ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εστίαση, τουρισμός, εμβόλια καθορίζουν το πολιτικό τοπίο

Εστίαση, τουρισμός, εμβόλια καθορίζουν το πολιτικό τοπίο

Τρία μεγάλα στοιχήματα θα έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση από την επόμενη Δευτέρα, που σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσουν το πολιτικό τοπίο και τα επόμενα βήματα στην πολιτική σκακιέρα.

Εν αρχή ην το άνοιγμα της εστίασης. Το στοίχημα είναι πολύ μεγάλο και πρέπει να πετύχει εις διπλούν: αφενός να κινηθεί ο κλάδος αφετέρου να μην υπάρξει κάποιος υποτροπιασμός της πανδημίας. Γιατί παρά την γενική αίσθηση πως βρισκόμαστε στην «τελευταία στροφή» μην ξεχνάμε πως έχουμε να κάνουμε με ένα φαινόμενο εντελώς πάνω από τις ανθρώπινες δυνάμεις που κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα πως θα εξελιχθεί. Το δεύτερο στοίχημα έχει να κάνει με αυτό ακριβώς το κομμάτι: το υγειονομικό.

Ο εμβολιασμός προχωρά με ικανοποιητικό βαθμό, αλλά η κυβέρνηση κάνει έναν αγώνα δρόμου για να προλάβει την λεγόμενη ανοσία, ενώ παράλληλα θα ανοίγουν δραστηριότητες. Από την εξέλιξη του εμβολιασμού και το πότε θα πετύχει η χώρα την λεγόμενη ανοσία της αγέλης – που κατακτάται με ποσοστό πάνω του 60% – θα εξαρτηθούν πολλά.

Και ο τουρισμός που είναι το τρίτο μεγάλο στοίχημα. Στις αρχές της σεζόν κυβερνητικά στελέχη έλεγαν πως ο στόχος είναι να φτάσουμε στο 50% των αφίξεων του 2019. Αυτή την στιγμή οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι ριψοκίνδυνη καθώς έχουμε να κάνουμε με κινούμενη άμμο παγκοσμίως. Το βέβαιο είναι πως η φετινή τουριστική σεζόν θα είναι καλύτερη από πέρυσι, ενώ τα «όπλα» είναι πολύ περισσότερα σε σχέση με την περσινή σεζόν που τα πάντα ήταν άγνωστα.

Τόσο ο εμβολιασμός όσο και τα υποχρεωτικά τεστ, δίνουν την αίσθηση μίας πιο ασφαλούς σεζόν. Το ταμείο ωστόσο θα γίνει στο τέλος και από την επιτυχία της σεζόν θα εξαρτηθούν πολλά. Ανάλογα την εξέλιξη των τριών αυτών πυλώνων θα διαμορφωθεί και το τοπίο της νέας σεζόν από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Αυτά όπως είπαμε αυτό Δευτέρα, καθώς οι μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας έχουν προκλήσεις, με κυριότερες τον έλεγχο εξόδου από τα μεγάλα αστικά κέντρα, τον συνωστισμό στις Εκκλησίες και το ομαλό Πάσχα, χωρίς συνωστισμούς στο ψήσιμο του οβελία.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News