Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το σύστημα των ιδίων πόρων της ΕΕ
Κατά πλειοψηφία υπερψηφίσθηκε επί της Αρχής στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Κύρωση της Απόφασης (ΕΕ, ΕΥΡΑΤΟΜ) 2020/2053 του Συμβουλίου της 14ης Δεκεμβρίου 2020 για το σύστημα των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για την κατάργηση της απόφασης 2014/335/ ΕΕ, Ευρατόμ και άλλες διατάξεις».
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην ολομέλεια, ενώ το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25 το καταψήφισαν.
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την ολοκλήρωση και της κατ’ άρθρων συζήτησης του σχεδίου νόμου στην επιτροπή, αναφέρθηκε στις θετικές προσεγγίσεις όλων των φορέων που κλήθηκαν σε ακρόαση για την κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία. Απέρριψε ως «ακραία» την κριτική βουλευτών της αντιπολίτευσης περί «ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας», σχετικά με την δυνατότητα που παρέχεται στο ΤΧΣ να συμμετέχει με προϋποθέσεις σε αυξήσεις κεφαλαίου τραπεζών. Ειδικότερα ανέφερε πως στο τέλος του 2014, «η αποτίμηση της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου, του Τ.Χ.Σ, στις ελληνικές τράπεζες ήταν στα 11,6 δισ. εκατ ευρώ, και στο τέλος του 2015 αυτή μειώθηκε στα 2,3 δισ. ευρώ», ενώ ειδικά για την Τράπεζα Πειραιώς, ο υπουργός ανέφερε ότι «το 2014 ήταν στα 3.72 δισ. και στο τέλος του 2015 ήταν 630 εκατ, ευρώ – και τολμάτε να μιλάτε και να λέτε σ’ αυτήν την αίθουσα για ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας!».
Αναφερόμενος στις ανακεφαλοποιήσεις των προηγούμενων ετών και τα κόκκινα δάνεια, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι στις 31 Οκτωβρίου του 2015, ο τότε υπουργός Οικονομικών δήλωνε πως «στο τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και των κόκκινων δανείων» και αντί γι αυτό φτάσαμε στα τέλη του 2016, τα κόκκινα δάνεια να βρίσκονται στο ανώτατο ύψος τους, στα 106 δισ. ευρώ και σήμερα, λόγω του επιτυχημένου σχεδίου ΗΡΑΚΛΗΣ που εφάρμοσε η κυβέρνηση, αυτά έχουν περιοριστεί στα 59 δισ. ευρώ.
Για τις παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με αποτυχία στις προβλέψεις του Προϋπολογισμού του 2020, ο Χ. Σταϊκούρας ανέφερε πως αυτός «πήγε καλύτερα στα μακροοικονομικά μεγέθη. Το ότι υπάρχουν αναπροσαρμογές, το ότι πρέπει κάθε φορά να ακολουθεί η δυναμική της οικονομίας τη δυναμική της υγειονομικής κρίσης, αυτό είναι αληθές. Επτάμισι δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζαμε ότι θα είναι τα επεκτατικά μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής, τώρα λέμε 11,6. ‘Αρα θα πρέπει, πρώτα από όλα, να σταθμίσουμε τα δεδομένα και τα επαναξιολογούμε με βάση την εικόνα που έχουμε. Αν δείτε σήμερα και χθες, μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, αρχίζουν όλοι οι φορείς και προσεγγίζουν πάλι τα 4,5% με 5% ανάπτυξη το 2021, όταν πριν από μία βδομάδα λέγατε για 3% και 3,5%. Για αυτό θέλει πολύ μεγάλη προσοχή, γιατί υπάρχει πολύ μεγάλη αβεβαιότητα και θα πρέπει να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί σε ακραίες εκφράσεις».
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας, αναφερόμενους στο πρώτο σκέλος του νομοσχεδίου σχετικά με το σύστημα των ιδίων πόρων της ΕΕ, ανέφερε ότι θα πρέπει να εξασφαλίζει επαρκείς πόρους για την εύρυθμη ανάπτυξη των πολιτικών της Ένωσης. Οι ρυθμίσεις έχουν ως γνώμονα τους γενικούς στόχους της απλότητας, της διαφάνειας και της ισότιμης μεταχείρισης, συμπεριλαμβανομένης της δίκαιης κατανομής βαρών – και να διασφαλίζουν ότι η Ένωση έχει επαρκή χρηματοδοτική ικανότητα για την κάλυψη δημοσιονομικών υποχρεώσεων, ακόμα και σε περιπτώσεις οικονομικών κλυδωνισμών. Πρόσθεσε πως η Ένωση θα εργαστεί για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ιδίων πόρων και θα θεσπίσει νέους πόρους, και ήδη έχει κληθεί η Επιτροπή να υποβάλει, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, προτάσεις για τον μηχανισμό συνοριακής προσαρμογής άνθρακα και για ψηφιακή εισφορά, με σκοπό την θέσπισή τους αργότερο ως την 1η Ιανουαρίου 2023. Η Ένωση, είπε ο υπουργός, θα εργαστεί κατά την περίοδο 2021 – 2027 για τη θέσπιση άλλων ιδίων πόρων, που μπορεί να περιλαμβάνουν φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News