Πολιτική Δευτέρα 8/03/2021, 12:18
ΑΡΘΡΟ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΗΓΕΤΩΝ

«Όταν οι γυναίκες ευημερούν, οι κοινωνίες ευημερούν»

«Όταν οι γυναίκες ευημερούν, οι κοινωνίες ευημερούν»

Σημαντικό μοχλό για την ανάκαμψη των οικονομιών μετά την πανδημία, χαρακτηρίζουν την ισότητα των φύλων η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και άλλοι οκτώ Ευρωπαίοι ηγέτες σε άρθρο τους για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Όπως επισημαίνουν στο άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στα «Νέα» οι γυναίκες πλήρωσαν υψηλότερο τίμημα, οικονομικό και κοινωνικό λόγω της πανδημίας. 

«Τα επόμενα χρόνια, πρέπει να ανοικοδομήσουμε τις κοινωνίες και τις οικονομίες μας για ένα καλύτερο μέλλον. Εάν θέλουμε να αναπτυχθούμε και να ευημερήσουμε μετά την πανδημία, χρειαζόμαστε μια πιο συμπεριληπτική προσέγγιση που θα αφήνει να ξεδιπλωθούν όλα τα ταλέντα, περιλαμβανομένων των δεξιοτήτων των γυναικών. Πώς μπορούμε να το κατορθώσουμε; Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τις ιδεολογικές συζητήσεις του παρελθόντος» σημειώνουν.

Δεύτερον, συνεχίζουν, «περισσότερο από ποτέ πρέπει να μεριμνήσουμε για την οικονομική πτυχή της ισότητας των φύλων…. οι ίσες ευκαιρίες έχουν σημαντική συμβολή στην κοινωνική και οικονομική πρόοδο. Όταν οι γυναίκες ευημερούν, οι κοινωνίες ευημερούν. Οι κοινωνίες ισότητας των φύλων είναι πλουσιότερες κοινωνίες, με όλη τη σημασία της λέξης. Οι οικονομίες στις οποίες υπάρχει ισότητα των φύλων αποδίδουν καλύτερα, σύμφωνα με όλες τις έρευνες».

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, «το αν θα καταφέρουμε να οικοδομήσουμε κάτι καλύτερο μετά την κρίση θα εξαρτηθεί από τις επιλογές που κάνουμε κατά την υλοποίηση των σχεδίων μας για την ανάκαμψη στην εποχή μετά την πανδημία. Είναι μια μοναδική ευκαιρία για πιο αποτελεσματική και πιο συμπεριληπτική ανάκαμψη, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή των γυναικών στην οικονομία και αντιμετωπίζοντας τις εισοδηματικές ανισότητες. Εάν θέλουμε να οικοδομήσουμε μακροπρόθεσμη οικονομική ανθεκτικότητα μετά την πανδημία, πρέπει να αντιμετωπίσουμε συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν το φύλο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να ενσωματώσουμε επιτυχημένες προσεγγίσεις που εστιάζουν σε θέματα που αφορούν το φύλο στα ευρωπαϊκά πακέτα οικονομικής τόνωσης και ανάκαμψης».

«Η ισότητα των φύλων και, γενικότερα, η απουσία διακρίσεων είναι σημαντικοί μοχλοί για την ανανέωση των οικονομιών μας μετά την πανδημία. Εάν καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε όλες τις οικονομικές και επιχειρηματικές δυνατότητες των γυναικών, οι προσπάθειές μας για ανάκαμψη θα οδηγήσουν σε ισχυρότερες και πιο ανθεκτικές οικονομίες και κοινωνίες» επισημαίνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζουν πως η Ευρώπη ως παγκόσμια ηγετική αναπτυξιακή δύναμη  έχει μια ιδιαίτερη ευθύνη. «Πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουμε ότι η ανθρωπιστική και αναπτυξιακή απάντησή της στην πανδημία COVID-19 περιλαμβάνει τη βελτίωση της πρόσβασης στην εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη για κορίτσια και γυναίκες» αναφέρουν.

Το άρθρο υπογράφουν οι:

Ursula von der Leyen, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Alexander De Croo, Πρωθυπουργός του Βελγίου

Kaja Kallas, Πρωθυπουργός της Εσθονίας

Sanna Marin, Πρωθυπουργός της Φινλανδίας

Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός της Ελλάδας

Micheál Martin, Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας

Xavier Bettel, Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου

Klaus Iohannis, Πρόεδρος της Ρουμανίας

Pedro Sánchez, Πρωθυπουργός της Ισπανίας

Stefan Löfven, Πρωθυπουργός της Σουηδίας.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News