ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το παρασκήνιο της συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας στην άμυνα

Το παρασκήνιο της συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας στην άμυνα

Η ελληνογαλλική συμφωνία «κλείδωσε» κατά την πρόσφατη έλευση του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα για τη Σύνοδο Κορυφής της EUMED, παρά το γεγονός πως οι δύο ηγέτες δεν είχαν τετ α τετ μεταξύ τους.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές ήταν αρκετή μία συζήτηση μέσα στο αυτοκίνητο κατά την διάρκεια της ξενάγησης που έκανε ο πρωθυπουργός στον Γάλλο Πρόεδρο στην Ακρόπολη το βράδυ της Παρασκευής της 17ης Σεπτεμβρίου μετά το δείπνο των ηγετών.

Ήταν μάλιστα η δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα που οι δύο άνδρες είχαν επαφή, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μετάσχει ως προσκεκλημένος του Εμανουέλ Μακρόν στη συνάντηση Υψηλού Επιπέδου της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης, όπου παρουσιάστηκε η γαλλική πρωτοβουλία «Μεσόγειος, υποδειγματική θάλασσα έως το 2030».

Έντονο ήταν το διπλωματικό παρασκήνιο τις προηγούμενες μέρες και ενώ ο πρωθυπουργός βρισκόταν στη Νέα Υόρκη για επαφές στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, καθώς ετοιμάζονταν τα τελικά κείμενα της συμφωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν είχαν γίνει και άλλες προσπάθειες αναβάθμισης της ελληνογαλλικής σχέσης. Το 2008 ο Κώστας Καραμανλής και ο Νικολά Σαρκοζί είχαν υπογράψει κατά την επίσημη επίσκεψη του δεύτερου στην Αθήνα Κοινή Διακήρυξη για την άμυνα και την ασφάλεια, ενώ το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας και ο Φρανσουά Ολάντ είχαν υπογράψει διακήρυξη για την αναβάθμιση της διμερούς σχέσης σε στρατηγική εταιρική σχέση.

Αμεση ανακούφιση από τις φυσικές καταστροφές

Από το Παρίσι απευθείας στην Κρήτη βρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να δει από κοντά τις ζημιές που σημειώθηκαν από τον σεισμό των 5,8 ρίχτερ. Ο πρωθυπουργός μιλώντας προς τους κατοίκους σημείωσε πως «είμαστε εδώ να βοηθήσουμε» με την κυβέρνηση να ανακοινώνει άμεσα ενίσχυση 1 εκατομμυρίου ευρώ για τους δύο δήμους που έχουν πληγεί.

Ο πρωθυπουργός  σημείωσε ακόμα πως η Ελληνική Πολιτεία διαθέτει πλέον πλαίσιο κρατικής αρωγής, για άμεση και ουσιαστική στήριξη στους πολίτες που πέφτουν θύματα κρατικών καταστροφών. Είναι το πλαίσιο που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Εύβοια και θα ενεργοποιηθεί άμεσα. «Αυτό σημαίνει ότι ένας συμπολίτης μας που έχει χάσει το σπίτι του, εφόσον έχει εγκριθεί ή κρίνεται κατεδαφιστέο, θα μπορεί να πάρει άμεσα από το κράτος 20.000 ευρώ» τα 14.000 στεγαστική συνδρομή και 6.000 κρατική αρωγή».

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ακόμα στήριξη για τις επιχειρήσεις, ενώ η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για να υπάρξουν διευκολύνσεις σε δανειολήπτες. Την ίδια ώρα το υπουργείο Υποδομών αναμένεται να στείλει κοντέινερ, ενώ δεν αποκλείεται για ένα διάστημα να αξιοποιηθεί η τηλεκπαίδευση, για να μην μείνουν πίσω οι μαθητές.

Η άμεση επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη απευθείας από το Παρίσι έχει όμως κυρίως πολιτικές προεκτάσεις. Μετά τις πυρκαγιές στην Εύβοια που τραυμάτισαν στην κυβέρνηση ο πρωθυπουργός δεν θέλει να χάσει ξανά το μομέντουμ. Το μότο της κυβέρνησης είναι πως οι φυσικές καταστροφές και θα υπάρχουν και πιθανόν να εντείνονται, αλλά κανείς πολίτης δεν θα μένει μόνος του.

Όπως προβλέπεται από την κοινή απόφαση των εμπλεκόμενων Υπουργείων οριοθετούνται οι πληγείσες περιοχές και χορηγείται Στεγαστική Συνδρομή στους ιδιοκτήτες για την επισκευή και ανακατασκευή των κτιρίων, μέσω του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Η Στεγαστική Συνδρομή συνίσταται σε 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, όπως προειπώθηκε. Παράλληλα οι σεισμόπληκτοι δεν θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ έως το 2023.  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News