Πολιτική Σάββατο 24/08/2024, 17:57
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Ανακοίνωση για τη βεβήλωση ορθόδοξου κοιμητηρίου στην Κωνσταντινούπολη

ΥΠΕΞ: Ανακοίνωση για τη βεβήλωση ορθόδοξου κοιμητηρίου στην Κωνσταντινούπολη

Τη βεβήλωση του Ελληνορθόδοξου Κοιμητηρίου του Αγίου Ελευθερίου στην κοινότητα Ταταούλων, στην Κωνσταντινούπολη, καταδικάζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας πως η πράξη αυτή «προσβάλλει τη μνήμη και την ιστορία της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία».

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τη βεβήλωση του Ελληνορθόδοξου Κοιμητηρίου του Αγίου Ελευθερίου στην κοινότητα Ταταούλων στην Κωνσταντινούπολη, η οποία προσβάλλει τη μνήμη και την ιστορία της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία. Καλούμε τις τουρκικές Αρχές να πράξουν τα δέοντα έναντι της αποτρόπαιας αυτής πράξης», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν και στον τουρκικό Τύπο, στις 23 Αυγούστου οι υπάλληλοι του Κοιμητηρίου Αγίου Ελευθερίου, διαπίστωσαν παραβίαση στο συρματόπλεγμα, καθώς και καταστροφές σε μνήματα, σκαμμένους λάκκους. Ειδοποιήθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες κατέγραψαν τις ζημιές και συνέλεξαν στοιχεία.

Από την πλευρά της, η Εφοροεπιτροπή της Κοινότητας Ταταούλων, στην οποία βρίσκεται το συγκεκριμένο Κοιμητήριο, προχώρησε στην εξής δήλωση:   

«Η επίθεση που πραγματοποιήθηκε σήμερα τα ξημερώματα στο Ελληνορθόδοξο Νεκροταφείο Αγίου Ελευθερίου προκάλεσε μεγάλη θλίψη στην κοινότητα μας. Οι δυνάμεις ασφαλείας και οι ομάδες επιτόπιας έρευνας που επενέβησαν ταχύτατα διαπίστωσαν στο νεκροταφείο βαθιά ανασκαφή, η οποία έγινε για άγνωστους, μέχρι στιγμής, λόγους. Επιπλέον, παρατηρήθηκε τα σκυλιά στο νεκροταφείο να βρίσκονται σε κατάσταση λήθαργου και έγινε η απαραίτητη παρέμβαση από τον κτηνίατρο. Αυτή η επίθεση αξιολογείται ως μια κίνηση που έγινε κατά των θρησκευτικών μας αξιών. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη ότι οι αστυνομικές δυνάμεις το συντομότερο δυνατό θα οδηγήσουν τους δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης.

Το Ρωμαίικο Νεκροταφείο Αγίου Ελευθερίου Kurtuluş (σ.σ. Ταταύλα) βρίσκεται στην συνοικία Kurtuluş και είναι από τα σημαντικότερα νεκροταφεία που από το 1865 εξυπηρετεί την βαθιά ριζωμένη Ελληνορθόδοξη κοινότητα της περιοχής. Το νεκροταφείο, που υπάρχει εδώ και 159 χρόνια, έχει μεγάλη σημασία τόσο από θρησκευτικής απόψεως όσο και πολιτιστικής. Αυτός ο χώρος που έγινε μάρτυρας της πολυπολιτισμικής δομής της συνοικίας, αποτέλεσε σύμβολο των διαφορετικών κοινοτήτων που συμβιώνουν ειρηνικά καθ’ όλη την διάρκεια της ιστορίας.

Υπό το πρίσμα αυτών των συγκεκριμένων πληροφοριών, θα θέλαμε να δηλώσουμε ότι η επίθεση δεν έγινε μόνο εναντίον ενός νεκροταφείου, αλλά και σε μια βαθιά ριζωμένη πολιτιστική κληρονομιά και θρησκεία. Η περιοχή Kurtuluş ξεχωρίζει ως μια περιοχή όπου άνθρωποι διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών έζησαν αδελφικά για αιώνες και δεν θα επιτραπεί σε καμία προσπάθεια να βλάψει αυτούς τους δεσμούς αδελφοσύνης».

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News