Βαλβίδα αποσυμπίεσης αναζητά η κυβέρνηση
Με την πανδημία να μην υποχωρεί και τα προβλήματα να σωρεύονται η κυβέρνηση έχει αρχίσει να αναζητά βαλβίδα αποσυμπίεσης για επιστροφή στην κανονικότητα που δεν είναι άλλη από την επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας. Έτσι μπορεί να ερμηνευτεί και το γεγονός πως χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη αναφέρθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο για πρώτη φορά μετά από μήνες στο άνοιγμα της εστίασης.
«Ελπίζουμε, εφόσον το επιτρέψουν τα δεδομένα, ότι τον Απρίλιο θα μιλάμε πια για μια άλλη φάση, όπου θα μπορέσει να ανοίξει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους, και αργότερα, τον Μάιο, θα μπορέσουμε να ανοίξουμε σταδιακά τον τουρισμό» είπε χαρακτηριστικά. Πιο νωρίς βεβαίως από την εστίαση η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει άμεσα το λιανεμπόριο.
Όπως έγραψε και χθες το ΜR και επιβεβαιώθηκε άμεσα από τα λεγόμενα του ΥΠΟΙΚ Χρήστου Σταϊκούρα, η πιθανότερη πλέον ημερομηνία είναι η 22α Μαρτίου. Επιπλέον ο κ. Σταϊκούρας πρόσθεσε πως το «λουκέτο» στην αγορά κοστίζει στην οικονομία 200- 250 εκατ. ευρώ την εβδομάδα, ενώ στα 3 δισ. είναι συνολικά το κόστος για έναν μήνα.
«Προσβλέπουμε και ελπίζουμε ότι το λιανεμπόριο θα μπορέσει να ανοίξει με ασφάλεια πριν από το τέλος Μαρτίου εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν και εφόσον εισηγηθεί θετικά επ’ αυτού και η επιτροπή» ανέφερε χθες η κ. Πελώνη, προσθέτοντας πως στόχος είναι «πριν το τέλος του μήνα να ανοίξουν και τα σχολεία, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια». Η κυβέρνηση προσδοκά πως η επιστροφή στις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριοτήτες θα λειτουργήσει άμεσα ως βαλβίδα αποσυμπίεσης για την κοινωνία.
Η αισιοδοξία από την ΕΛΣΤΑΤ
Στην κυβέρνηση έχουν έναν ακόμα λόγο, αμιγώς πολιτικό, που θέλουν όσο το δυνατόν πιο άμεσα αυτή την αποσυμπίεση. Βλέπουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω άλλων εναλλακτικών διεξόδων επενδύει πολιτικά στην ένταση που αυξάνεται λόγω της πανδημίας. Δεν είναι τυχαία μία χθεσινή φράση της κ. Πελώνη όπου μίλησε για «νέο- αγανακτισμένους» στους οποίους επενδύει η αξιωματική αντιπολίτευση.
Είναι προφανές πως στο Μαξίμου θεωρούν τις επόμενες δύο εβδομάδες πολύ κρίσιμες σε όλα τα επίπεδα – ακόμα και κοινωνικά – και θεωρούν πως ακολούθως, εάν η αγορά ανοίξει, τα πράγματα θα βελτιωθούν τάχιστα. «Είναι οι τελευταίες δύσκολες μέρες, πρέπει να κάνουμε όλοι μία τελευταία μεγάλη προσπάθεια» λένε κυβερνητικές πηγές.
Ως όχημα μάλιστα της καλής εικόνα που μπορεί να διαμορφωθεί από τον Απρίλιο και μετά, αναφέρεται η έκθεση που έδωσε η ΕΛΣΤΑΤ. Εκεί φαίνεται πως η ελληνική οικονομία «άντεξε» σε σχέση με άλλες ευρωπαικές καθώς η ύφεση της τάξεως του 8,2%, αποτυπώνει μία καλύτερη αφετηρία από τις προβλέψεις, ώστε η ελληνική οικονομία να επανακάμψει.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News