Πολιτική Πέμπτη 4/02/2021, 10:24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης για τουρισμό: Θα τα πάμε πολύ καλύτερα φέτος

Κ. Μητσοτάκης για τουρισμό: Θα τα πάμε πολύ καλύτερα φέτος

Aνάκαμψη του τουρισμού το φετινό καλοκαίρι προβλέπει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσδοκώντας πως οι ταχείς εμβολιασμοί σε βασικές αγορές, όπως η Βρετανία και το Ισραήλ, θα ανοίξουν το δρόμο για επιστροφή των τουριστών παρά τις σημερινές δυσκολίες του κλάδου.

«Είμαι ρεαλιστής, αλλά είμαι και συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα τα πάμε πολύ καλύτερα σε σχέση με πέρυσι», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης στο Reuters. Όπως σημείωσε «πέρυσι, ήμασταν στο 20-25% από ό,τι θα είχαμε σε μια κανονική χρονιά» αλλά «αν πετύχουμε το 50% από αυτό που θα είχαμε σε μια κανονική χρονιά, θα είναι και πάλι 100% καλύτερα σε σχέση με πέρυσι».

«Ουσιαστικά, εξαρτόμαστε από τον ρυθμό των εμβολιασμών στις βασικές μας αγορές» πρόσθεσε, φέρνοντας ως παράδειγμα το Ισραήλ. «Για παράδειγμα, το Ισραήλ είναι μια πολύ σημαντική αγορά για την Ελλάδα και αν το 70% του πληθυσμού της χώρας έχει εμβολιαστεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου, θα είναι ευκολότερο να ξεκινήσουμε σταδιακά να ανοίγουμε στους Ισραηλινούς που ενδιαφέρονται πραγματικά να ταξιδέψουν» σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια υπεραμύνθηκε της απόφασης για κεντρικό ευρωπαϊκό συντονισμό στις συμφωνίες με τις φαρκακευτικές εταιρείες, σημειώνοντας πως τα μικρότερα κράτη – μέλη θα αντιμετώπιζαν σημαντικά προβλήματα εάν διαπραγματεύονταν κατά μόνας. «Είμαι ικανοποιημένος για το γεγονός ότι η Ευρώπη διαπραγματεύθηκε ενιαία. Ναι, υπάρχουν περιπλοκές, υπάρχουν ζητήματα, αλλά ας μην παραβλέπουμε την μεγάλη εικόνα» είπε.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει εκστρατεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την καθιέρωση ενός ηλεκτρονικού πανευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συμφωνία για την υιοθέτησή του.

Αναφερόμενος στο σχέδιο για το άνοιγμα του τουρισμού ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης ανέφερε σε χθεσινή συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση πως λαμβάνεται μέριμνα ώστε να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα οι άνθρωποι του κλάδου. Σύμφωνα με όσα δήλωσε, το σχέδιο των ενεργειών θα εξεταστεί από τους ειδικούς και το άνοιγμα θα εξαρτηθεί από την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News