε για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα, ο κ. Μητσοτάκης δείχνοντας πως πρόκειται για μία στρατηγική επιλογή, που είναι ειλημμένη ως κατεύθυνση.
«Η τρίτη διάσταση αυτής της συμφωνίας, είναι ότι κατά την άποψή μου αποτελεί το πρόπλασμα για μια πιο συστηματική συνεργασία ευρωπαϊκών κρατών ώστε να κάνουμε πράξη το ζητούμενο της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας σε μία εποχή όπου η Ευρώπη πρέπει επιτέλους να ευθυγραμμίσει την γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη» είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας την ανάγκη για διαλειτουργικότητα, δηλαδή για κοινά αμυντικά συστήματα που μπορεί να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους: «όσο περισσότερες χώρες, λοιπόν, αγοράζουν κοινούς τύπους όπλων τόσο το ζήτημα αυτό επιλύεται Να σας αναφέρω ενδεικτικά ότι οι φρεγάτες τις οποίες αποκτούμε είναι πρακτικά ίδιες φρεγάτες με αυτές τις οποίες θα αγοράσει το γαλλικό ναυτικό, τα Rafale τα οποία έχουμε αποκτήσει είναι πρακτικά τα ίδια Rafale με αυτά τα οποία χρησιμοποιεί η Γαλλία και τα οποία προσθέτει και η Κροατία στη δικιά της αεροπορία».
Όχι σε νέο λοκ ντάουν
Την ίδια ώρα στο εσωτερικό, αυτό που ανησυχεί την κυβέρνηση είναι η αύξηση του ιικού φορτίου ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα. Με δεδομένο πως ο Οκτώβριος ήταν ο μήνας πέρυσι που είχαμε έξαρση το ιού που ταλαιπώρησε την χώρα για πάνω από τρεις μήνες, στο Μαξίμου μαγειρεύουν πριν πεινάσουν.
Αυτό που θα γίνει σε πρώτη φάση είναι η αυστηρή εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων, όπως η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας 1- 6 το πρωί, που ισχύει για περιοχές που είναι στο κόκκινο, όπως η Θεσσαλονίκη. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν στο MR πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση για επιβολή lockdown στην περσινή λογική, αλλά αυστηρή εφαρμογή των μέτρων ώστε να μην πιεστεί το σύστημα υγείας και να μην επαναληφθούν οι περσινές τραγικές εικόνες στα νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδας που σταδιακά πίεσαν το ΕΣΥ σε όλη την χώρα.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News