Πολιτική Παρασκευή 2/07/2021, 14:53
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης με Κόρμαν: Η Ελλάδα στηρίζει τη διεθνή φορολόγηση – Κέντρο ΟΟΣΑ στην Κρήτη;

«Ο ΟΟΣΑ έχει πολύ καλή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση»

Μητσοτάκης με Κόρμαν: Η Ελλάδα στηρίζει τη διεθνή φορολόγηση – Κέντρο ΟΟΣΑ στην Κρήτη;

Τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στον ελάχιστο παγκόσμιο εταιρικό φόρο, μια συμφωνία που εγκρίθηκε και από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της από κοινού συνέντευξης τύπου με τον νέο γενικό γραμματέα του Οργανισμού. Παράλληλα ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για την ίδρυση ενός κέντρου του ΟΟΣΑ στην Κρήτη, με αντικείμενο την αλληλεπίδραση των οικονομικών και των δημογραφικών εξελίξεων

Ο Ματίας Κόρμαν πραγματοποιεί περιοδεία με αφορμή την ανάληψη των νέων καθηκόντων του και η Αθήνα είναι από τις πρώτες πρωτεύουσες που επισκέπτεται στο πλαίσιο της περιοδείας αυτής. 

Σε αυτό το γεγονός στάθηκε και ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, καθώς όπως ανέφερε η συνάντηση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί «ο ίδιος προέρχεται από την Αυστραλία, χώρα όπου ακμάζει ο ελληνισμός και η Αθήνα είναι μια απ’ τις πρώτες πρωτεύουσες τις οποίες επισκέπτεται. Αλλά, κυρίως, γιατί η ανάληψη των νέων του καθηκόντων συμπίπτει με τον κρίσιμο ρόλο που καλείται, τώρα, να διαδραματίσει ο ΟΟΣΑ μετά την επίθεση της πανδημίας».

Για το ρόλο του Οργανισμού ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι στα 60 χρόνια λειτουργίας της, η υπερεθνική αυτή οργάνωση έχει υπηρετήσει ό,τι δηλώνει και ο τίτλος της, δηλαδή την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη. Ωστόσο, όπως τόνισε, η αποστολή της γίνεται τώρα περισσότερο περίπλοκη, καθώς την τελευταία παγκόσμια οικονομική κρίση διαδέχθηκε η υγειονομική περιπέτεια με τις πολυεπίπεδες συνέπειές της. Και καθώς η τελευταία δεν έχει ακόμα πλήρως αντιμετωπιστεί, ο πλανήτης αναζητά νέες λύσεις, που θα τον προσαρμόσουν στις νέες συνθήκες.

Στη συνέχεια ο Έλληνας πρωθυπουργός στάθηκε στα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν μετά την πανδημία:
«Ζητούμενο, όμως, όπως είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον αγαπητό Ματίας, δεν μπορεί να είναι, απλά, η επιστροφή μας στην κατάσταση προ της επίθεσης του κορωνοϊού. Αλλά η αξιοποίηση αυτής της εμπειρίας στην επόμενη ημέρα του κόσμου.

Με άλλα λόγια, η παγκόσμια ανάκαμψη οφείλει να συνδυαστεί με τον περιορισμό της ανισότητας, αλλά και την αύξηση της διεθνούς αλληλεγγύης με πρώτο στόχο τον παγκόσμιο εμβολιασμό.

Και, βέβαια, με την τόνωση της εργασίας σε όλες τις χώρες. Όπως, φυσικά, και με την αντιμετώπιση της παγκόσμιας πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής».

Η συμφωνία για μία νέα αρχιτεκτονική στη διεθνή φορολόγηση, που επιτεύχθηκε μόλις χθες, με βάση τις εισηγήσεις του ΟΟΣΑ αποτελεί ένα τεράστιο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης. 

«Η Ελλάδα τις υποστήριξε εξαρχής όχι μόνο ως ένα ζήτημα αρχής, αλλά και ως μια ανάγκη της συγκυρίας. Γιατί προϋπόθεση μιας βιώσιμης ανάπτυξης των χωρών είναι μέρος του πλούτου να παραμένει στις χώρες όπου αυτός παράγεται. Ώστε η πρόοδος να μην αφορά μόνο τους εταιρικούς κολοσσούς. Αλλά και όλους τους λαούς. Πράγματι, η Συμφωνία αυτή υπήρξε μία μεγάλη νίκη της οικονομικής διπλωματίας, ενέπνευσε περισσότερα από 130 κράτη. Αλλά υπήρξε και μια νίκη της αντίληψης για μια πιο ισόρροπη ανάπτυξη. Γιατί η μεν φορολόγηση των επιχειρήσεων στις περιοχές δράσης τους και όχι στις δηλωμένες έδρες θα αποφέρει ετησίως σχεδόν 100 δισ. ευρώ, ενώ ο φόρος 15% εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει ακόμη 150 δισ. ετησίως σε πρόσθετα έσοδα για τις κυβερνήσεις». 

