Αλ. Τσίπρας: Πού διαφωνεί με την κυβέρνηση Μητσοτάκη – Σε ποια θέματα άσκησε κριτική
Από τις γονικές παροχές έως τον κ. Πλεύρη
Πολύπλευρη και ολομέτωπη κριτική στην κυβέρνηση, και προσωπικά στον πρωθυπουργός Κυριάκο Μητσοτάκη, άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου από το βήμα της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Η κριτική του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφορούσε, μεταξύ άλλων, την πολιτική της κυβέρνησης για τη μεσαία τάξη, το είδος των φοροελαφρύνσεων, τη διαχείριση της πανδημίας, τις παροχές στους νέους κ.α.
Πιο αναλυτικά:
Για τις γονικές παροχές και τη μεσαία τάξη
Ερωτηθείς για το μέτρο των δωρεάν γονικών παροχών έως 800.000 ευρώ, ο κ. Τσίπρας διαμήνυσε ότι αυτό το μέτρο δεν αφορά τη μεσαία τάξη, αλλά ένα πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού, στο οποίο εντάσσεται και ο κ. Μητσοτάκης.
Όπως εξήγησε, οι αριθμοί δείχνουν ότι ακίνητη περιουσία άνω των 150.000 ευρώ έχει μόλις το 13% των φορολογούμενων. «Πού είναι η μεσαία τάξη; Στο 13% ή στο 87%;». «Δεν είναι ηθικό να νομοθετούνται φοροελαφρύνσεις για μια τόσο μικρή ομάδα, στην οποία ανήκει και ο κ. Μητσοτάκης που έχει 32 ακίνητα. Είναι ανήθικο» συμπλήρωσε, στο ίδιο μήκος κύματος.
«Εάν ήθελε να προχωρήσει σε φοροαπαλλαγές θα μπορούσε να πάει το όριο στις 200.000-250.000 ευρώ. Το πήγε στις 800.000 ευρώ ή 1,6 εκατ. ευρώ για δυο γονείς. Μόνο 24.000 φορολογούμενοι έχουν αυτή την περιουσία, το 0,4%» συνέχισε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Για τα εργασιακά
«Όταν βγήκαμε από τα μνημόνια» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφερε σειρά από παρεμβάσεις ενίσχυσης των εργασιακών δικαιωμάτων, υπενθύμισε επιπλέον ο κ. Τσίπρας. «Και ήρθε η ΝΔ και τις διέλυσε αυτές και μας πάει κι ακόμα πιο πίσω».
«Αυτό που συνέβη με την ψηφιακή πλατφόρμα στις ταχυμεταφορές που ανοικτά εκβίασε τους εργαζόμενούς της να γίνουν αυτοαπασχολούμενοι αλλιώς θα χάσουν τη δουλειά, είχε τη δυνατότητα να το κάνει γιατί ο ν. Χατζηδάκη της έδωσε τη δυνατότητα».
Τόνισε δε, ότι είναι δέσμευσή του η δημιουργία θεσμικού πλαισίου, το οποίο δεν θα επιτρέπει οι εργαζόμενοι σε ψηφιακές πλατφόρμες να λογίζονται ως αυτοαπασχολούμενοι. «Θα υπάρχει το ισχυρό τεκμήριο υπέρ της μισθωτής εργασίας, άρα δεν θα είναι αόρατοι θα έχουν δικαιώματα».
«Σήμερα είμαστε στο δρόμο της εργασιακής ζούγκλας. Δεν δημιουργεί συνθήκες αύξησης της παραγωγικότητας αλλά κερδοσκοπίας για κάποιες εταιρείες αυτό που νομοθέτησε ο κ. Μητσοτάκης» συμπλήρωσε.
«Είμαι βέβαιος ότι ασκήθηκαν πολύ συγκεκριμένες πιέσεις, από πολύ συγκεκριμένα λόμπι επιχειρηματιών που έχουν επιχειρήσεις στον τομέα αυτό. Αυτό δεν είμαι εγώ αρμόδιος να το βρω, ας το βρει η ερευνητική δημοσιογραφία».
Για την ακρίβεια
Κληθείς να σχολιάσει τα μέτρα στήριξης έναντι της ακρίβειας, ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε ότι ο κ. Μητσοτάκης επιδοτεί την κερδοσκοπία, ενώ υποστήριξε ότι η επιδότηση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ αποτελούν «ασπιρίνη σε βαριά ασθένεια καθώς οι αυξήσεις θα συνεχιστούν και το κόστος θα ξεπεράσει το ένα δισ. ευρώ».
«Θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση στην πηγή της αύξησης των τιμών. Εδώ υπάρχουν δύο κόμβοι, είναι η ΡΑΕ και η ΔΕΗ. Η ΡΑΕ θα πρέπει να παρέμβει με ελέγχους για να σταματήσει το κύμα ανατιμήσεων και να επιβάλλει πρόστιμα σε περιπτώσεις αισχροκέρδειας. Όσο για την ΔΕΗ είναι πρόβλημα όχι ότι λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια αλλά ότι δεν λειτουργεί με γνώμονα το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον».
