Πολιτική Τετάρτη 24/03/2021, 16:15
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ – ΜΙΣΟΥΣΤΙΝ

Αμοιβαίο ενδιαφέρον για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας – Ρωσίας

Για «αναξιοποίητες επενδυτικές προοπτικές» έκανε λόγο ο Ρώσος πρωθυπουργός - Στο τραπέζι και οι τουριστικές ροές από τη Ρωσία

Αμοιβαίο ενδιαφέρον για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας – Ρωσίας

Κοινή πρόθεση για την συνολική ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας καταγράφηκε κατά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ρώσο ομόλογό του Μιχαήλ Μισούστιν, ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης.

«Επιβεβαιώσαμε το αμοιβαίο ενδιαφέρον για την προώθηση έργων σε διάφορους τομείς» δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός στη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τον κ. Μητσοτάκη, σημειώνοντας πως υπάρχουν «αναξιοποίητες προοπτικές» στο επενδυτικό σκέλος. Στην ατζέντα, όπως υπογράμμισε, βρίσκονται συμφωνίες στον τομέα της Υγείας, των τηλεπικοινωνιών, της τεχνολογίας και της πληροφορικής.

Ο κ. Μισούστιν δήλωσε πως η πρώτη του συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του έγινε σε «εποικοδομητική ατμόσφαιρα» και τόνισε πως η αυριανή επέτειος αποτελεί «μία κοινή γιορτή για τη Ρωσία και την Ελλάδα» προσθέτοντας πως «οι πρόγονοί μας πάντα αλληλοϋποστηρίζονταν». «Μιλήσαμε για την ιστορική πολιτιστική σχέση των κρατών μας που αποτελεί στέρεη βάση συνεργασία σε πολλούς τομείς. Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία και σε άλλους τομείς… Επιβεβαιώσαμε το αμοιβαίο ενδιαφέρον για προώθηση έργων σε διάφορους τομείς» είπε.

Σημείωσε ακόμη πως ο κορωνοϊός επηρέασε τις οικονομικές σχέσεις και το διμερές εμπόριο και υπογράμμισε πως οι δύο χώρες πρέπει να βρουν λύσεις για να ξεπεράσουν τις συνέπειες της πανδημίας στους διμερείς οικονομικούς δεσμούς.

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα όπως «το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την οικονομική μας συνεργασία και να τονώσουμε το διμερές εμπόριο».

Επισήμανε ακόμη ότι εξετάστηκαν τρόποι και συμφωνήθηκε «το πώς μπορούμε να θέσουμε σε κίνηση τις ροές Ρώσων επισκεπτών στη χώρα μας». «Έχουμε καταλήξει σε ένα πλαίσιο αμοιβαίας αναγνώρισης και εμβολίων και αρνητικών τεστ έτσι ώστε οι Ρώσοι επισκέπτες να έρχονται στην πατρίδα μας χωρίς να πρέπει να υποστούν επιπρόσθετους περιορισμούς» συμπλήρωσε.

O κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «επίσκεψη με ξεχωριστή σημασία» την επίσκεψη του Ρώσου ομολόγου του και πρόσθεσε πως «οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας έρχονται από πολύ μακριά και είναι στο χέρι μας να βαδίσουν και πολύ μακριά. «Μας συνδέουν η ιστορία, ο πολιτισμός, η κοινή μας θρησκεία, οι δεσμοί που ξεκίνησαν από το Βυζάντιο, δυνάμωσαν μέσω των ελληνικών κοινοτήτων της Ρωσίας και έγιναν συμμαχία με το ξέσπασμα του αγώνα του 1821» είπε.

Παρατήρησε ακόμη πως στις μεγάλες δοκιμασίες της ανθρωπότητας Ελλάδα και Ρωσία «βρέθηκαν μαζί, στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, στην αναμέτρηση με τον ναζισμό». «Η Ελλάδα είναι κράτος μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζει ότι η Ρωσία αποτελεί σοβαρό παράγοντα της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας που οφείλει να οικοδομείται μέσω συνεργατικών και όχι ανταγωνιστικών σχέσεων. Ακούμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις θέσεις σας, ειδικά αυτές που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα όπως η προσήλωσή σας στην ισχύ του διεθνούς δικαίου στην περιοχή της Μεσογείου» συνέχισε, υπενθυμίζοντας παράλληλα την «σταθερή υποστήριξη» της Μόσχας «σε μία λύση του Κυπριακού βασισμένη σε ένα ενιαίο διζωνικό, δικοινοτικό κράτος χωρίς ξένα στρατεύματα».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News