Ελλάδα – Αίγυπτος: Αμοιβαία βούληση για εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας
Η ενθάρρυνση της επιχειρηματικής συνεργασίας, μέσω της προώθησης κοινοπραξιών σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι τηλεπικοινωνίες, ο τουρισμός, η προστασία του περιβάλλοντος και η ναυτιλιακή συνεργασία, αποφασίστηκε – σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου – στις επαφές που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Αιγύπτου.
Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Μουσταφά Μαντμπουλί, μολονότι οι οικονομικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών είναι σε καλό επίπεδο, υπάρχει ακόμα περιθώριο μεγέθυνσής τους. Προσθεσε δε πως ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ήδη οικοδομήσει πολύ καλή φήμη στην Αίγυπτο και διαθέτουν την τεχνογνωσία ώστε να συμβάλουν στην κατασκευή υποδομών στην Αίγυπτο.
Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα της Ελλάδας να λειτουργήσει ως διαμετακομιστικός κόμβος για τις ενεργειακές εξαγωγές της Αιγύπτου, αξιοποιώντας αφενός τον αναβαθμισμένο σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα και αφετέρου τον σχεδιαζόμενο πλωτό σταθμό ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, ενώ εξετάστηκε επίσης η ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών.
Αλλά και στις δηλώσεις του πριν από την έναρξη της συνάντησης ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στην οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, κάνοντας ειδική αναφορά στον τομέα του τουρισμού μετά την πανδημία και αναφέρθηκε εκτενώς στη συνεργασία στον κλάδο της ενέργειας στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου και στην πολυμερή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο στον τομέα του φυσικού αερίου.
Οι δυνατότητες διεύρυνσης και εμβάθυνσης της ελληνο-αιγυπτιακής συνεργασίας, με έμφαση στην ενέργεια, την ασφάλεια και την οικονομία, βρέθηκαν νωρίτερα και στο επίκεντρο της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπνέλ Φατάχ Αλ-Σίσι. Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, στη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε η συναντίληψη που έχει εμπεδωθεί σε σειρά σημαντικών ζητημάτων, ο στρατηγικός χαρακτήρας των διμερών σχέσεων, καθώς και η αμοιβαία βούληση για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Καΐρου.
Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως διαμετρικά αντίθετες θέσεις εξακολουθούν να υπάρχουν σε σοβαρά ζητήματα, όμως σε κάποιους τομείς, όπως το εμπόριο, η προστασία του περιβάλλοντος και ο τουρισμός, είναι δυνατή η αμοιβαία επωφελής συνεργασία. Τόνισε παράλληλα την ανάγκη να διατηρηθεί η αποκλιμάκωση και η σχετική ηρεμία της τελευταίας περιόδου, διευκρινίζοντας ότι μόνο υπό αυτές τις συνθήκες θα είναι δυνατό να καλλιεργηθεί, σταδιακά, κλίμα εμπιστοσύνης και βελτίωσης των σχέσεων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Σίσι για «την σταθερή στήριξη της Αιγύπτου» στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, υπογραμμίζοντας ότι οι σχετικές αποφάσεις θέτουν το μοναδικό και δεσμευτικό διαπραγματευτικό πλαίσιο. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η τουρκοκυπριακή πρόταση για λύση δύο κρατών δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για διαπραγμάτευση, καθώς έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το κοινοτικό κεκτημένο, που προβλέπουν λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία διεθνή ταυτότητα και μία ιθαγένεια.
Αναφορικά με τη Λιβύη, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Αιγύπτου συμφώνησαν ότι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, τακτικών και μισθοφορικών, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της διαδικασίας σταθεροποίησης της χώρας, η οποία άλλωστε είναι γείτονας της Αιγύπτου από στεριάς και της Ελλάδας από θαλάσσης. Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν επίσης την κοινή θέση τους ότι η πολιτική λύση στη γειτονική χώρα πρέπει να προκύψει βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Διαδικασίας του Βερολίνου, τη στιγμή που η Λιβύη οδεύει προς τις προγραμματισμένες εκλογές του Δεκεμβρίου.
Σημειώνεται ότι η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Κάιρο έρχεται επτά μήνες μετά την επίσκεψη του προέδρου της Αιγύπτου στην Αθήνα και εντάσσεται στο πλαίσιο των πυκνών διμερών επαφών και της σταθερής βελτίωσης που διαπιστώνεται στις σχέσεις με το Κάιρο. Ελλάδα και Αίγυπτος συμμετέχουν σε σχήματα περιφερειακής συνεργασίας, όπως η τριμερής συνεργασία με την Κύπρο, το East Mediterranean Gas Forum και το νεοσύστατο «Φορουμ Φιλίας», σχήματα που έχουν ως βάση το διεθνές δίκαιο, τις σχέσεις καλής γειτονίας και την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή της Μεσογείου.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News