Πολιτική Δευτέρα 21/10/2024, 14:32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Σύντομα ολοκληρώνουμε τη στρατηγική μας για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Κυρ. Μητσοτάκης: Σύντομα ολοκληρώνουμε τη στρατηγική μας για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση νωρίετρα σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, με την Επίτροπο Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ιλιάνα Ιβάνοβα.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό και τα βήματα της Ελλάδας στον τομέα αυτό.

Κατά την έναρξη της συνάντησης ο πρωθυπουργός είπε προς την Ευρωπαία Επίτροπο ότι «δουλέψαμε πολύ σκληρά τα τελευταία πέντε χρόνια για να γεφυρώσουμε  το κενό καινοτομίας που κληρονομήσαμε το 2019. Πιστεύω ότι κάναμε σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός όσον αφορά στη διασύνδεση μεταξύ του κράτους και των πολιτών και των επιχειρήσεων».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο gov.gr και στη βελτίωση της ποιότητας των ψηφιακών υποδομών, δημιουργώντας, όπως είπε, ένα «πολύ ζωντανό οικοσύστημα για νεοφυείς επιχειρήσεις και νέες εταιρείες στον τομέα της τεχνολογίας, το οποίο, σε κάποιο βαθμό, κατάφερε επίσης να φέρει πίσω ανθρώπους από το εξωτερικό, επειδή έχουμε πολλούς ταλαντούχους Έλληνες που έφυγαν από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης».

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως σύντομα ολοκληρώνεται η στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη, την οποία και θα του παρουσιάσουν τις επόμενες εβδομάδες, όπως είπε. «Έχουμε μια νέα ομάδα που είναι υπεύθυνη για την έρευνα και την καινοτομία. Με ενδιαφέρει πολύ να ακούσω τις σκέψεις σας για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελλάδας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά της η Ιλιάνα Ιβάνοβα αναφέρθηκε στις εναρκτήριες εκδηλώσεις του Trusted Investor Network και του αναβαθμισμένου European Innovation Council Club. «Πρόκειται για δύο σημαντικά ορόσημα στην προώθηση του ευρωπαϊκού οικοσυστήματος καινοτομίας, που, όπως είπατε και εσείς, είναι κεντρική προτεραιότητα στην ατζέντα της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής», σημείωσε.

«Όπως γνωρίζετε, η ανταγωνιστικότητα θα είναι η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα και τι καλύτερο μέσο για να την προωθήσουμε από την έρευνα και την καινοτομία. Χαίρομαι πραγματικά που είμαι εδώ. Είχα μια θαυμάσια συζήτηση σήμερα το πρωί με τους συναδέλφους που κάθονται ακριβώς μπροστά μας, την Υφυπουργό, με μια σειρά από επενδυτές, πρωτοπόρους στην καινοτομία, ελληνικές εταιρείες που επωφελήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας και αποτελούν παραδείγματα για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το κενό καινοτομίας που αναφέρατε. Επομένως, προσβλέπω, αμέσως μετά τη συνάντησή μας, στην επίσημη έναρξη των δύο εκδηλώσεων», πρόσθεσε.

Η Ευρωπαία Επίτροπος είπε επίσης «θέλω πραγματικά να ενθαρρύνω τις ελληνικές εταιρείες, τους πρωτοπόρους στην καινοτομία, τους ερευνητές να λάβουν ενεργό μέρος στα προγράμματα που είναι διαθέσιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί αυτός είναι ο λόγος της ύπαρξής τους: για να καλλιεργήσουν και να ενθαρρύνουν πραγματικά αυτό το επιχειρηματικό καινοτόμο πνεύμα που θέλουμε να διατηρήσουμε και να παραμείνει στην Ευρώπη».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News