ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σενάρια ανασχηματισμού εντός του θέρους

Σενάρια ανασχηματισμού εντός του θέρους

Μία φράση του Γιώργου Γεραπετρίτη περί ποδοσφαιρικής ομάδας που δεν αποδίδει πάντα ολόκληρη καλά, ήταν αρκετή να αναζωπυρώσει τα σενάρια – που ήδη υπήρχαν – για αλλαγές στον κυβερνητικό σχηματισμό το επόμενο διάστημα. Περιττό να υπενθυμίσουμε πως ένας ανασχηματισμός ποτέ δεν προαναγγέλεται και είναι πάντα αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού που μπορεί να μην το μοιράζεται με κανέναν. Με τα παραπάνω ως δεδομένα, τα σενάρια είναι αυτή την στιγμή τρία:

Πρώτον: ανασχηματισμός εντός του καλοκαιριού. Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης λένε πως η συμπλήρωση δύο ετών, στις 7 Ιουλίου, από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ, είναι ένα καλό ορόσημο που ο πρωθυπουργός μπορεί να προχωρήσει σε δομικές αλλαγές. Αλλά δεν είναι ο μόνος λόγος. Τον Ιούλιο έρχεται το πρώτο «πακέτο» ύψους 4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης που σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας και το πέρασμα στην μετά – κορωνοιού εποχή. Ενας ανασχηματισμός θα δώσει έμφαση σε αυτή την αλλαγή σελίδας, ειδικά εάν είναι προσανατολισμένος προς τις μεταρρυθμίσεις. Ηδη λέγεται πως ο κ. Μητσοτάκης σκέφτεται αλλαγές στην δομή παραγωγικών υπουργείων, όπως είναι το σπάσιμο δομών και η ανάληψη ειδικών αποστολών από νέους υφυπουργούς. Η επιλογή του Ιουλίου έχει ένα επιπλέον θετικό, καθώς λήγει οριστικά την – όποια – συζήτηση για πρόωρες εκλογές.

Δεύτερο: Το άλλο σενάριο λέει πως ο ανασχηματισμός θα μπορούσε να γίνει μετά την ΔΕΘ. Σε αυτή την περίπτωση η επανεκκίνηση που σκέπτεται ο πρωθυπουργός να κηρύξει στην Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης θα συνδυαστεί με ένα νέο κυβερνητικό σχήμα που θα σηματοδοτεί την γενικευμένη αντεπίθεση ενόψει Φθινοπώρου.

Τρίτο: Ένα ακόμα σενάριο το οποίο υπήρχε το προηγούμενο διάστημα αλλά τελευταία χάνει την δυναμική του είναι ο ανασχηματισμός να γίνει στα τέλη του χρόνου, να είναι εκλογικός, ώστε η κυβέρνηση να είναι πιθανότατα έτοιμη να πάει σε κάλπες από την Ανοιξη του 2022 και μετά. Το σενάριο αυτό χάνει δυναμική καθώς δεν συμπεριλαμβάνει μία βασική προτεραιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη: την βούληση του για μεταρρυθμιστική αντεπίθεση με το τέλος της πανδημίας. Επιπλέον σε μία τέτοια περίπτωση σημαίνει πως το τελευταίο τετράμηνο του έτους, που προβλέπεται δύσκολο θα «βγει» με το ίδιο κυβερνητικό σχήμα, που ήδη μετά από 2 έτη χωρίς ουσιαστικές αλλαγές έχει υποστεί την ανάλογη φθορά.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News