Πολιτική Πέμπτη 19/09/2024, 16:33
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έρχεται η 4η ελληνική φρεγάτα Belharra – Ανακοινώσεις Δένδια

Έρχεται η 4η ελληνική φρεγάτα Belharra – Ανακοινώσεις Δένδια

Την έναρξη των διαδικασιών για την προμήθεια της 4ης ελληνικής φρεγάτας FDI Belharra ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας από τη Λοριάν της Γαλλίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας έλαβαν την απόφαση για την αγορά μιας ακόμη FDI με στόχο να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι αποτρεπτικές δυνατότητες του ελληνικού στόλου αλλά και για να επιτευχθεί καλύτερη σχέση τιμής – απόδοσης (cost effectiveness) όπως αναφέρει στην «Κ» αρμόδια πηγή.

Όπως δήλωσε ο κ. Δένδιας: «Η Ελλάδα θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την αγορά μιας τέταρτης φρεγάτας Belharra από τη Γαλλία για να ενισχύσει το ναυτικό της καθώς ανακάμπτει από τη δεκαετή κρίση χρέους».

Η Ελλάδα συμφώνησε το 2021 να αποκτήσει τρεις νέες φρεγάτες Belharra έναντι 3 δισ. ευρώ για να αντικαταστήσει τις παλιές μονάδες που λειτουργούσαν για περισσότερα από 30 χρόνια στο ναυτικό της.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω σήμερα την πρόθεση της Ελλάδας να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την απόκτηση μιας ακόμη φρεγάτας, της τέταρτης του ίδιου τύπου», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια τελετής στα ναυπηγεία Λοριάν στη Γαλλία.

Η Αθήνα έχει καταρτίσει ένα σχέδιο αγορών πολλών δισεκατομμυρίων, δεκαετούς διάρκειας, το οποίο περιλαμβάνει την απόκτηση έως και 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών F-35 και μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τις ΗΠΑ και επίσης αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία.

Εντωμεταξύ, παρουσία του υπουργού Άμυνας, πραγματοποιείται η καθέλκυση της «Νέαρχος», δεύτερης φρεγάτας FDI ΗΝ – γνωστής ως Belh@rra – κλάσης «Κίμων» που κατασκευάζεται στα ναυπηγεία του Naval Group, στο Λοριάν της Γαλλίας, για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας. Τον κ. Δένδια συνοδεύουν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Δημήτριος Χούπης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ.

«Η καθέλκυση της φρεγάτας “ΝΕΑΡΧΟΣ” αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό σταθμό για το Πολεμικό Ναυτικό μας και τις Ενοπλες Δυνάμεις της Xώρας», τόνισε ο κ. Δένδιας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «ισχυροποιούμε την παρουσία μας στην Ανατολική Μεσόγειο, προστατεύοντας, ταυτόχρονα τα σύνορα και τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ουδέποτε αμφισβητώντας τα νόμιμα δικαιώματα άλλων χωρών της περιοχής».

Η φρεγάτα «Νέαρχος» έχει εκτόπισμα 4.500 τόνους, μήκος περίπου 122 μέτρα, με μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβους, πλήρωμα 120 ατόμων και ενσωματώνει προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες.

Ανάμεσα σε αυτές, περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, ο ολοκληρωμένος ιστός αισθητήρων PSIM (Panoramic Sensor Intelligence Module), όπου συγκεντρώνονται σχεδόν όλα τα συστήματα αισθητήρων του πολεμικού πλοίου, το προηγμένο σόναρ ανθυποβρυχιακού πολέμου, τύπου CAPTAS-4 και το πλήρες ψηφιακό ραντάρ Sea Fire.

moneyreview.gr με πληροφορίες από kathimerini, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News