ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πότε ανοίγουν μουσεία, σινεμά και θέατρα – Όλο το χρονοδιάγραμμα 

Πότε ανοίγουν μουσεία, σινεμά και θέατρα – Όλο το χρονοδιάγραμμα 

Παρά τα χθεσινά κρούσματα που ξεπέρασαν πάλι τις 3.000 – με ρεκόρ όμως διενέργειας τεστ – το σχέδιο άρσης των μέτρων έχει ήδη εκπονηθεί, καθώς εκτός της πορείας του εμβολιασμού που βαίνει καλά, ο καλοκαιρινός καιρός ευνοεί πλήθος δραστηριοτήτων σε ανοικτό χώρο.

Σήμερα στην συνεδρίαση της Επιτροπής θα παρευρεθεί και η Λίνα Μενδώνη. Η υπουργός Πολιτισμού αναμένεται να μεταφέρει από πλευράς της κυβέρνησης την εξής πρόταση για τον χώρο του πολιτισμού που θα ξεδιπλωθεί σε τρία επίπεδα: Πρώτον, στις 14 Μαΐου να ανοίξουν τα μουσεία, καθώς στις 15 ανοίγει και επίσημα ο τουρισμός και δεν νοείται το ένα χωρίς το άλλο. Δεύτερον, στις 21 Μαΐου να ανοίξουν τα θερινά σινεμά. Όχι όμως και οι κλειστοί κινηματογράφοι και πολυκινηματογράφοι. Τέλος, η πρόταση θα είναι στις 28 Μαΐου να επαναλειτουργήσουν τα θέατρα και να επιτρέπονται οι συναυλίες.

Η πρόταση θα λέει πως σε όλες τις δραστηριότητες θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, όπως και η θερμομέτρηση. Επιπλέον θα υπάρχει όριο στον αριθμό των ατόμων στο χώρο, με τήρηση αποστάσεων ασφαλείας. Για τους εργαζόμενους θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και η διενέργεια self test. Η Επιτροπή εκτός απροόπτου αναμένεται να δώσει το πράσινο φως. Στην Επιτροπή θα συζητηθεί και το θέμα της επαναλειτουργίας του συνόλου του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Το χρονοδιάγραμμα

Κατά τα λοιπά όπως έχει γίνει ήδη γνωστό από το Σάββατο 8 Μαΐου αυξάνεται ο αριθμός πελατών ανά τετραγωνικό σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ., ενώ την ίδια ημέρα επαναλειτουργούν οι οργανωμένες παραλίες. Στις 10 Μαΐου, την ερχόμενη Δευτέρα, επανέρχονται στα σχολεία οι μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου, με την σχολική χρονιά να παρατείνεται έως τις 25 Ιουνίου. Την ίδια μέρα θα ανοίξουν και τα φροντιστήρια για την Γ΄ Λυκείου. Τέλος στις 17 Μαΐου θα επιτραπούν συγκεκριμένες λειτουργίες των δομών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης (ΕΕΚΔΒΜ) και των Κολεγίων. Όπως γίνεται αντιληπτό από όλα τα παραπάνω, έως το τέλος Μαΐου, σχεδόν το σύνολο των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων της χώρας.

Τι αλλάζει στο λιανεμπόριο 

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου, Παναγιώτη Σταμπουλίδη, πολύ σύντομα θα έχουμε περαιτέρω άνοιγμα του λιανεμπορίου με την κατάργηση των τηλεφωνικών ραντεβού. «Click away και click inside δεν θα υπάρχουν από 15 Μαΐου» όπως είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News