Κ. Μητσοτάκης: Τους επόμενους μήνες η χώρα θα αποκτήσει τον πρώτο της κλιματικό νόμο
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αποκτήσει τον πρώτο της κλιματικό νόμο εντός των επόμενων μηνών μέσα από μία ευρεία, ανοιχτή διαβούλευση, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση τεσσάρων επιτροπών της Βουλής για την στρατηγική μετάβασης σε μία κλιματικά ουδέτερη οικονομία.
«Βρισκόμαστε εδώ για να συζητήσουμε, να κάνουμε τα πρώτα βήματα σε έναν δημόσιο διάλογο που ανοίγει σήμερα για τη θέσπιση του πρώτου κλιματικού νόμου της Ελληνικής Δημοκρατίας» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στην αρχή της ομιλίας του. Όπως τόνισε, είναι «τεράστιας σημασίας» να αποκτήσει η χώρα «έναν νόμο-πλαίσιο που θα προσδιορίζει συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους για τα επόμενα 10, 20, 30 χρόνια, αλλα θα προσδιορίζει και ένα πλαίσιο συμμετοχής του κοινοβουλίου, της κοινωνίας των πολιτών και των παραγωγικών δυνάμεων στον έλεγχο εφαρμογής αυτής της πολιτικής».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις «τολμηρές πρωτοβουλίες» που προώθησε σε αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση, εστιάζοντας ειδικότερα στην απόφασή της να δρομολογήσει ένα γρήγορο και τολμηρό πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης. Θυμίζοντας στη συνέχεια πως η Ε.Ε. έχει θέσει τον φιλόδοξο στόχο να μειώσει κατά 55% τις εκπομπές αερίων έως το 2030 υπογράμμισε πως το ζητούμενο είναι «πώς θα προδιαγράψουμε με σαφήνεια ένα οδικό χάρτη για τα επόμενα χρόνια για να είμαστε συνεπείς με τους ευρωπαϊκούς στόχους και να πετύχουμε το περίβοητο net zero στην Ελλάδα. Ανέφερε επιπλέον ότι πρέπει να μετατρέψουμε αυτή τη μετάβαση όχι σε μία αναγκαστική διαδικασία συμμόρφωσης με κάποιους αφηρημένους ευρωπαϊκούς στόχους αλλα σε μία δυναμική διαδικασία που θα δρομολογεί το νέο αναπτυξιακό μοντέλο για τη χώρα.
Επισήμανε στη συνέχεια πως η κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να κάνει πράξη το νέο μοντέλο μετάβασης σε μία πράσινη οικονομία έχοντας οχι μόνο πολιτικά εργαλεία, αλλά και σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο «Σχεδιο Ελλάδα 2.0» το οποίο – όπως παρατήρησε – περιλαμβάνει μία σειρά από δράσεις που συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια για μία οικονομία χαμηλών και τελικά μηδεν εκπομπών άνθρακα. Στο σημείο αυτό ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «αφηρημένη κριτική» της αντιπολίτευσης στο σχέδιο εθνικής ανάκαμψης που παρουσίασε η κυβέρνηση σημειώνοντας πως «θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να ακούσουμε από τα κόμματα με ποιες από τις μεταρρυθμίσεις του σχεδίου συμφωνούν και με ποιες διαφωνούν».
O πρωθυπουργός επισήμανε ακόμη πως είναι σημαντικό «να έχουμε σε τεχνοκρατικό επίπεδο την απαραίτητη στήριξη με εξειδικευμένα αναλυτικά εργαλεία ώστε για να προδιαγράψουμε αυτή την πορεία με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια». Στα θέματα της κλιματικής αλλαγής δεν υπάρχει μαγική λύση, θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις σε πολλά διαφορετικά επίπεδα ώστε να μπορούμε να καταλήξουμε στον στόχο των μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2050, ανέφερε.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News