H «πράσινη» στροφή της κυβέρνησης
Η αποδοχή της πρότασης της Φώφης Γεννηματά για συζήτηση στην Βουλή για το περιβάλλον και την πράσινη ανάπτυξη, πλην της ουσίας αποτυπώνει και έναν σταθερό πολιτικό προσανατολισμό για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο πρωθυπουργός έχει δουλέψει τα συγκεκριμένα θέμα από την περίοδο που ήταν βουλευτής, κάτι που θύμισε και κατά την έναρξη της χθεσινής του τοποθέτησης. «Αισθάνομαι πως επιστρέφω σε έναν χώρο που μου είναι οικείος γιατί ξεκίνησα την κοινοβουλευτική μου διαδρομή ως μέλος της επιτροπής Εμπορίου και από το 2007 έως το 2009 διετέλεσα πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Η αναφορά του αυτή ουσιαστικά έρχεται να συνδέσει το παρών με το παρελθόν και να καταστήσει σαφές πως ο συγκεκριμένος χώρος είναι προνομιακός για τον ίδιο και την πολιτική που θέλει να εφαρμόσει. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος της αποδοχής της πρότασης του ΚΙΝΑΛ, καθώς παραδοσιακά τα πιο κεντροαριστερά κόμματα θεωρούνται πως είναι πιο κοντά στην οικολογία και τις πράσινες πολιτικές.
Αντιστροφή
Ο πρωθυπουργός δεν θέλει να αφήσει αυτόν τον χώρο σε άλλο κόμμα, ειδικά σε μία συγκυρία που τα πράσινα κόμματα, με επίκεντρο βεβαίως την Γερμανία, που οι Πράσινοι προελαύνουν, δείχνουν πως έχουν ανοδική τάση. Δεν είναι τυχαίο πως χθες ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του αναφέρθηκε 9 φορές ονομαστικά στην κ. Γεννηματά δείχνοντας πως στρατηγικά δεν θέλει να κόψει τις γέφυρες με το κόμμα της και κυρίως με τους πολίτες που το ψηφίζουν, οι οποίοι σε όλες τις δημοσκοπήσεις εμφανίζονται να είναι κοντά και στον ίδιο.
Η συγκεκριμένη στρατηγική έρχεται σε συνέχεια των όσων είπε ο κ. Μητσοτάκης την περασμένη εβδομάδα στον επίσης σοσιαλιστή Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, κατά την συνάντησή τους στην Αθήνα, αναφερόμενος στην πράσινη μετάβαση. «Είναι η πράσινη μετάβαση ιδεολογική εκ φύσεως; Δεν είμαι σίγουρος. Υπερβαίνει ιδεολογίες» ανέφερε, συμπληρώνοντας πως μπορεί να αποτελέσει κοινό σημείο για πολιτικές που ξεκινάνε από διαφορετικές αφετηρίες
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News