Οι προκλήσεις, συνεπώς, για ένα θεσμό υπερεθνικής συνεργασίας, όπως ο ΟΟΣΑ, είναι τώρα μεγαλύτερες από ποτέ, σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός «και η Ελλάδα θα βρεθεί συμπαραστάτης σε αυτό το έργο σας. Άλλωστε, η εκτίμηση της χώρας μας προς τον Οργανισμό έχει ήδη φανεί. Τόσο με την επιτυχημένη υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου για τη Γραμματεία του, όσο και με την παρουσία του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, στην προεδρία του νευραλγικού του οργάνου, του Global Strategy Group».

Με το νέο προσχέδιο του ΟΟΣΑ για την ασφαλή κινητικότητα μετά την πανδημία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι απόλυτα σύμφωνος, όπως και για τις πρωτοβουλίες για το διεθνή συντονισμό, ώστε τα εμβόλια να φτάσουν σε χώρες που δεν έχουν οι ίδιες τις δυνατότητες να τα προμηθευτούν. «Χθες, μάλιστα, ετέθη σε εφαρμογή στην Ευρωπαϊκή Ένωση το “Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19” για όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Ήταν μια ελληνική ιδέα η οποία έγινε πράξη μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και βέβαια η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που, ήδη, είχε σπεύσει να ενταχθεί σε αυτό το σπουδαίο εγχείρημα, το οποίο διασφαλίζει εντός της Ε.Ε. την ελεύθερη και απρόσκοπτη κυκλοφορία των πολιτών μας. Ωστόσο, ο Οργανισμός που γεννήθηκε στα ερείπια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου οφείλει να πρωταγωνιστήσει και στη νέα κοινωνική και οικονομική ανοικοδόμηση μετά την πανδημία».

Σε αυτές τις συνθήκες συνολικής ανασυγκρότησης γίνεται και επίκαιρη η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για την ίδρυση ενός Κέντρου του ΟΟΣΑ στην Κρήτη, με αντικείμενο την αλληλεπίδραση των οικονομικών και των δημογραφικών εξελίξεων, τόνισε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας. 

«Στο μεταίχμιο 2 μεγάλων ηπείρων, της δημογραφικά πιεζόμενης Ευρώπης και της πληθυσμιακά ακμαίας Αφρικής, ένα τέτοιο Παρατηρητήριο θεωρώ ότι θα προσφέρει πολύτιμα δεδομένα για τους σχεδιασμούς του Οργανισμού σας και πιστεύω ότι είναι κάτι που αξίζει να μελετηθεί.
 
Κλείνω, αισιόδοξος για τη νέα σελίδα του ΟΟΣΑ που ανοίγει υπό την ηγεσία ενός αληθινού πολίτη του κόσμου. Που για όσους δεν τον γνωρίζουν, γεννήθηκε στο Βέλγιο, γερμανόφωνος, αλλά σπούδασε σε γαλλόφωνα και φλαμανδόφωνα πανεπιστήμια, για να ταξιδέψει, στα 19 του, στο Βερολίνο, προκειμένου να δει την πτώση του Τείχους. Και ύστερα στα 25 να βρεθεί στην Αυστραλία, υπηρετώντας από σπουδαίες θέσεις τη δεύτερη πατρίδα του. Για να επιστρέψει, τώρα, στην Ευρώπη, στην κορυφή ενός παγκόσμιου οργανισμού».

Καταλήγοντας Έλληνας πρωθυπουργός, ανέφερε: «Αγαπητέ Ματίας, οι πολλές γνώσεις και οι εμπειρίες σου, ο κοσμοπολιτισμός σου, αλλά και η τόσο ενδιαφέρουσα προσωπική σου διαδρομή είμαι βέβαιος ότι προδικάζουν την επιτυχία σου και εμείς θα σταθούμε πάντα στο πλευρό σου για να κάνουμε τον ΟΟΣΑ ακόμα πιο αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση των μεγάλων παγκόσμιων προκλήσεων».

