Αλ. Τσίπρας: Τι ζητάει από το ΤΧΣ για την ΑΜΚ στην Τρ. Πειραιώς
Εν όψει της αυριανής κρίσιμης Γ.Σ.
Υπόμνημα προς τον πρόεδρο, το Γενικό Συμβούλιο και την Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τις εξελίξεις για την επερχόμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) στην Τρ. Πειραιώς.
Στο κείμενο περιλαμβάνονται «οι θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε σχέση με την ήδη δημόσια διατυπωθείσα απόφαση» για τον περιορισμό της μετοχικής θέσης του ΤΧΣ στην ελληνική τράπεζα.
Υπενθυμίζεται ότι στόχος του Ταμείου είναι επανα-ιδιωτικοποίηση της Τρ. Πειραιώς, μέσω της μείωσης του ποσοστού που διατηρεί από 66% σε περίπου 30%.
«Λαμβάνοντας ασφαλώς υπόψη τη σημασία της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη χώρα, η θέση μας είναι ότι το ΤΧΣ τόσο στην πρώτη φάση της μη αποπληρωμής του τοκομεριδίου από την Τράπεζα Πειραιώς όσο και στη δεύτερη φάση της σχεδιαζόμενης ΑΜΚ από την Τράπεζα, δεν χρησιμοποιεί όλα τα νομικά δικαιώματα και διαπραγματευτικές δυνατότητες του ώστε να προστατεύσει το κεφάλαιο και τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, ούτως ώστε να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους για τον Έλληνα πολίτη».
Επομένως, συνεχίζει ο κ. Τσίπρας, «το Ταμείο έπαψε να υπηρετεί τον βασικό του ρόλο ως εγγυητή του δημοσίου συμφέροντος στον χρηματοπιστωτικό τομέα», ζητώντας από τους ενδιαφερόμενους να ασκήσουν «στη Γ.Σ. της 7ης Απριλίου 2021, το προβλεπόμενο στο νόμο δικαίωμα αρνησικυρίας (blocking veto) του μετόχου της πλειοψηφίας» και να εμποδίσουν «την κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων».
«Να φροντίσετε ώστε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου να μπορούν οι υφιστάμενοι μέτοχοι εντός εύλογης προθεσμίας να ασκήσουν τα δικαιώματα προτίμησης που αναλογούν στις μετοχές τους, με όλες τις εξουσίες και τις ευχέρειες που απορρέουν από αυτά» καταλήγει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οριστικές αποφάσεις για τους όρους της δρομολογούμενης ΑΜΚ, ύψους 1 δισ. ευρώ, αναμένεται να ληφθούν στην αυριανή κρίσιμη έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων.
Το ζήτημα πάντως, των δικαιωμάτων προτίμησης των παλαιών μετόχων έχει προκαλέσει έντονες αναταράξεις στη μετοχή της εισηγμένης, η οποία σήμερα έκλεισε κάτω από το επίπεδο του 0,40 ευρώ ανά μετοχή, καταγράφοντας απώλειες άνω του 65% από τις αρχές του έτους.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News