Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό: Πώς θα λειτουργεί και πώς θα εκδίδεται
Μέσω της πύλης gov.gr θα μπορούν να εκδίδουν το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό, οι πολίτες, χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ τους, όπως ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης κατά την παρουσίαση του εγχειρήματος, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και του αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά.
Στο πιστοποιητικό θα καταχωρούνται μόνο βασικά στοιχεία, όπως το ονοματεπώνυμο, η ημερομηνία γέννησης και η ημερομηνία έκδοσης, όπως και πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο που έχει λάβει ο ταξιδιώτης ή σχετικά με τη διαγνωστική εξέταση στην οποία έχει υποβληθεί ή αναφορικά με την ανάρρωσή του. Στόχος του είναι να διευκολύνει τις μετακινήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ασφάλεια. Θα είναι έγκυρο σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και θα επιτρέπει στις αρχές κάθε χώρας να επιβεβαιώνουν ότι ο ταξιδιώτης είτε έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, είτε έχει υποβληθεί πρόσφατα σε τεστ το οποίο ήταν αρνητικό, είτε έχει αναρρώσει από τη νόσο Covid-19.
Η έκδοση του πιστοποιητικού, το οποίο θα είναι διαθέσιμο σε ψηφιακή και έγχαρτη μορφή, θα γίνεται δωρεάν μέσω gov.gr. Το EU Digital COVID Certificate, όπως ονομάζεται, υλοποιείται στη χώρα μας από το ΕΔΥΤE και την ΗΔΙΚΑ, με τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.
Εξηγώντας τον τρόπο που θα λειτουργεί το ψηφιακό πιστοποιητικό ο υπουργός υπενθύμισε αρχικά πως το σύστημα εμβολιασμού γίνεται μέσω τεσσάρων καναλιών για να κλειστεί το ραντεβού: μέσω της άυλης συνταγογράφησης, μέσα από την πλατφόρμα του emvolio.gov.gr είτε με φυσική παρουσία σε φαρμακεία και σε ΚΕΠ.
Όπως είπε, υπάρχει ένα κοινό πλαίσιο της Ε.Ε. που θα επιτρέπει στα κράτη-μέλη να εκδίδουν πιστοποιητικά που θα είναι διαλειτουργικά ασφαλή και επαληθεύσιμα σε ολόκληρη την Ένωση. Στάθηκε ιδιαίτερα στις εγγυήσεις για την ασφάλεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων που προσφέρει το σύστημα και σημείωσε ότι η Ελλάδα θα διευκολύνει με μια επιπλέον ψηφιακή υπηρεσία τους ξένους επισκέπτες. «Θα μπορούμε να χορηγούμε ελληνικό ψηφιακό πιστοποιητικό για τους τουρίστες εάν κάνουν τεστ στην Ελλάδα», γεγονός που θα διευκολύνει ιδιαίτερα τη διαδικασία της επιστροφής των επισκεπτών στις χώρες προέλευσης, τόνισε.
Χαρακτήρισε το πιστοποιητικό ως «μεγαλύτερο project διαλειτουργικότητας» στην Ε.Ε. χαιρετίζοντας την «ηγεσία» που έδειξε η Ένωση στην υιοθέτηση του εγχειρήματος. «Χρειάστηκε να κινηθούμε σε ένα περίπλοκο τοπίο διαφορετικών μητρώων εντός των κρατών – μελών, σε ολόκληρη την ΕΕ, καθώς και σε βάσεις δεδομένων και υπηρεσίες, κάτι που θα μπορούσαμε να περιγράψουμε ως μια ψηφιακή χορογραφία. Αυτή η αρχιτεκτονική διάδραση εμπεριείχε έναν στενό συντονισμό μεταξύ των κρατών-μελών» ανέφερε συγκεκριμένα και σημείωσε πως η διαμόρφωση του ψηφιακού πιστοποιητικού δεν ήταν μία εύκολη διαδικασία, καθώς έπρεπε να είναι κοινό για κάθε κράτος- μέλος και να διασφαλιστεί ότι τα στοιχεία του είναι ακριβή. Όπως εξήγησε ο κ. Πιερρακάκης όταν το έγγραφο έχει εκδοθεί, θα υπάρχει πλατφόρμα εξακρίβωσης. «Ο κωδικός για την εφαρμογή εξακρίβωσης μας παρασχέθηκε από την Ε.Ε. και τον έχουμε εξατομικεύσει. Έχουμε λοιπόν την ελληνική εφαρμογή που θα χρησιμοποιείται από διάφορους φορείς για να διακριβώσουν αν το έγγραφο είναι αυθεντικό ή όχι» είπε.
Κ. Μητσοτάκης: Έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε το ψηφιακό πιστοποιητικό νωρίτερα από την 1η Ιουλίου
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε από την πλευρά του πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό νωρίτερα από την 1η Ιουλίου και ενθαρρύνει τις υπόλοιπες χώρες να κάνουν το ίδιο για να αποφευχθoύν οι περίπλοκες διμερείς διασυνδέσεις που θα είχαμε δημιουργηθεί αν δεν υπήρχε πρόσβαση στο ψηφιακό αυτό εργαλείο.
Όπως είπε, σκοπός δεν είναι να διαχωρίσουμε τους πολίτες, αλλά να υπάρξει ένα εργαλείο που θα συμβάλλει καθοριστικά στη διευκόλυνση των ταξιδιών, ιδίως το καλοκαίρι. Η πρωτοβουλία αποτελεί το απαύγασμα της ευρωπαϊκής συνεργασίας και υπενθύμιση πως η Ε.Ε. μπορεί να βρει λύσεις, πρόσθεσε. Επισήμανε ακόμη πως το πιστοποιητικό αποτελεί μία ταχεία λωρίδα μετακίνησης ια τους ταξιδιώτες, είναι απλό και περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται ένα κράτος-μέλος για να υποδεχθεί έναν επισκέπτη.
Σαρλ Μισέλ: Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έκανε λόγο για «ένα σημαντικό ευρωπαϊκό επίτευγμα», και εργαλείο – κλειδί για τους πολίτες της Ε.Ε. που μπορεί να εγγυηθεί την αποκατάσταση της απρόσκοπτης μετακίνησής τους.
«Η ιδέα για το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό γίνεται σήμερα πραγματικότητα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας από τους πρωτεργάτες αυτής της ιδέας που θα μας βοηθήσει να επιστρέψουμε στη κανονικότητα. Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή» έγραψε στη συνέχεια σε ανάρτησή του στο Twitter o κ. Μισέλ.
Greece 🇬🇷 is on the frontline of European recovery.
Η ιδέα για το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό γίνεται σήμερα πραγματικότητα!
Ο @PrimeministerGR είναι ένας από τους πρωτεργάτες αυτής της ιδέας που θα μας βοηθήσει να επιστρέψουμε στη κανονικότητα. Η Ελλάδα στη πρώτη γραμμή. pic.twitter.com/sjtu07vMAb
— Charles Michel (@eucopresident) May 28, 2021
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς παρατήρησε πως τον Γενάρη που έπεσε στο τραπέζι η ιδέα λίγοι πίστευαν σε αυτή. Όπως σημείωσε η επίτευξη συμφωνίας για το πιστοποιητικό αποδεικνύει ότι η Ευρώπη μπορεί να τα καταφέρει όταν υπάρχει αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News