Επιχειρηματική ατζέντα στη βαλίτσα του πρωθυπουργού
Στις συναντήσεις του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται ήδη από χθες για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ δεν περιλαμβάνονται μόνο πολιτικές συναντήσεις, αλλά και επιχειρηματικού ενδιαφέροντος. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να δει τον πρόεδρο της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, με τον οποίον φαίνεται πως έχει αναπτύξει μία προσωπική σχέση αλλά και με τον CEO της Pfizer, τον Αλμπέρτ Μπουρλά.
Στην ατζέντα των επαφών περιλαμβάνεται συνάντηση και με τον πρόεδρο του fund KKR, Χένρι Κράβις, ο οποίος παλαιότερα είχε ενδιαφερθεί για τον ΔΕΔΔΗΕ. Είναι προφανές πως στις βαλίτσες του πρωθυπουργού υπάρχει πάντα όπου ταξιδεύει ο τομέας του επιχειρείν και των επενδύσεων που ούτως ή άλλως αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησής του.
Ο πρωθυπουργός όπως τόνισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε πρόσφατες δηλώσεις του «με τις διεθνείς του επαφές και τη συνεχή του προσπάθεια έχει κατορθώσει να αναβαθμίσει τον πολιτικό και γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας». Προφανώς στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και το προσφάτως ανακοινωθέν Εθνικό Σχέδιο Εξωστρέφειας που αφορά την οικονομική διπλωματία. Για πρώτη φορά στις εξωτερικές σχέσεις εντάσσεται τόσο οργανωμένα το οικονομικό σκέλος, ως συνάρτηση και αποτέλεσμα διπλωματίας.
Κατά τα λοιπά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει σήμερα συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρεζ, με επίκεντρο την κλιματική κρίση αλλά και το Κυπριακό, ενώ αύριο υπάρχει συνάντηση με τον μεταβατικό πρόεδρο της Λιβύης Μοχάμεντ Αλ-Μένφι, με φόντο τις εκλογές που πρέπει να γίνουν στη χώρα έως το τέλος της χρονιάς. Οι επαφές θα συνεχιστούν με προγραμματισμένη συνάντηση και με τον πρόεδρο του Αμερικανικού Εβραϊκού Συμβουλίου, Ντέιβιντ Χάρις, ο οποίος αποτελεί σύμμαχο της χώρας μας στο αμερικανικό Κογκρέσο.
Οσον αφορά το τετ α τετ με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο θα γίνει κανονικά, παρά τις αντίθετες φήμες μετά το ατόπημα του προκαθήμενου της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική να βρεθεί στα εγκαίνια του τουρκικού σπιτιού παρουσία των κ. Ερντογάν και Τατάρ. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως η συνάντηση δεν θα μπορούσε να ματαιωθεί, καθώς «θα μεγέθυνε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε και δεν θα πρόσφερε την απαραίτητη εκτόνωση που χρειάζεται τώρα».
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News