Θετικό το κλίμα στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν
Η συνάντηση των δύο ανδρών διήρκεσε ακριβώς μία ώρα
Θετικές είναι οι πρώτες εκτιμήσεις από τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το κλίμα ανάμεσα στους δύο ηγέτες ήταν καλό.
Για «σπάσιμο του πάγου» κάνουν λόγο οι ίδιες πηγές και οι δύο πλευρές συμφώνησαν «να αφήσουν πίσω την ένταση του 2020, παρά τις πολύ σημαντικές διαφωνίες που υπάρχουν».
Η συνάντηση των δύο ανδρών διήρκεσε ακριβώς μία ώρα ενώ βάσει του αρχικού προγράμματος, θα ακολουθήσει η συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον ομόλογό τοτ των ΗΠΑ,Τζο Μπάιντεν.
Στόχος της επαφής ήταν να επιτευχθεί ό,τι απέτυχε να πραγματοποιηθεί στις προηγούμενες δύο συναντήσεις, του Σεπτεμβρίου 2019 στη Νέα Υόρκη και του Δεκεμβρίου 2019 στο Λονδίνο, δηλαδή να δημιουργηθεί ένας προσωπικός δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στους δύο ηγέτες.
Η πρώτη είχε διεξαχθεί σε μέτριο κλίμα, ενώ η δεύτερη σε πραγματικά παγωμένη ατμόσφαιρα, καθώς είχε μόλις προηγηθεί η υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου.
Νωρίτερα, μιλώντας στο Brussels Forum o Έλληνας πρωθυπουργός επέμεινε στην ανάγκη η Βορειοατλαντική Συμμαχία να δράσει άμεσα και αποφασιστικά σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν πρέπει να περιμένουμε το αύριο, να παίζουμε πολιτικά παιχνίδια επιδιώκοντας προσωπικά συμφέροντα. Αντίθετα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και να δράσουμε τώρα».
Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς το Brussels Forum, που διεξάγεται παράλληλα με τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, έκανε λόγο για «αναζωογόνηση του διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας», η οποία, όπως είπε συμβάλλει στην σταθερότητα και στην ευημερία» στην ευρύτερη περιοχή.
«Ο κ. Ερντογάν πρόσθεσε ότι η χώρα του καθοδηγείται στις σχέσεις της με τους γείτονές της από τις αρχές της δικαιοσύνης, της ισότητας και του διεθνούς Δικαίου, αλλά και του «σεβασμού των αμοιβαίων δικαιωμάτων και συμφερόντων».
Στο ίδιο μήνυμα, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι η χώρα του είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της τρομοκρατίας. «Εμπλεκόμαστε σε μία σκληρή μάχη τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων», είπε, αναφερόμενος συγκεκριμένα στο Ισλαμικό Κράτος -«είμαστε το μόνο μέλος του ΝΑΤΟ που τους πολεμά άμεσα», τόνισε, λέγοντας ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν σκοτώσει 4.000 μαχητές του ISIS- αλλά και στο PKK, το PYD (τους Κούρδους της Συρίας) και το κίνημα Γκιουλέν.
Πηγή: kathimerini.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News