Πολιτική Πέμπτη 12/09/2024, 21:03
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Σε εξέλιξη η έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας – Δεν θα παραστεί ο Στ. Κασσελάκης

ΣΥΡΙΖΑ: Σε εξέλιξη η έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας – Δεν θα παραστεί ο Στ. Κασσελάκης

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. O Στέφανος Κασσελάκης δεν θα παραστεί στην συνεδρίαση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Η συνεδρίαση του οργάνου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ως θέμα της την παραμονή ή μη του Στέφανου Κασσελάκη στη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ύστερα από την πρόταση μομφής η οποία κατατέθηκε εις βάρος του.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες ο Στέφανος Κασσελάκης επικοινώνησε νωρίτερα με την γραμματέα του κόμματος Ράνια Σβίγγου και την ρώτησε “ποιος είναι υπεύθυνος κατά τον νόμο για οικονομικές, διοικητικές και ποινικές υποθέσεις”.

Σημειώνεται ότι έχει ανοίξει συζήτηση για το εάν έπρεπε να απομακρυνθεί ο Στέφανος Κασσελάκης από την προεδρία του κόμματος, αμέσως μετά την έγκριση της μομφής εναντίον του ή εάν θα έπρεπε να παραμείνει μέχρι την εκλογή ή έστω μέχρι το έκτακτο Συνέδριο του κόμματος.

Το καταστατικό του κόμματος δεν το ξεκαθαρίζει λεπτομερώς το συγκεκριμένο ζήτημα, ορίζει όμως ότι η Κεντρική Επιτροπή είναι το ανώτερο καθοδηγητικό όργανο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο Αρθρο 16.1 ορίζει: «Η Κεντρική Επιτροπή αποτελεί το ανώτερο πολιτικό όργανο. Είναι αρμόδιο για την εφαρμογή των αποφάσεων του συνεδρίου. Εκλέγει την Πολιτική Γραμματεία, τον/την Γραμματέα της και τα όργανα που θεωρεί απαραίτητα για τη λειτουργία και τη δράση του κόμματος».

Στο Αρθρο 20.5 ορίζει: «Η προκήρυξη του συνεδρίου, η οργάνωση της προσυνεδριακής διαδικασίας, τα προσυνεδριακά κείμενα και το μέτρο αντιπροσώπευσης είναι αρμοδιότητες της Κεντρικής Επιτροπής».

Σημειώνεται ότι στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που είναι το αποφασιστικό όργανο δεν ετέθη από τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη ή τα άλλα στελέχη το θέμα της εκπροσώπησης μέχρι το έκτακτο Συνέδριο του κόμματος. Η σχετική συζήτηση άνοιξε μετά από δημόσια παρέμβαση του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Ξενοφώντας Κοντιάδη.

Πριν την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, έξω από την Κουμουνδούρου είχαν συγκεντρωθεί περίπου 10 άτομα που δήλωναν υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη και αποδοκίμαζαν στελέχη του οργάνου που προσέρχονταν.

Ο κ. Κασσελάκης θα διεκδικήσει εν νέου την ηγεσία

Ο κ. Κασσελάκης φαίνεται ότι έχει λάβει τις οριστικές του αποφάσεις και θα διεκδικήσει την ηγεσία. Εξάλλου, φάνηκε αυτό από το γεγονός ότι οι στενοί του συνεργάτες έχουν ήδη αρχίσει να οργανώνονται στα μίντια, σε ό, τι αφορά τουλάχιστον τους δημοσιογράφους και την ενημέρωση.

Αναφορικά με το ζήτημα της ενοποίησης της Κεντροαριστεράς, κάποια στελέχη του κόμματος επαναφέρουν τη συζήτηση, υπογραμμίζοντας ότι με ποσοστά 10, 11, 12, 13, 14 και 15 % δεν πας πουθενά. Προκρίνουν λοιπόν τις συνεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς, διαφορετικά, όπως λένε, ο κ. Μητσοτάκης θα κυβερνάει για άλλα τέσσερα χρόνια.