Για τις παροχές στους νέους
Αναφερόμενος στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τους νέους και τα κίνητρα για τον εμβολιασμό τους, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι οι νέοι άνθρωποι δεν θέλουν gigabytes και χαρτζιλίκια, αλλά όρμα και καλές συνθήκες ζωής και εργασίες.
Χαρακτήρισε δε, ως εξευτελιστικές τις εξαγγελίες για τα 5 GB και το πρόγραμμα των 100 ευρώ μηνιαίους για τους πρώτους έξι μήνες εργασίας των νέων έως 29 ετών.
«Αυτά δεν δημιουργούν προοπτική. Εμείς μιλάμε για ριζικές αλλαγές και για όραμα που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις οι νέοι να μείνουν και να δημιουργήσουν στην χώρα» επεσήμανε.
Παρέπεμψε, μάλιστα, στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής) και στην αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.
Για την ανάπτυξη
«Είχαμε προχθές τη σύνοδο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Περίμενα να δω μια πρωτοβουλία για το κρίσιμο ζήτημα της δημοσιονομικής πολιτικής. Δεν είδα. Τούτη την ώρα υπάρχουν οι χρηματοδοτικές δυνατότητες, τα ταμεία είναι γεμάτα, υπάρχει η ρήτρα διαφυγής (προσωρινή άρση των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε.» τόνισε, παράλληλα, προτού ασκήσει εκ νέου κριτική στην κυβέρνηση.
«Πρέπει όμως οι παρεμβάσεις να είναι στοχευμένες, όταν ο κ. Μητσοτάκης προτείνει 3,5 δισ. ευρώ στους πλούσιους, θα πάνε χαμένα. Η ανάπτυξη που θα έχουμε θα είναι για λίγους και εκλεκτούς. Εμείς με αντίστοιχου μεγέθους προτάσεις, έχουμε άλλη κατεύθυνση, να δημιουργήσουμε μια δυναμική στην ελληνική οικονομία, ώστε να βρεθούμε από καλύτερη θέση στην εποχή των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών που πρέπει να έρθει όχι το 2023 αλλά πολύ αργότερα».
Στο ίδιο μήκος κύματος, παραδέχθηκε ότι ναι μεν υπάρχει ανάπτυξη, αλλά την ίδια ώρα διευρύνεται το εμπορικό έλλειμμα, εισάγοντας περισσότερα από όσα εξάγουμε. «Χρειάζεται αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Είναι αναγκαίο να ενισχυθεί η παραγωγική βάση, η ποιοτική γεωργία, η μεταποίηση. Πρέπει να προχωρήσουμε σε θέματα καινοτομίας στην ψηφιοποίηση, την πράσινη οικονομία».
Για τους συνταξιούχους
«Είναι μία κοινωνική κατηγορία που εξαπατήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη όπως και η μεσαία τάξη. Είχε πει προεκλογικά ότι θα διατηρούσε τη δική μας 13η σύνταξη. Και όχι μόνο το αθέτησε αλλά αυτό το ένα δισ. το δίνει στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης με προοπτική μάλιστα να έχουμε 70 δισ. μαύρη τρύπα στο μέλλον» κατήγγειλε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο κ. Μητσοτάκης, συνέχισε, εξαπάτησε τους συνταξιούχους. «Εμείς μειώσαμε κατά 70% τις εκκρεμείς συντάξεις. Από τις 120.000 εκκρεμείς συντάξεις ξαναπήγαμε στις 400.000. Αυτό συνέβη γιατί ο κ. Μητσοτάκης σταμάτησε το πρόγραμμα των 1.000 επιστημόνων που εργάζονταν για την απόδοση των εκκρεμών συντάξεων. Ως λύση η κυβέρνηση βρίσκει να βάλλει ιδιώτες, λογιστές και δικηγόρους με χρήματα των δικαιούχων» ανέφερε, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν κατήργησε την εισφορά αλληλεγγύης στους συνταξιούχους.
Για το Ταμείο Ανάκαμψης
Σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και πώς τα χρήματα θα φθάσουν σε όσους τα έχουν ανάγκη, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης εκτίμησε ότι
«αν περάσουν, όπως προβλέπεται, μέσα από το πλέγμα των συστημικών τραπεζών, τα χρήματα που αφορούν τον δανεισμό θα δοθούν στις επιχειρήσεις που και σήμερα δανείζονται».
Όμως, όπως συνέχισε, «η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων δεν θα μπορέσουν να περάσουν ούτε έξω από τα γκισέ των τραπεζών». «Εμείς θα αξιοποιούσαμε την Αναπτυξιακή Τράπεζα, δεν θα περνούσαν τα χρήματα μέσα από τις συστημικές τράπεζες».
Για την πανδημία του κορωνοϊού
«Βιώνουμε μια δυσμενή πραγματικότητα. Είναι απόδειξη παταγώδους αποτυχίας. Κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη. Η χώρα μας είναι από τον Αύγουστο και μετά δεύτερη σε κρούσματα και θανάτους στην Ευρώπη. Αυτή η πραγματικότητα έχει κάποιες αιτίες. Κάποιοι δεν πέτυχαν τους στόχους τους» επεσήμανε, μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στην πανδημία.
