Μητσοτάκης: Η ύφεση δεν μπορεί να μην αφήσει πληγές
«Η ζημιά θα είναι μεγάλη σε παγκόσμιο επίπεδο, η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι μεγάλη», παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι θα υπάρξει «μεγάλη προσπάθεια για να καλύψουμε το οικονομικό κενό».
Αρνήθηκε την κατηγορία του ΣΥΡΙΖΑ ότι υπήρχε «ύφεση Μητσοτάκη», σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα είχε ανάπτυξη όταν η Ευρώπη είχε ύφεση 3%».
«Η χώρα, εν μέσω πανδημίας, αναγνωρίζεται από τις αγορές ότι προχωράει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις και ότι θα βγει με μια ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική από την κρίση», είπε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, προσθέτοντας ότι «το κράτος στάθηκε δίπλα στους πολίτες, αναλαμβάνοντας το βάρος της μισθοδοσίας εργαζομένων, στήριξε επαγγελματίες, όσους νοικιάζουν καταστήματα». Ο ίδιος επισήμανε ότι οι οικονομικές υποχρεώσεις προς το κράτος μεταφέρθηκαν στο μέλλον και η βασική προσπάθεια ήταν να διατηρηθεί ζωντανή η παραγωγική διαδικασία.
«Μια ύφεση 9% δεν μπορεί να μην αφήσει πληγές», είπε για να σημειώσει ότι «οι επιχειρήσεις σταδιακά θα έχουν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις», και πως μέριμνα της κυβέρνησης ήταν να μην χαθούν θέσεις εργασίας.
Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι η αποπληρωμή των υποχρεώσεων θα επαναξιολογηθεί όταν πρέπει, ενώ χαρακτήρισε «τεράστια αναπτυξιακή ευκαιρία» το Ταμείο ανάκαμψης, οι εκταμιεύσεις του οποίου αναμένονται από το 2021.
Σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει ήδη καταθέσει το σχέδιο της στην ΕΕ και πως έχει πάρει πολύ καλές κριτικές. «Έχουν γίνει υποδείξεις άλλες χώρες ότι η Ελλάδα έχει καταθέσει σχέδιο εφαρμόσιμο», προσέθεσε και διαμήνυσε ότι «η κυβέρνηση κάνει ό,τι χρειάζεται για να έρθουν τα χρήματα με την ταχύτητα που οι περιστάσεις απαιτούν».
Ερωτηθείς για το σχέδιο Πισσαρίδη, είπε ότι «δεν είναι μανιφέστο για την κυβέρνηση», ωστόσο -όπως είπε- το διάβασε με μεγάλο ενδιαφέρον, για να υπογραμμίσει ότι «το έχουμε ανάγκη». «Συμφωνώ με πάρα πολλά από τα συμπεράσματά της. Δεν αποτελεί προγραμματικό πολιτικό κείμενο. Υπάρχει κοινός τόπος σε πολλούς συμπολίτες μας για τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να κάνει η χώρα για να εκμεταλλευτεί τις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας», τόνισε και κατέστησε σαφές πως πρόθεση του είναι να πατήσει γκάζι στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις.
Να μην περάσουμε 3ο κύμα
«Περνάμε ένα δύσκολο κύμα και δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να περάσουμε από ένα 3ο κύμα», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι «έχει σημασία να κρατήσουμε όρθιο το σύστημα υγείας».
Ανέφερε ότι «έχουμε προσλάβει 7.000 γιατρούς και νοσηλευτές» και ότι αυξήθηκαν τα κρεβάτια σε ΜΕΘ «από 557 σε παραπάνω από 1.250, που τα περισσότερα είναι κατειλημμένα αυτή τη στιγμή». «Προσθέσαμε δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα όπου κρίθηκε απαραίτητο, όταν χρειάστηκε προχωρήσαμε στη λογική της επίταξης», είπε για να συμπληρώσει ότι «είναι αισιόδοξο ότι αρχίζει να μειώνεται η πίεση στο σύστημα υγείας».
Πότε θα κάνουμε το εμβόλιο
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε σύνθετη άσκηση χωρίς προηγούμενο τον παγκόσμιο εμβολιασμό, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «θα είμαστε έτοιμοι». «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε άλλο εργαλείο στη διάθεση μας που να είναι τόσο δραστικό», είπε για να συμπληρώσει ότι «ανοσία πριν από το Φεβρουάριο δεν πρόκειται να αποκτήσουμε», άρα «να μην οδηγηθούμε σε εφησυχασμό».