Από τη μεριά του ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ δήλωσε: «Ευχαριστώ πολύ κ. πρωθυπουργέ. Αποτελεί πραγματικό προνόμιο ότι μου δίνεται η ευκαιρία να συναντήσω τον πρωθυπουργό, κ. Μητσοτάκη, αλλά και την ομάδα των υπουργών του και να συζητήσουμε για το πώς μπορούμε να συνεργαστούμε ακόμα πιο αποτελεσματικά για να συνδράμουμε στην υλοποίηση καλύτερων πολιτικών που θα οδηγήσουν σε μια καλύτερη ζωή. 

Ο ΟΟΣΑ είναι ένας οργανισμός όπου συνυπάρχουν 38 δημοκρατίες από όλον τον κόσμο, οι οποίες βασίζονται στην οικονομία της ελεύθερης αγοράς και μοιράζονται κοινές πεποιθήσεις. Και σε μία περίοδο που η διεθνής συνεργασία είναι πιο σημαντική από ποτέ ώστε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της εποχής μας και να βρούμε τον βέλτιστο δρόμο προς τα εμπρός, αποτελεί μια εξαιρετική πλατφόρμα διεθνούς συνεργασίας.

Ο ΟΟΣΑ έχει πολύ καλή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση. Είμαστε πολύ εντυπωσιασμένοι με τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που έχει γίνει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Πιστεύουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πολύ καλή δουλειά όσον αφορά την αξιοποίηση των ευκαιριών που δημιούργησε η πανδημία -και η κρίση που προκάλεσε η πανδημία- προκειμένου να προωθήσει έναν βαθύ, θετικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, οικοδομώντας μία μοντέρνα, ψηφιακή, πράσινη οικονομία που δημιουργεί  μεγάλες ευκαιρίες προόδου για τους πολίτες σε όλη την Ελλάδα, τα χρόνια που έρχονται.

Επομένως, αγαπητέ πρωθυπουργέ, πραγματικά εκτιμώ ιδιαίτερα τις επαφές που είχαμε σήμερα και τις συζητήσεις που είχαμε με τους υπουργούς σας. Ασφαλώς, αυτή τη στιγμή η μεγιστοποίηση και η δίκαιη κατανομή των οφελών της μετα-Covid ανάκαμψης είναι μία κεντρική προτεραιότητα. Σε αυτό το πλαίσιο είναι πολύ σημαντικό να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να εμβολιαστούν, να συμμετέχουν στη διαδικασία εμβολιασμού.

Κάνετε εξαιρετική δουλειά σε αυτό το μέτωπο στην Ελλάδα. Καινοτόμο δουλειά. Θα είναι σημαντικό για οικονομίες, ειδικά στην περιοχή της Μεσογείου, να συνεισφέρουν στην επιστροφή της διεθνούς κινητικότητας με τρόπο που θα είναι ασφαλής έναντι του κορονοϊού. Και προσβλέπουμε στην συνεργασία μαζί σας και σε αυτό το ζήτημα.

Η χθεσινή μέρα ήταν ιδιαίτερα σημαντική για την προώθηση της διεθνούς φορολογικής μεταρρύθμισης. Για να διασφαλίσουμε πως οι διεθνείς φορολογικές ρυθμίσεις είναι δίκαιες και ισότιμες και βοηθούν τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να διασφαλίσουν ότι μπορούν να αντλήσουν τα απαραίτητα έσοδα για να χρηματοδοτήσουν τις αναγκαίες δημόσιες υπηρεσίες, με τρόπο δίκαιο αλλά ταυτόχρονα αποτελεσματικό και αποδοτικό.

Και ευχαριστώ την Ελλάδα για την ακλόνητη υποστήριξή της σε αυτή την προσπάθεια. Πλέον τη στηρίζουν 130 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίες έχουν υπογράψει μια ιστορική συμφωνία η οποία καθιστά τις διεθνείς φορολογικές ρυθμίσεις καλύτερες και δικαιότερες.

Από την κλιματική αλλαγή και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας, μέχρι το σημείο που θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε πώς το διεθνές πιστωτικό σύστημα, το οποίο βασίζεται σε κανόνες, θα λειτουργεί σωστά, υπάρχουν πολλά θέματα στα οποία προσβλέπουμε να συνεργαστούμε μαζί σας.

Σας ευχαριστούμε για τη θερμή υποδοχή και προσβλέπουμε στη συνεργασία μαζί σας τα επόμενα χρόνια, για να συμβάλουμε στα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα». 

Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ, πρέσβης Γεώργιος Πρεβελάκης.

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News