Μαξίμου για Τσαβούσογλου: Αμοιβαία βούληση για προώθηση θετικής ατζέντας
Η πρώτη αποτίμηση της συνάντησης με τον Τούρκο ΥΠΕΞ
Σε θετικό κλίμα έγινε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση του του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, – στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, κάνοντας μία πρώτη αποτίμηση της συνάντησης, «διαπιστώθηκε η αμοιβαία βούληση για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας».
Αυτή την ώρα ο κ.Τσαβούσογλου συναντάται με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες, ενώ περίπου στις 13:15 θα πραγματοποιηθούν κοινές δηλώσεις. Οι δύο υπουργοί έφτασαν περπατώντας στο υπουργείο Εξωτερικών από το Μέγαρο Μαξίμου.
Η επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ λαμβάνει χώρα ενόψει της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου, στην οποία θα μπει στο μικροσκόπιο η συμπεριφορά της Τουρκίας και ενώ η Αθήνα έχει επιλέξει να κρατήσει χαμηλούς τόνους, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επέλεξε τις προκλήσεις με το «καλημέρα».
Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣKAΪ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης επισήμανε πως η Αθήνα προσέρχεται στις συναντήσεις με την ελπίδα βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με απαραίτητη προϋπόθεση τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, και είναι προετοιμασμένη να απαντήσει σε όποιο θέμα θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων η Τουρκία.
«Βλέπουμε μια σταδιακή αποκλιμάκωση της έντασης στη σχέση με την Τουρκία» παρατήρησε, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου, εάν στις σημερινές συζητήσεις διαμορφωθεί το κατάλληλο κλίμα.
Όπως είχε σημειώνει την Παρασκευή ο πρωθυπουργός «ο μόνος τρόπος για να υπάρξει ουσιαστική προσέγγιση με την Άγκυρα, την οποία επιζητούμε και επιθυμούμε, είναι να τερματιστούν οι προκλήσεις, οι παράνομες κινήσεις και η επιθετική ρητορική». «Μόνο τα δικά της συνετά βήματα είναι εκείνα που θα επιταχύνουν και τα ευρωπαϊκά βήματα. Αυτό είναι και το κλίμα που θα οδηγήσει σε ένα διάλογο για το ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών, πάντα με οδηγό το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας» είχε υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «αυτή είναι και η λογική της διττής προσέγγισης, το dual track approach, το οποίο συναποφασίσαμε στα πρόσφατα Ευρωπαϊκά Συμβούλια και ειδικά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου».
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News