Continuum Economics: «Σκότωσε» η πανδημία τους λαϊκιστές;
Πώς «σκοράρουν» τελικά οι λαϊκιστές στη μάχη με τον ιό - Ποιοι κέρδισαν, ποιοι έχασαν
Στις αρχές της πανδημίας, η προσδοκία ότι οι κυβερνήσεις των λαϊκιστών θα τα πήγαιναν χειρότερα στη μάχη με τον κορωνοϊό φάνηκαν να διαψεύδονται ακόμα και μέσα στην Ευρώπη, καθώς χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν την αποτελεσματικότητα των λαϊκιστών της Πολωνίας και της Ουγγαρίας. Όμως το δεύτερο κύμα της πανδημίας χτύπησε με δύναμη τη Βραζιλία, το Μεξικό και την Ινδία, γεννώντας ερωτήματα ως προς την ικανότητα των λαϊκιστών να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό. Οι αναλυτές της Continuum Economics μελετούν πώς επηρεάστηκε η δημοτικότητα και οι πολιτικές προοπτικές των λαϊκιστών ηγετών από την πανδημία.
Εξετάζοντας τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από τον ιό, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι τους περισσότερους θανάτους έχουν καταγράψει οι ΗΠΑ, και ακολουθούν τρεις χώρες με λαϊκιστές ηγέτες: Η Βραζιλία, η Ινδία και το Μεξικό.
Η Βολιβία και οι Φιλιππίνες επίσης είναι ανάμεσα στις χώρες που κυβερνώνται από λαϊκιστές και εμφανίζουν υψηλούς αριθμούς θανάτων, ενώ στον Ισημερινό, η κυβέρνηση των λαϊκιστών μπορεί να έχασε τις εκλογές, όμως όσο ήταν στην εξουσία αντιμετώπιζε υψηλά επίπεδα θανάτων.
Όμως ο μέσος όρος των ημερήσιων θανάτων των τελευταίων επτά ημερών ανά 1 εκατ. κατοίκων σχηματίζει διαφορετική εικόνα: Η Βραζιλία, η Ινδία και η Ρωσία είναι οι πρώτες σε θύματα χώρες και ακολουθούν η Ιταλία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ και το Μεξικό.
Συγκρίνοντας τη δημοτικότητα των βασικών ηγετών του κόσμου, οι αναλυτές της Continuum Economics διαπίστωσαν ότι ο Ναρέντρα Μόντι της Ινδίας και ο Ζαΐρ Μπολσονάρου της Βραζιλίας υπέστησαν το μεγαλύτερο πλήγμα από την κακοδιαχείριση του κορωνοϊού.
Η πτώση της δημοτικότητας του Ινδού πρωθυπουργού στο 65% τον Μάιο από το 74% που ήταν στα τέλη του Μαρτίου, αφότου ο κορωνοϊός «αποδεκάτισε» τη χώρα του, είναι χαρακτηριστική.
Η δημοτικότητα του Ιάπωνα Γιοσιχίντε Σούγκα επίσης έχει μειωθεί, όμως σύμφωνα με την Continuum Economics, αυτό δεν σχετίζεται με την πανδημία, η οποία παραμένει υπό σχετικά καλό έλεγχο στη χώρα.
Αντίστοιχα, η δημοτικότητα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία έχει πέσει σε επίπεδα που δείχνουν ότι θα έχανε τις εκλογές έναντι των περισσότερων προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης σε μία εκλογική μάχη για την προεδρία. Όμως η Continuum εκτιμά πως αυτό αντανακλά λιγότερο την κακοδιαχείριση της πανδημίας (άλλωστε σημειώνει ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πώς πηγαίνει η Τουρκία, αφού τα επίσημα στοιχεία της θεωρούνται αναξιόπιστα) και περισσότερο την πτώση στο επίπεδο διαβίωσης των Τούρκων, ως αποτέλεσμα αυτής της κακοδιαχείρισης. «Και πάλι, το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι ο Ερντογάν βρίσκεται σε δύσκολη θέση», τονίζει η ανάλυση.
Στις ανεπτυγμένες χώρες, η Continuum επισημαίνει ότι ο «απόλυτος λαϊκιστής» Ντόναλντ Τραμπ έχασε τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου από τον Τζο Μπάιντεν λόγω της χαλαρής προσέγγισής του στο θέμα της πανδημίας. «Η μετάβαση από τον Τραμπ στον Μπάιντεν έχει δείξει πόσο πολύ μία ικανή κυβέρνηση μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση, ακόμα και σε πιο προχωρημένο στάδιο τα πανδημίας», σημειώνουν οι αναλυτές, αν και επισημαίνουν ότι η δημοτικότητα του Μπάιντεν έχει μειωθεί ελαφρώς αφότου ξεκίνησε τη θητεία του.
Στη Βρετανία, ο επίσης λαϊκιστής Μπόρις Τζόνσον είχε την πολιτική διορατικότητα να διορθώσει την αρχικά χαλαρή προσέγγισή του στον κορωνοϊό, προκειμένου να διατηρήσει τη δημοτικότητά του, η οποία έχει αυξηθεί από τις αρχές του 2021. Βέβαια, η Continuum Economics τονίζει ότι οι τελευταίες αποκαλύψεις από τον πρώην σύμβουλό του Ντομινίκ Κάμινγκς σχετικά με την αρχική άποψη του Τζόνσον ότι η συλλογική ανοσία είναι η αναπόφευκτη λύση στην πανδημία, αναμένεται να πλήξουν το προφίλ του.
«Συνολικά, θα ισχυριζόμασταν ότι υπάρχουν κάποιες αποδείξεις ότι η στήριξη στους λαϊκιστές μειώνεται, ως αποτέλεσμα της κακοδιαχείρισης της πανδημίας», καταλήγουν οι αναλυτές της εταιρείας ερευνών. Τονίζουν, βέβαια, ότι και άλλοι παράγοντες επηρεάζουν τη δημοτικότητα, επομένως αυτή η γενίκευση έχει και εξαιρέσεις.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν –για τον οποίο δεν υπάρχει συμφωνία εάν θα έπρεπε να κατατάσσεται στους λαϊκιστές ή όχι- έχει καταφέρει να διατηρήσει τη δημοτικότητά του γύρω στο 65%, παρά τη χαλαρή προσέγγιση στα lockdowns και την πτώση του πραγματικού εισοδήματος των Ρώσων. Όμως, η Continuum εξηγεί ότι αυτό είναι περισσότερο αποτέλεσμα της απολυταρχικής παρά της λαϊκιστικής φύσης της ηγεσίας του: Τα ποσοστά της δημοτικότητας σε αυτή την περίπτωση μετρούν περισσότερο τον φόβο και τη φίμωση της αντιπολίτευσης.
Ένας ακόμα ηγέτης που φαίνεται να έχει ανοσία είναι ο Άντρες Λόπες Ομπραντόρ στο Μεξικό, οι οποίος έχει μία σταθερή δημοτικότητα στο 62% (έστω και εάν έχει υποχωρήσει από τα επίπεδα του 80% που απολάμβανε τον Ιανουάριο του 2019, με την άνοδό του στην εξουσία). «Η δημοτικότητά του σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την ικανότητά του να πείσει τους φτωχούς ότι είναι ο υπερασπιστής τους και ότι βάζει τις ανάγκες τους πάνω από εκείνες των πλουσίων και της διεφθαρμένης πολιτικής τάξης», σημειώνει η Continuum.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News