ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι έφερε την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας

Βήμα εμπρός για την στρατηγική αυτονομία

Τι έφερε την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας

Ο πρωθυπουργός το είχε πει πριν λίγες ημέρες κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην 76η Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, το επανέλαβε και χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη: «Το αίτημα για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης είναι πια απολύτως επιτακτικό». Η σημερινή Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας που αφορά την αγορά φρεγατών και κορβετών κινείται ουσιαστικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την αμυντική αυτονομία της Ευρώπης. Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα πριν λίγο καιρό είχε έρθει σε συμφωνία με την Γαλλία για την αγορά Rafale. Σήμερα ενισχύει το Πολεμικό Ναυτικό με μία συμφωνία πάλι εντός Ευρώπης, εμβαθύνοντας την συνεργασία και την συμμαχία με την Γαλλία. «Κατευθυνόμαστε σε μία ουσιαστική εμβάθυνση συμμαχίας με τη Γαλλία» είπε χθες ο πρωθυπουργός ζητώντας… υπομονή έως σήμερα το πρωί στις 9.00 όπου θα υπάρξουν ανακοινώσεις. «Αυτό που μπορώ να πω, είναι πως είναι επιτακτική η στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε.» κατέληξε.

Είναι δεδομένο πως τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Γαλλίας επιτάχυνε η AUKUS στην οποία είχε αναφερθεί ο πρωθυπουργός και κατά την ομιλία του στα Ηνωμένα Εθνη σημειώνοντας πως αυτό που έδειξαν είναι «ότι θα πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι και ικανοί, ως Ευρωπαίοι, να κάνουμε περισσότερα πράγματα μόνοι μας». Μάλιστα ο πρωθυπουργός έδειξε πως είναι ειλημμένη η απόφαση να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση σημειώνοντας πως «είναι καιρός να ξεκινήσει σοβαρά αυτή η συζήτηση, τουλάχιστον με τις χώρες που είναι διατεθειμένες να το κάνουν άμεσα και με γρηγορότερο ρυθμό και οι υπόλοιπες ας ακολουθήσουν εν καιρώ».  

Αυτό δεν σημαίνει, όπως είπε ο πρωθυπουργός, ότι υπάρχει υποβάθμιση του ΝΑΤΟ, αλλά ότι η Ευρώπη θα μπορεί να δρα αυτόνομα εάν αυτό χρειαστεί. Η μετατόπιση εξάλλου των ΗΠΑ προς τον Ειρηνικό, που εστιάζει το ενδιαφέρον της, απαιτεί ανάλογες κινήσεις και από την Ευρώπη.  

Τέλος, ένα ακόμα στοιχείο που οδήγησε στην εμβάθυνση της σχέσης των δύο πλευρών είναι η μεταβατική φάση της Γερμανίας μετά την αποχώρηση της Μέρκελ. Το «κενό» που αφήνει η σιδηρά κυρία ενισχύει τον Εμμανουέλ Μακρόν οδηγώντας την Ελλάδα στην επιλογή της ενίσχυσης των δεσμών με το Παρίσι.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News