Επιχείρηση «επόμενη μέρα»
Η κυβέρνηση επιθυμεί η σημερινή συζήτηση στην Βουλή που προκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τα επεισόδια που έλαβαν χώρα την περασμένη Κυριακή, να είναι και η τελευταία σχετικά με το θέμα. Στο Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνονται πως το θέμα μακροπρόθεσμα μπορεί να τραυματίσει και την ίδια την κυβέρνηση, η οποία, εάν συνεχιστούν οι οδομαχίες, θα εμφανιστεί τελικά μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης του.
Συνεπώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εμφανιστεί σήμερα στην Βουλή με υπερβατική διάθεση και θα μιλήσει για την ενότητα που είναι αναγκαία σε μία στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία στροφή πριν βγει από την υγειονομική κρίση. Αυτό δεν σημαίνει πως εάν ο πρωθυπουργός προκληθεί από τον Αλέξη Τσίπρα, δεν θα απαντήσει. Στο Μαξίμου εξάλλου είναι εδραιωμένη η άποψη πως ο ΣΥΡΙΖΑ υποθάλπει τις συγκεντρώσεις, όπως φαίνεται από δηλώσεις στελεχών του, ώστε να βάλει πολιτικά προσχώματα στην κυβέρνηση. Αυτή όμως δεν θα είναι η κεντρική λογική της ομιλίας Μητσοτάκη που θα επιχειρήσει να μεταφέρει την μεγάλη εικόνα.
Διάγγελμα με σημειολογία
Αυτό τον σκοπό άλλωστε είχε και το χθεσινό διάγγελμα με επίκεντρο την οικονομία. Ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να αλλάξει ατζέντα και να θυμίσει πως το μεγάλο και μείζον πρόβλημα είναι η επόμενη μέρα μετά την πανδημία. Εξου και τα 2,5 δισ. που ανακοίνωσε ως έξτρα ενίσχυση για 500.000 επαγγελματίες θέλει να αποτελέσουν το δίχτυ ασφαλείας για την επόμενη μέρα, μία ασφαλή γέφυρα ούτως ώστε η κοινωνία να μπει στην επόμενη μέρα όρθια, έτοιμη να χτίσει όσα χάλασαν τον ένα και πλέον χρόνο της πανδημίας. Το διάγγελμα ωστόσο του κ. Μητσοτάκη είχε και το στοιχείο της προσωπικής σφραγίδας. Η κυβέρνηση τον τελευταίο μήνα έχει υποστεί πλήγματα με απανωτές, μικρές ή μεγάλες, κρίσεις. Ο πρωθυπουργός όπως δείχνουν όλες οι μετρήσεις εξακολουθεί να είναι το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης, εξού και το χθεσινό διάγγελμα είχε το στοιχείο να πάρει πάνω του την κυβέρνηση.
Τέλος, χθες ο πρωθυπουργός συμμετείχε στην άτυπη τηλεδιάσκεψη προπαρασκευής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25-26 Μαρτίου που συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Ο Πρωθυπουργός και οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο σε συνέχεια των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου και ενόψει της επόμενης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25-26 Μαρτίου. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, o πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, o πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, o πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News