«Ο εμβολιασμός που είναι ένα πολύ σημαντικό όπλο και μια ελπίδα δεν προχωράει όπως θα έπρεπε. Είναι αρκετά χαμηλά ακόμη τα νούμερα. Και για αυτό υπάρχουν ευθύνες. το πρόβλημα της κυβέρνησης είναι ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να πείσει» έσπευσε να προσθέσει
Όσον αφορά το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι αυτό πρέπει να είναι το τελευταίο στάδιο. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να πείσουμε όλους τους συμπολίτες μας να σταματήσουν να είναι επιφυλακτικοί. Να πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους ότι αξία είναι η ζωή τους και πρέπει να την προστατεύσουν οι ίδιοι».
Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λέει «”ναι” στη ζωή, “ναι” στον εμβολιασμό», αλλά «”όχι” στον διχασμό».
Για τα εθνικά θέματα και την Τουρκία
Ερωτηθείς για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης και τις σχέσεις με την Τουρκία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ότι το βασικό πρόβλημα της κυβέρνησης είναι ότι έχει έλλειμμα εθνικής στρατηγικής.
«Διότι η στρατηγική του κ. Μητσοτάκη είναι “βλέποντας και κάνοντας”. Και νομίζω ότι η κυβέρνηση έχασε μια ευκαιρία μετά την εκλογή Μπάιντεν, το διάστημα εκείνο που η Τουρκία αναγκάστηκε να χαμηλώσει τους τόνους και έστω υποκριτικά βγήκε και είπε ότι θέλει τον διάλογο».
Και πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε τις επιδιώξεις της Τουρκίας, τη λέμε ορισμένες φορές απρόβλεπτη, εγώ θεωρώ ότι είναι προβλέψιμη. Η Τουρκία θέλει να δημιουργεί χώρο, αυτό κάνει και με το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο. Το κρίσιμο όμως είναι ότι, μεσούσης της κρίσης για τα ελληνουτουρκικά, με το Ουρούτς Ρέις να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα, είδαμε να βγαίνει ο υπουργός Επικρατείας και να λέει ότι “το όριό μας είναι τα έξι μίλια”. Τι μήνυμα πέρναγε τότε».
Για τον κ. Μπογδάνο και τον κ. Πλεύρη
Εμμένοντας στην κριτική προς την κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην υπουργοποίηση «τριών πρωτοκλασάτων στελεχών του ΛΑΟΣ».
Κάνοντας ειδική μνεία στην επιλογή του κ. Πλεύρη για το υπουργείο Υγείας, επεσήμανε ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο «με γνωστές ρατσιστικές απόψεις, ενός ανθρώπου που είπε ότι δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν.
«Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει γραμμάτια να ξεπληρώσει» συνέχισε, ενώ παρατήρησε ότι ο πρωθυπουργός δεν βρήκε ούτε μία λέξη για να αποδοκιμάσει την αθλιότητα του κ. Μπογδάνου, ο οποίος στοχοποίησε τα νήπια.
Για το πόθεν έσχες του κ. Μητσοτάκη
Ξεχωριστή αναφορά έκανε και στο πόθεν έσχες του πρωθυπουργού και τα ερωτήματα που προέκυψαν από τη δημοσιοποίησή του. «Όταν υπάρχει οποιαδήποτε υποψία οφείλεις να δώσεις απαντήσεις, όχι να στοχοποιείς μέσα ενημέρωσης. Τι θα γινόταν σε μια ευρωπαϊκή χώρα αν άνοιγε θέμα με το πόθεν έσχες του πρωθυπουργού ή τι θα γίνονταν αν συνέβαινε με εμένα» διερωτήθηκε.
Για το μετρό της Θεσσαλονίκης
Ερωτηθείς για τις καθυστερήσεις στο μετρό της Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό «να εξηγήσει στους Θεσσαλονικείς γιατί αποφάσισε να ακολουθήσει μια άλλη τεχνική από αυτή που είχε προκρίνει η προηγούμενη διοίκηση του μετρό, καθυστερώντας καταλυτικά το μετρό για πολλά χρόνια και ας αφήσει τις προφάσεις, δεν τον καθυστερούν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης».
«Η επιλογή καθεαυτή τής αλλαγής σχεδιασμού και της απόσπασης των αρχαίων ήταν επιλογή που καθυστέρησε το έργο» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε το έργο στο 30% και το παρέδωσε στο 85%.
«Το να ρίχνει την ευθύνη στους πολίτες και τον ΣΥΡΙΖΑ -“για όλα ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ”-, και την επιλογή του να σταματήσει το εν εξελίξει έργο και να μην αποδοθεί στους Θεσσαλονικείς για να μείνει σε μια επιλογή με την οποία είναι αντίθετη η πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας, δεν μπορώ να το καταλάβω» κατέληξε.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News