Πολιτική Τρίτη 16/03/2021, 08:21
62ΟΣ ΓΥΡΟΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΠΑΦΩΝ

Στο τραπέζι του διαλόγου οι αντιπροσωπείες Αθήνας – Άγκυρας

Στο τραπέζι του διαλόγου οι αντιπροσωπείες Αθήνας – Άγκυρας

Ξεκίνησε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας, ενάμιση περίπου μήνα μετά τον 61ο κύκλο που είχε πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη. Οι δύο αντιπροσωπείες θα διερευνήσουν σημεία σύγκλισης για ενδεχόμενες μελλοντικές διαπραγματεύσεις αναφορικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.

Σημειώνεται ότι στις 25-26 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. κατά την οποία ο ύπατος εκπρόσωπός της Ζοζέπ Μπορέλ θα υποβάλει την έκθεσή του σχετικά με την πορεία των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ε.Ε. και Τουρκίας.

Όπως έχει επισημάνει πρόσφατα η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, οι διερευνητικές επαφές είναι ένας άτυπος μη δεσμευτικός δίαυλος συζήτησης ανάμεσα στις δύο χώρες. «Το ελληνοτουρκικό πλαίσιο, οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, είναι και ένα θέμα που αφορά την Ε.Ε.. Η συμπεριφορά της Τουρκίας εν γένει, έναντι της Ελλάδας και άλλων κρατών-μελών, αφορά το σύνολο της Ε.Ε. και των σχέσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε.. Και αυτό θα εξεταστεί συνολικά στο Συμβούλιο του Μαρτίου» ανέφερε η κ. Πελώνη.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έχει επισημάνει ότι η Ελλάδα θέλει να υπάρχει ένα πεδίο διαλόγου με την Τουρκία και πως αν η γειτονική χώρα θέλει μία καλύτερη σχέση με την Ε.Ε. πρέπει να απέχει από προκλητικές ενέργειες.

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί σήμερα με τον Παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών Ριάντ Αλ Μάλικι. Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν η διμερής και η περιφερειακή  συνεργασία, καθώς και οι ευρύτερες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και η ειρηνευτική διαδικασία στην Μέση Ανατολή.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News