Κ. Μητσοτάκης: Αν η Τουρκία παραμείνει στον δρόμο της παραβατικότητας θα υπάρξουν συνέπειες
«Η Ελλάδα παραμένει ειλικρινής χωρίς να είναι αφελής» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός
Είναι στο χέρι της Τουρκίας να επιλέξει αν θα ακολουθήσει το δρόμο του διεθνούς δικαίου και της προόδου των ευρωτουρκικών σχέσεων ή αν θα μείνει στον δρόμο της παραβατικότητας, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, προσθέτοντας πως αν συμβεί το δεύτερο, αυτό «θα οδηγήσει σε συνέπειες».
Ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε πως «προς το παρόν στη νοτιοανατολική Μεσόγειο η Τουρκία έχει αποσύρει τα ερευνητικά, γεωτρητικά της πλοία από τις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες, από την ελληνική ΑΟΖ» γεγονός που, όπως είπε, δεν είναι ασήμαντο, αλλά απομένει να αποδειχθεί αν θα έχει διάρκεια. «Είναι στο χέρι της Τουρκίας να βεβαιώσει αν πρόκειται για μία ειλικρινή κίνηση αποκλιμάκωσης της έντασης ή για έναν ακόμη παραπλανητικό ελιγμό, σημείωσε.
Ανέφερε ακόμη πως η συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη επιβεβαιώνει την άριστη η συνεργασία των κυβερνήσεων Ελλάδας Κύπρου, τόσο στο πλαίσιο της Ε.Ε. και των Ηνωμένων Εθνών. «Συζητήσαμε για την παρούσα φάση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την προετοιμασία της άτυπης Πενταμερούς για το Κυπριακό. Επιμείναμε στην ανάγκη να συμμετέχει και η Ε.Ε. και να μετατραπούν οι πενταμερείς σε αυτό που αποκαλούμε 5 συν ένα. Συμφωνήσαμε ότι στο αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι χώρες μας οφείλουμε να επιμείνουμε στην αξιόπιστη εφαρμογή της συμφωνηθείσας από όλους πολιτικής, της διττής προσέγγισης της Ε.Ε. έναντι της Τουρκίας. Χαιρετίσαμε το περιεχόμενο της έκθεσης Μπορέλ και τονίσαμε την ανάγκη τα συμπεράσματα να κινούνται στο ίδιο πνεύμα με τα συμπεράσματα της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» πρόσθεσε.
Όπως δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αθήνα και Λευκωσία θα υπογραμμίσουν και αύριο ότι η τουρκική επιθετικότητα σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει, υπονομεύοντας την ευρωπαϊκή πορεία της Άγκυρας, αλλά και την επανέναρξη των συζητήσεων για την επίλυση του Κυπριακού.
Επισήμανε ακόμη πως κοινή θέση Ελλάδας – Κύπρου είναι ότι η στάση της κυβέρνησης της Άγκυρας δεν πρέπει να αποπροσανατολίσει τις δύο χώρες από τον στόχο τους που είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, στο πλαίσιο του ΟΗΕ της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια. «Οι αξιώσεις περί δήθεν λύσης δύο κρατών βρίσκονται εκτός πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και της ίδιας της Ε.Ε. Κοινή μας είναι η θέση για την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων και η πλήρης αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί» πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είπε πως η Ελλάδα επιθυμεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας αλλά για έναν ειλικρινή διάλογο που θα στηρίζεται στους κανόνες καλής γειτονίας χωρίς απειλές, προκλήσεις και επιθετικές ενέργειες. «Η Ελλάδα δεν εκφοβίζει κανέναν, αλλά ούτε και φοβάται κανέναν. Παραμένει ειλικρινής χωρίς να είναι αφελής» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
Από την πλευρά του ο κ. Αναστασιάδης έκανε λόγο για «σύμπτωση θέσεων» όσον αφορά τη διαχείριση των θεμάτων που είναι στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Αυτό που από κοινού συμφωνήσαμε είναι πως η οποιαδήποτε απόφαση ή οι αποφάσεις ή ανακοινωθέν -δοθέντος ότι είναι άτυπο το Συμβούλιο- θα πρέπει να είναι απόλυτα συναρτημένο και απόλυτα συνεπές με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της προέδρου Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και βεβαίως του Υπάτου Εκπροσώπου, κ. Μπορέλ» είπε.
Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι «θα επιτευχθεί εκείνη η συναίνεση που, χωρίς να παραγνωρίζουμε την ανάγκη καλών σχέσεων με την Τουρκία, θα επιτρέψει τον προβληματισμό στην τουρκική πρωτεύουσα πως επιτέλους αν θέλουν να συμβαδίσουν και να πλησιάσουν την Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμοι και να προσαρμοστούν με αρχές, αξίες και προϋποθέσεις που η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει, προκειμένου να επιτευχθεί εξομάλυνση σχέσεων».
Ανέφερε ακόμη πως η Λευκωσία επιδιώκει μια δίκαιη και βιώσιμη αλλά ιδιαίτερα λειτουργική λύση του Κυπριακού που θα διασφαλίσει τα συμφέροντα του συνόλου του κυπριακού λαού είτε για Ελληνοκύπριους, είτε για Τουρκοκύπριους. Εξέφρασε τέλος την «ιδιαίτερη συγκίνησή του» που βρίσκεται στην Ελλάδα «έπειτα από την τιμητική πρόσκληση να συνεορτάσουμε και να τιμήσουμε τον ελληνικό λαό 200 χρόνια μετά την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα του 1821, έναν αγώνα από στον οποίο η Κύπρος συμμετείχε ενεργά και υπέστη θυσίες».
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News