Μοχάμεντ Αλ-Μένφι: Πρόσκληση στις ελληνικές επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν στη Λιβύη
«Μας ενδιαφέρει η σύσφιξη της οικονομικής εταιρικής σχέσης» ανέφερε ο πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό
Την πρόθεση της Λιβύης να συζητήσει με την Ελλάδα κρίσιμα ζητήματα όπως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών χαιρέτισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Αλ-Μένφι.
Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα «θα σταθεί δίπλα στον λιβυκό λαό» και «στο δύσκολο έργο» της λιβυκής ηγεσίας να ανασυγκροτήσει τη χώρα και να την οδηγήσει σε εκλογές στο τέλος του έτους, έτσι ώστε – όπως είπε – «οι ίδιοι οι πολίτες της Λιβύης να πάρουν την τύχη της χώρας στα χέρια τους». «Όπως είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και στη Λιβύη, απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να αποχωρήσουν όλα τα στρατεύματα από τη Λιβύη» τόνισε για να προσθέσει: «θέλω να γνωρίζετε ότι στην Ελλάδα η Λιβύη θα έχει πάντα ένα σταθερό φίλο και σύμμαχο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε η όμορφη, αλλά δοκιμασμένη χώρα σας να ξαναβρεί το δρόμο προς τη σταθερότητα και την ευημερία».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, τόνισε πως οι σχέσεις των δύο λαών ξεχωριστές και χάνονται στα βάθη των αιώνων. «Αδημονούμε και ευελπιστούμε να βελτιωθούν ιδιαίτερα με τη γείτονα χώρα, την Ελλάδα, με την οποία μας συνδέουν άρρηκτοι ιστορικοί δεσμοί. Υπάρχει κοινή ιστορία, ανάμεσα στη χώρα μου, τη Λιβύη και την Ελλάδα» σημείωσε.
Ανέφερε ακόμη πως πάντα κύριο μέλημα της Λιβύης ήταν η Ελλάδα να καταστεί η πύλη της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Φροντίζουμε για την εξέλιξη των σχέσεων, φροντίζουμε για το άνοιγμα νέων οριζόντων στις σχέσεις, ιδιαίτερα στις σχέσεις με την Ελλάδα. Και αν κάποια στιγμή αυτές οι σχέσεις πέρασαν από κάποιες δύσκολες στιγμές, αυτό μπορεί να επιλυθεί μέσα από ένα διάλογο και προσωπικά πιστεύω ότι τα κοινά σημεία που μας ενώνουν θα μας βοηθήσουν ούτως ώστε να ανταπεξέλθουμε οποιεσδήποτε δυσκολίες» παρατήρησε.
«Να επισπεύσουμε τη σύσφιξη της οικονομικής συνεργασίας»
Υπογράμμισε παράλληλα πως όταν ήταν πρέσβης στην Αθήνα φρόντισε να αυξηθεί το ποσοστό παρουσίας των ελληνικών εταιρειών στη χώρα του, κάνοντας ειδική μνεία στο έργο που είχε αναλάβει η εταιρεία Μυτιληναίος στον τομέα του ηλεκτρισμού. «Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η σύσφιξη της οικονομικής εταιρικής σχέσης και, όπως είπε ο εξοχότατος κ. Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη Λιβύη, οφείλουμε -και πρέπει- να επισπεύσουμε αυτή τη σύσφιξη της οικονομικής συνεργασίας και να συγκροτήσουμε κοινές αντιπροσωπείες και αποστολές μεταξύ μας» τόνισε.
Επισήμανε παράλληλα «τις κοινές ιστορικές ρίζες» των δύο χωρών «που μπορούν να ωθήσουν και να προωθήσουν την πολιτιστική, διαπολιτιστική, συνεργασία». «Η Ελλάδα έχει τείνει χείρα βοηθείας προς τη Λιβύη και αυτό ήταν ξεκάθαρο μέχρι τώρα και η επίσκεψή μου σήμερα είναι μία αντανάκλαση, μια έκφραση της εκ μέρους μας επιθυμίας να υπάρχει συνεργασία με την Ελλάδα σε όλους τους τομείς και σε όλα τα πεδία. Για παράδειγμα, ένας από τους τομείς είναι ο τομέας της υγείας, όπου η Ελλάδα διακρίνεται για την τεχνογνωσία και την εμπειρία που έχει αποκτήσει, καθώς επίσης και σε άλλους τομείς που μπορούμε να συζητήσουμε» είπε.
«Η επίσκεψή μου, λοιπόν, είναι και μία πρόσκληση στις ελληνικές επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν στη Λιβύη, έχοντας υπόψη τη σταθερότητα που βιώνει αυτή τη στιγμή η χώρα μου. Θα μου επιτρέψετε, αναφερόμενος στο θέμα της κυριαρχίας της χώρας μου, από τη στιγμή που είμαστε νέα κυβέρνηση, νέο προεδρικό συμβούλιο πού φροντίζουμε στην εξασφάλιση αυτής της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας, θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, εφόσον η κυριαρχία συνδέεται με την απόλυτη και ολοκληρωμένη αποχώρηση όλων των πολιτοφυλακών από τη χώρα μου, και σε αυτό το θέμα έχουμε συζητήσει με διάφορες πλευρές για την εκπλήρωση αυτού του στόχου, να αποχωρήσουν οι πολιτοφύλακες από την Λιβύη» συνέχισε.
Δήλωσε τέλος πως προσβλέπει στη στήριξη από τα Ηνωμένα Έθνη, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στη συνέχιση της στήριξης από την Ελλάδα σε όλα τα διεθνή φόρα, προκειμένου να καταστεί δυνατή η διεξαγωγή των εκλογών στο τέλος του χρόνου στη χώρα και «προκειμένου να αποχωρήσουν και να απομακρυνθούν όλοι οι μισθοφόροι».
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News