Το ερώτημα που κυριαρχεί είναι αν το κόμμα στις 2 του Δεκέμβρη θα είναι ενωμένο ή θα υποστεί μια μεγάλη διάσπαση, γεγονός που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει, καθώς υπάρχουν δηλώσεις και από τα δύο στρατόπεδα, ότι η επομένη των εκλογών ενδεχομένως να μην τους βρει μαζί, κάτω από την ίδια στέγη.

Συνεχίζεται η «μάχη χαρακωμάτων»

Παράλληλα, κλειστά κρατά τα χαρτιά του ο Στέφανος Κασσελάκης για τον αν θα διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία του του κόμματος, ενώ δεν έχουν ξεκαθαρίσει ούτε οι άλλοι υποψήφιοι. Ο μόνος σίγουρος είναι ο Παύλος Πολάκης, που ζητά τηλεοπτική αντιπαράθεση με τον κ. Κασσελάκη, την ώρα ο πρόεδρος της Κ.Ο Νίκος Παππάς ετοιμάζεται για να εκπροσωπήσει την αξιωματική αντιπολίτευση στη ΔΕΘ.

Θέση μάχης λίγες μέρες μετά την αποκαθήλωση Κασσελάκη από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, παίρνουν τα αντίπαλα στρατόπεδα με το βλέμμα στην κάλπη του Νοεμβρίου. Την ίδια ώρα, κορυφαία στελέχη ζυγίζουν τις αποφάσεις τους για το αν θα διεκδικήσουν την ηγεσία του κόμματος ή όχι.

«Εγώ δεν έχω ώρες προσωπικής περισυλλογής. Είμαι σε ένα κόμμα και δουλεύω σε μια ομάδα. Είμαι στρατιώτης και στέλεχος του κόμματος. Δεν πρόκειται να απομονωθώ και να σκεφτώ μόνος μου τι θα κάνω στην καριέρα μου γιατί δεν έχω πολιτική καριέρα« δήλωσε μεταξύ άλλων ο Σωκράτης Φάμελλος.

Ετοιμος για debate με το Στέφανο Κασσελάκη δηλώνει με ανάρτηση του ο Παύλος Πολάκης σε διάλογο με χρήστες του διαδικτύου.

«Πάντα η ψυχή και το μυαλό μου φτερουγά όχι πάνω από τα 300 αλλά από τα χίλια μέτρα που έχει καθαρό αέρα. Αλλά να είναι σίγουρος πως θα κατέβω όταν θα κάνουμε προεκλογική αντιπαράθεση (ντιμπέτι το λέμε στα Σφακιά) με τον Κασσελάκη! Εκεί θα φανούν ΟΛΑ!».

«Εχουμε έναν κόσμο εξοργισμένο που δεν πιστεύει στις διαδικασίες, που διαβάζει συνταγματολόγους, που λέει πως δεν έγινε η διαδικασία όπως έπρεπε» ανέφερε ο Πέτρος Παππάς.

Τη συγκρότηση δημοκρατικού μετώπου, στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας που θα εμπεριέχει εναλλακτική κυβερνητική πρότασης προκρίνει ο Διονύσης Τεμπονέρας.

«Πολύ φοβάμαι ότι αν η Νέα Δημοκρατία επιλέξει έναν εκλογικό αιφνιδιασμό μπορούμε να βρεθούμε σε ένα σύστημα 4-2-4 Αυτό ο αριστερός και δημοκρατικός κόσμος δεν πρέπει να το επιτρέψει», τόνισε.

Ο Γιάννης Ραγκούσης σημείωσε: «Εγώ είμαι και παραμένω στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, όλη μου η έννοια είναι για το αν θα ανταποκριθούμε όλοι στην απαίτηση των προοδευτικών ψηφοφόρων, 70% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, 80% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ μάς ζητούν να πάρουμε κοινές πρωτοβουλίες για να υπάρξει απέναντι στην κυβέρνηση μια ισχυρή πολιτική δύναμη».

Τα επόμενα 24ωρα αναμένονται, όπως όλα δείχνουν, οι οριστικές αποφάσεις του Στεφανου Κασσελάκη. To ενδιαφέρον μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη με το ΣΥΡΙΖΑ να εκπροσωπείται στη ΔΕΘ από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής του ομάδας Νίκο Παππά και στοχεύει στην προγραμματική αντεπίθεση και την ανάδειξη των προτάσεων και των θέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από ertnews.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News