ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προς καθολικό lockdown έως 21 Φεβρουαρίου η Αττική

Προς καθολικό lockdown έως 21 Φεβρουαρίου η Αττική

Καθολικό lockdown έως και την Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου, έχει αποφασιστεί για την Αττική σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Καθημερινής και του MoneyReview. Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό στις 19:30.

Κατά πληροφορίες έχει ζητηθεί να ισχύσει η απόφαση από αύριο το πρωί, αλλά δεν αποκλείεται τελικά να δοθεί ένα 24ωρο περιθώριο- όπως είχε γίνει και με ανάλογες αποφάσεις στο παρελθόν- και τελικά να εφαρμοστεί από την Πέμπτη. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η κατάσταση θα επανεξεταστεί στις 21/02 από την επιτροπή λοιμωξιολόγων προκειμένου να αποφασιστεί εάν το καθολικό lockdown θα έχει συνέχεια ή θα χαλαρώσουν και πάλι τα περιοριστικά μέτρα. 

Αν εφαρμοστεί το μοντέλο Μαρτίου, τότε κλείνουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων, όπως και το λιανεμπόριο, το οποίο πιθανότατα δεν θα λειτουργεί ούτε με click away. Ανοιχτά θα είναι μόνο σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία και βενζινάδικα. 

Από νωρίς το πρωί ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open γνωστοποίησε ότι θα εισηγηθεί καθολικό lockdown στην Αττική. Λίγο αργότερα ανακοινώθηκε έκτακτη σύσκεψη για νέα μέτρα στην Αττική στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη και την παρουσία του Σωτήρη Τσιόδρα. Όταν ολοκληρώθηκε έγινε γνωστό ότι θα ακολουθήσει συνεδρίαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων για την κατάσταση στην Αττική. Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε 

Εκτίναξη ιικού φορτίου

Η εκτίναξη του ιικού φορτίου, άλλωστε, έχει αποτυπωθεί και στα αστικά λύματα. Σύμφωνα με τον Νίκο Θωμαΐδη, καθηγητή Αναλυτικής Χημείας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο οποίος διενεργεί με την ομάδα του τις σχετικές μετρήσεις, την τελευταία εβδομάδα «είδαμε μια εκτίναξη του ιικού φορτίου». «Από την εβδομάδα των Χριστουγέννων και μετά, οι επιστήμονες παρατήρησαν αύξηση του ιικού φορτίου από 10% έως 20%. Ξαφνικά πριν από τρεις εβδομάδες έφτασε στο 80% κι αυτή την εβδομάδα στο 205%» δήλωσε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ».

Ανέφερε δε ότι -σύμφωνα με μοντέλο, το οποίο έχει αρκετές αβεβαιότητες- η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα μεταφράζεται σε περίπου 100.000 κρούσματα.

Στα 3 δισ. ανεβάζει το μηνιαίο κόστος το ολικό lockdown στην Αττική

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας εκτίμησε ότι το μηνιαίο κόστος ενός καθολικού lockdown στην Αττική θα διαμορφωθεί στα 3 δισ. ευρώ, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις όποιες απώλειες.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, μιλώντας στον «ΑΝΤ1», διευκρίνισε ότι το τρέχον κόστος για το ελληνικό ΑΕΠ κυμαίνεται σε 2,5 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο θα αυξηθεί στα 3 δισ. ευρώ σε περίπτωση εφαρμογής ενός ολικού lockdown στο Λεκανοπέδιο.

Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση κάνει «συνετή διαχείριση πόρων», ώστε να κρατήσει δυνάμεις για κάθε ενδεχόμενο. Γι’ αυτό, εξήγησε, μπορεί να καλύπτει μέρος των απωλειών όσων πλήττονται από την οικονομική κρίση της πανδημίας, αλλά «δεν είναι δυνατό να καλύψει το σύνολο των απωλειών».

Υπεραμύνθηκε δε, των μέτρων στήριξης του υπουργείου Οικονομικών, ισχυριζόμενος ότι σε πολλές περιπτώσεις είναι πιο γενναιόδωρα σε σχέση με ό,τι συμβαίνει σ’ άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS