Πολιτική Σάββατο 7/09/2024, 19:55
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Αυξήσεις συντάξεων και μισθών, μείωση φόρων –Τα μέτρα στήριξης

Μητσοτάκης: Αυξήσεις συντάξεων και μισθών, μείωση φόρων –Τα μέτρα στήριξης

Τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για αύξηση των εισοδημάτων και άμβλυνση ανισοτήτων παρουσίασε απόψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της τελετής εγκαινίων της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

Μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε μείωση εισφορών 1% και όχι 0,5% όπως αναμενόταν, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, αύξηση 2 εκατ. συντάξεων κατά 2,2 έως 2,5%, κατώτατου μισθού, μισθών στο δημόσιο, ενώ ανακοίνωσε ότι οι τρίτεκνοι θα θεωρούνται πολύτεκνοι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει μπροστά της τρία χρόνια καθαρής πολιτικής διαδρομής, προσθέτοντας πως ο ίδιος είναι πολύ πιο έμπειρος «από τη διαχείριση αλλεπάλληλων κρίσεων που τις ξεπεράσαμε».

Αναφέρθηκε σε «δοκιμασίες, μεταναστευτικές εισβολές και την πανδημία, ενεργειακές και κλιματικές προκλήσεις» λέγοντας πως τα εμπόδια «μας έκαναν πιο δυνατούς».

«Είμαι αποφασισμένος να τιμήσω την εμπιστοσύνη σας» πρόσθεσε, λέγοντας πως οι περσινές εξαγγελίες του στη ΔΕΘ υλοποιήθηκαν – από το panic button και το ηλεκτρονικό εισιτήριο στα γήπεδα μέχρι το MyCoast. 

Στόχος, όπως είπε, είναι έως το 2027 η Ελλάδα να έχει καλύψει το χαμένο έδαφος της εποχής των μνημονίων, ώστε «η επόμενη γενιά να αισθάνεται ότι μπορεί να ζήσει καλύτερα από την προηγούμενη».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις περσινές δεσμεύσεις του στη ΔΕΘ που πραγματοποιήθηκαν: Η επενδυτική βαθμίδα, η αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και οι 10.000 προσλήψεις νέων εκπαιδευτικών.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις περσινές εξαγγελίες και την υλοποίηση τους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τη χρονιά που πέρασε έγιναν 10.000 μόνιμοι διορισμοί, σημειώνοντας παράλληλα ότι από το 2019 έχουν δημιουργηθεί 500.000 νέες θέσεις εργασίας.

«Πέρσι υποσχέθηκα ένα διαφανές σύστημα για την επιλογή στο δημόσιο. Έγινε πράξη από τη δική μας κυβέρνηση», είπε ο πρωθυπουργός.

Και αναφερόμενος στα μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης είπε ότι «το κάναμε παρά το πολιτικό κόστος. Το κάναμε γιατί ήταν το σωστό».

Τα μέτρα στήριξης

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε:

      -Ενίσχυση των συντάξεων 2.000.000 συνταξιούχων από την 1η Ιανουαρίου 2025.

      -Στήριξη ευάλωτων συμπολιτών μας.

      -Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο.

      -Μείωση κατά 1% των ασφαλιστικών εισφορών αντί για 0,5% που σχεδιάζαμε.

      -Πλήρη κατάργηση το 2025 του τέλους επιτηδεύματος για κάθε αυτοαπασχολούμενο και κάθε ατομική επιχείρηση.

      -Μείωση στο μισό του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος για χωριά και πόλεις μέχρι 1.500 κατοίκους από 500 που είναι μέχρι τώρα.

Παράλληλα, το κριτήριο του μέγιστου μισθού του εργαζόμενου δεν θα υπολογίζεται αθροιστικά αλλά μόνο συγκριτικά. Καταργείται ο ειδικός φόρος σταθερής τηλεφωνίας 5% σε συνδέσεις οπτικής ίνας με ταχύτητες άνω των 100 Mbbs.

Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι η αμοιβή των εφημεριών στο ΕΣΥ θα φορολογείται αυτοτελώς με 22%, κάτι που θα οδηγήσει σε αύξηση μισθού κατά 130 ευρώ, τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ ανακοίνωσε ότι αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση νυχτερινής απασχόλησης σε Ένοπλες Δυνάμεις, Πυροσβεστική, Αστυνομία.

Αύριο, Κυριακή, στις 12:00, ο κ. Μητσοτάκης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», στην οποία αναμένεται να αναφερθεί αναλυτικότερα στα μέτρα που σκοπεύει να λάβει η κυβέρνηση. 

Στέγαση  

– Φορολογική απαλλαγή για τρία χρόνια για τα ενοίκια από τα ακίνητα που ήταν κλειστά, προκειμένου να μπουν ξανά στην αγορά, ενώ το ίδιο θα συμβεί και στους ιδιοκτήτες που αλλάζουν την βραχυχρόνια μίσθωση σε μακροχρόνια.

–  «Σπίτι μου 2» για επιδότηση του επιτοκίου για την αγορά πρώτης κατοικίας, με διευρυμένα κριτήρια και με προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, ανεβαίνει το ηλικιακό όριο στα 50 έτη και το επιτόκιο θα είναι στο ήμισυ της αγοράς. 

– Περιορισμοί στη βραχυχρόνια μίσθωση. Αύξηση τέλους βραχυχρόνιων μισθώσεων και απαγόρευση νέων Airbnb στα τρία κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας, . 

Δημογραφικό

– Εκσυγχρονισμός πλαισίου επιδοματικής πολιτικής.

– Αλλαγές στο επίδομα ανεργίας.

– Αύξηση του επιδόματος τέκνων.

– Πρόσθετες παροχές σε τρίτεκνους.

Παράλληλα, επιβάλλεται τέλος κρουαζιέρας ανά επιβάτη, υψηλό στη Σαντορίνη και τη Μύκονο, χαμηλότερο στα υπόλοιπα νησιά.

Τα 45 μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

 1) Μειώνονται από την 1η Ιανουαρίου κατά 1% οι ασφαλιστικές εισφορές, αντί  0,5% που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός
    2) Αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου από 2,2% έως 2,5% περισσότερες από 2.000.000 συντάξεις 
    3) Αυξάνεται από τον Απρίλιο ο κατώτατος μισθός από τα 830 ευρώ σήμερα, με στόχο να ανέλθει στα 950 ευρώ μέχρι τον Απρίλιο του 2027, συμπαρασύροντας αυτόματα προς τα πάνω τις τριετίες και πολλά επιδόματα. 
    4) Τον Δεκέμβριο 670.000 συνταξιούχοι με εισόδημα μέχρι 1.600 ευρώ που έχουν ακόμη προσωπική διαφορά, θα λάβουν έως και 200 ευρώ. 
    5) Οι 767.000 δικαιούχοι Επιδόματος Παιδιού, θα εισπράξουν τον Δεκέμβριο μια επιπλέον δόση του επιδόματος. 
    6) Οι 220.000 δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων από ΟΠΕΚΑ και ΕΦΚΑ θα ενισχυθούν με 200 ευρώ, όπως και 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες. 
    7) Οι  205.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα το λάβουν αυξημένο κατά 50%. 
    8) Από την άνοιξη, σχεδόν 700.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα αρχίσουν να βλέπουν νέες ετήσιες αυξήσεις οι οποίες, σταδιακά, θα φτάσουν  και τα 100 ευρώ τον μήνα. 
    9) Η αμοιβή των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ θα φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 22%, που ισοδυναμεί με μεσοσταθμική αύξηση αποδοχών κατά 130 ευρώ τον μήνα.
    10) Πρόσθετο κίνητρο έως 7.200 ευρώ ετησίως στους ιατρούς που θα στελεχώσουν δομές υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές.
    11) Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία σε 37.000 πολίτες με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης
    12) Νέο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» για την αναβάθμιση και ανακαίνιση εκατοντάδων σχολείων ύψους 250 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με στόχο το ποσό αυτό να αυξηθεί σημαντικά μέσω ιδιωτικών χορηγιών
    13) Αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση νυχτερινής απασχόλησης των ενστόλων (Ένοπλες Δυνάμεις, Λιμενικό, Αστυνομία και Πυροσβεστική)
    14) Καταργείται πλήρως το Τέλος Επιτηδεύματος με ετήσιο όφελος 325 ευρώ για κάθε αυτοαπασχολούμενο ή ατομική επιχείρηση. 
    15) Το ελάχιστο φορολογητέο ποσό των ελεύθερων επαγγελματιών θα μειώνεται και σε περιοχές με 1.500 κατοίκους αντί των 500, ενώ το κριτήριο του μέγιστου μισθού εργαζομένου δεν θα υπολογίζεται προσθετικά αλλά μόνο συγκριτικά. 
    16) Καταργείται ο Ειδικός Φόρος Σταθερής Τηλεφωνίας που ανέρχεται σε 5% για συνδέσεις οπτικής ίνας με ταχύτητες άνω των 100Mbps.  
    17) Ενισχύονται κατά 20 εκατομμύρια τα επιδόματα προς νέους  γονείς, με 173.000 vouchers και 20.000 νέες θέσεις παιδικών σταθμών. 
    18) Οι εργοδότες που διευκολύνουν το προσωπικό τους με παροχές έως και 5.000 ευρώ ετησίως σε νέους γονείς, θα απαλλάσσονται από τον φόρο για αυτό το ποσό, το οποίο θα προσαυξάνεται για κάθε νέο μέλος της οικογένειας. 
    19) Σύγκλιση των δικαιωμάτων των τρίτεκνων με των πολύτεκνων, ανεξάρτητα από εισόδημα: από τον διορισμό στο Δημόσιο και την εισαγωγή στα ΑΕΙ μέχρι τη συμμετοχή στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού. 
    20) Οι «Νταντάδες της Γειτονιάς» θα επεκταθούν με vouchers έως 500 ευρώ για κάθε παιδί.
    21) Άμεση κατάργηση του φόρου 15% στην ασφάλιση υγείας για παιδιά μέχρι 18 ετών.
    22) Δωρεάν έλεγχος γονιμότητας σε γυναίκες από 30 έως και 35 ετών και απλοποίηση των καλύψεων του ΕΟΠΥΥ στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
    23) Αναμόρφωση των επιδομάτων ανεργίας ώστε να μην λειτουργούν ως άλλοθι αδήλωτης εργασίας στρέφοντας τις ενισχύσεις σε όσους έχουν αληθινή ανάγκη
    24) Πιο δίκαια, αποτελεσματικά και στοχευμένα τα τρία βασικά κοινωνικά επιδόματα: Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, επίδομα στέγασης και παιδιού με στόχο να μειωθεί η παιδική φτώχεια στη χώρα.
    25) Μονιμοποίηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, από το 2025 και για τα επόμενα χρόνια τα ποσά αυτά θα επιστρέφονται με δίκαιο και αναλογικό τρόπο.