Χαρακτήρισε το εμβόλιο «δυνατή αχτίδα αισιοδοξίας στο σκοτεινό χειμώνα που περνάμε» και «ένα θαύμα της επιστήμης», διαβεβαίωσε ότι θα είναι «ασφαλή και δραστικά» και ότι στις «30 Δεκεμβρίου θα εγκριθεί κι αμέσως θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί με βάση τα πρωτόκολλα που έχουν καθορίσει οι ειδικοί».
Γνωστοποίησε ότι θα το κάνει «από τους πρώτους μαζί με την πρόεδρο της Δημοκρατίας και -γιατί όχι;- και με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, γιατί πρέπει να αντιμετωπιστεί η επιφύλαξη μιας μερίδας ανθρώπων που φοβούνται».
Κληθείς να σχολιάσει τις θεωρίες συνωμοσία που υπάρχουν, είπε ότι «συνωμοσιολόγοι υπάρχουν παντού, το αντιεμβολιαστικό κίνημα προϋπήρχε στην Ελλάδα», τονίζοντας ότι κάποιοι «δικαιολογημένα μπορούν να φοβούνται, αυτούς θα τους πείσουμε», ενώ τόνισε πως για τους λίγους «που είναι σε διαφορετικό μήκος κύματος, δεν θα επιτρέψουμε τη διασπορά τέτοιων ειδήσεων», σημειώνοντας ότι ο ίδιος πιστεύει στη δύναμη της πειθούς και τη δύναμης του παραδείγματος. «Έχουμε νομικό οπλοστάσιο για τους συνωμοσιολόγους», τόνισε και γνωστοποίησε ότι «ετοιμάζουμε συνολική εκστρατεία για το εμβόλιο».
Γιατί δεν έπεσαν τα κρούσματα
Αρχικώς τόνισε ότι τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλό επίπεδο καθώς «η καραντίνα δεν ήταν τόσο αυστηρή όσο του Μαρτίου», σημειώνοντας ότι «υπάρχει φυσική κόπωση». Επισήμανε ότι «το σύστημα Υγείας δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται, θέλουμε μια αποσυμφόρηση του», για να υπογραμμίσει ότι «πίσω από κάθε θάνατο κρύβεται μια οικογένεια».
Αναφερθείς στο lockdown, είπε ότι έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα μετάδοσης του ιού στη νυχτερινή διασκέδαση, η οποία «δεν θα λειτουργήσει μέχρι το εμβόλιο», σημειώνοντας ωστόσο ότι «δεν είναι το ίδιο στα εστιατόρια».
«Τα κρούσματα δεν έπεσαν όσο γρήγορα περιμέναμε», είπε, καθώς «τα μέτρα δεν ακολουθήθηκαν με συνέπεια – ούτε τον εαυτό μου εξαιρώ. Μια μικρή ανεμελιά μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα». Κληθείς να σχολιάσει το περιστατικό στην Πάρνηθα, τόνισε: «Ήταν λάθος που φωτογραφήθηκα χωρίς μάσκα, όχι λάθος που πήγα για ποδήλατο. Πρέπει να σας πω ότι εγώ βάζω τον πήχη των προσδοκιών πιο ψηλά, κάνω την αυτοκριτική μου». Και συμπλήρωσε ότι ο ίδιος θεωρεί ότι το θέμα διογκώθηκε, αλλά τον οδήγησε να σκεφτεί «πόσο σημαντικό είναι το παράδειγμα των πολιτικών».
Παραδέχθηκε ότι θα έπρεπε να κλείσουμε νωρίτερα τη Θεσσαλονίκη, ζητώντας ενόψει των γιορτών «να αποφεύγουμε μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι». «Τα Χριστούγεννα θα τα κάνουμε με μια άλλη οικογένεια, μέχρι 9 άτομα», υπογράμμισε.
Στο ερώτημα για το αν υπάρχει 2ο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, προχώρησε σε κατηγορηματική διάψευση, σημειώνοντας ότι «τα ίδια κρούσματα βλέπουμε όλοι».
«Έχουμε κάνει το καλύτερο που μπορούσαμε να κάνουμε», ενώ επισήμανε ότι αυτό που θα έκανε διαφορετικά είναι «τον Ιούλιο να είμαι πολύ πιο αυστηρός ότι το επιδημιολογικό κύμα θα επανέλθει, φανήκαμε αιφνιδιασμένοι».
Και συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει «καμία ένδειξη ότι ο τουρισμός συσχετίζεται με το δεύτερο κύμα. Αν υπήρχε τέτοια συσχέτιση θα την βλέπαμε το Σεπτέμβριο, όχι στα τέλη Οκτωβρίου».
«Κάναμε πολλά τεστ, κάναμε εξαντλητικά τεστ στους εργαζόμενους του τουρισμού», τόνισε.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News