    26) Θεσμοθετείται ευέλικτο σύστημα διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων αγροτών και συνεταιρισμών, ώστε με βάση τις  δυνατότητές τους να μειώνονται οι τόκοι και να καταργείται μέρος του οφειλόμενου κεφαλαίου ενώ σε βάθος χρόνου η αποπληρωμή θα γίνεται με δυνατότητα αναχρηματοδότησης και οριστικής διευθέτησης και εξάλειψης εμπράγματων βαρών.
    27) Πρόγραμμα 600 εκατομμυρίων ευρώ για την αύξηση της θερμοκηπιακής καλλιέργειας στην επικράτεια. 
    28) Σχέδιο ανταλλαγής και αντιπαροχής των αδρανών δημόσιων γαιών που ανήκουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Τις εκτάσεις αυτές, επενδυτές του χώρου θα αναλάβουν να καλλιεργούν, κατασκευάζοντας θερμοκήπια μεγάλης κλίμακας αποκλειστικά με εξαγωγικά αγροδιατροφικά προϊόντα υψηλής αξίας.
    29) Ξεκινά το Πρόγραμμα «Σπίτι Μου» ΙΙ, ύψους 2 δισ. με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να αποκτήσουν πρώτη κατοικία πάνω από 15.000 νέοι ή νέα ζευγάρια ηλικίας έως και 50 ετών, με επιτόκιο μισό από το εμπορικό.
    30) Πρόγραμμα 400 εκατομμυρίων για δάνεια έως 20.000 ευρώ με μηδενικό επιτόκιο και στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση χιλιάδων παλαιών κατοικιών. 
    31) Απαλλαγή από τον φόρο ενοικίου για 3 χρόνια, για τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν κλειστά ακίνητα ή εάν μετατρέψουν σε μακροχρόνια μία βραχυχρόνια μίσθωση. 
    32) Στις συμβάσεις μέσω πλατφορμών θα ισχύσει νέο, αυξημένο τέλος.
    33) Απαγόρευση νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων στα 3 κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας τουλάχιστον για έναν χρόνο. 
    34) Αυξάνεται κατά 20% η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες που ασφαλίζουν κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ  από θεομηνίες. 
    35) Οι ακίνητες περιουσίες μεγαλύτερης αξίας θα διατηρούν την έκπτωση 10% στον ΦΠΑ αν ασφαλιστούν, αν όμως, δεν το κάνουν, από τον Απρίλιο του 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση ζημιάς. 
    36) Όλες οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ θα πρέπει, υποχρεωτικά να ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές. Διαφορετικά, δεν θα αποζημιώνονται. Κάτι που θα ισχύσει και για κάθε νέο συμβόλαιο, όπως και για την ανανέωση παλαιάς σύμβασης οχημάτων ιδιωτικής ή επαγγελματικής χρήσης. 
    37) Διευρύνονται τα κίνητρα για την καινοτομία, τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και εξαγορές με φορολογικές εκπτώσεις μέχρι και 315% για επενδύσεις στην έρευνα.
    38) Περιορίζεται στις 100.000 ευρώ το ελάχιστο όριο κεφαλαίου μιας εταιρίας που προκύπτει από μετασχηματισμό μικρότερων. 
    39) Παρελθόν το Τέλος Χαρτοσήμου σε εκατοντάδες συναλλαγές: από τους τόκους των επιχειρηματικών δανείων ή τις ασφαλιστικές πράξεις έως τις πιστώσεις για εισαγωγές και τους προϋπολογισμούς τεχνικών έργων. Και από τη σύσταση μη κερδοσκοπικών νομικών προσώπων μέχρι την απλή έκδοση άδειας άσκησης επαγγέλματος.
    40) Χορήγηση «Golden Visa» για κεφάλαια που θα εισάγονται για την χρηματοδότηση startup εταιριών με τουλάχιστον 250.000 ευρώ
    41) Ιδρύεται νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο, με κεφάλαια 300 εκατομμυρίων για να παρέχει κίνητρα σε δυναμικές πρωτοβουλίες ειδικά σε τομείς με υψηλή προστιθέμενη αξία. 
    42) Διαμορφώνονται 12+ 1 περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης με πολλά μικρά και μεγάλα έργα σε κάθε δήμο και κάθε ορεινή ή νησιωτική κοινότητα
    43) Κατάργηση 15 χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών με στόχο τη μείωση του διοικητικού βάρους κατά 25%, κυρίως στις εξαγωγικές μας επιχειρήσεις 
    44) Επιβάλλεται Τέλος Κρουαζιέρας ανά επιβάτη που θα αποβιβάζεται σε ελληνικό λιμάνι. Υψηλότερο σε Σαντορίνη και Μύκονο, χαμηλότερο στα υπόλοιπα λιμάνια, με κλιμάκωση ανά περίοδο.
    45) Αυξάνεται από Απρίλιο έως Οκτώβριο το Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση, αναλογικά, για ξενοδοχεία, καταλύματα και ενοικιαζόμενα ακίνητα μέσω πλατφορμών. Τα συγκεκριμένα έσοδα θα επιστρέφουν στις τοπικές κοινωνίες για να οργανώσουν καλύτερα τις υποδομές τους απέναντι στο βάρος που δέχονται κάθε καλοκαίρι.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

ΔΕΘ με έμφαση την ενίσχυση εισοδημάτων – Τα μέτρα

Μέτρα στήριξης των νοικοκυριών στη μάχη κατά της ακρίβειας

Στο τραπέζι μεγαλύτερη μείωση εισφορών το 2025 – Τα μέτρα της ΔΕΘ

 
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News