ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «ταμείο» Μαξίμου για τα πεπραγμένα της θερινής περιόδου

Το «ταμείο» Μαξίμου για τα πεπραγμένα της θερινής περιόδου

Με τον Αύγουστο να φτάνει στο τέλος του –χωρίς πάντως οι κίνδυνοι φυσικών καταστροφών να έχουν εξαλειφθεί– η κυβέρνηση μπορεί να κάνει μια πρώτη αποτίμηση για το πώς κύλησε το καλοκαίρι από τις ευρωεκλογές μέχρι σήμερα και το πώς διαμορφώνεται το πολιτικό κλίμα.

Στα συν που αναμφίβολα καταγράφει το Μαξίμου είναι πως η τουριστική σεζόν κύλησε πολύ καλά, με τα επίσημα στοιχεία να δείχνουν πως ήδη από τον Ιούνιο είχαμε αύξηση κατά 15,5% στις αφίξεις και 12,2% στις εισπράξεις. Ο τουρισμός αποτελεί βασικό βαρόμετρο κοινωνικής νηνεμίας, καθώς πρόκειται για βιομηχανία που συντηρεί χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζομένους –εποχικούς ή μη– και αποτελεί καύσιμο για την οικονομία ενόψει του χειμώνα. Στα συν που «τικάρει» η κυβέρνηση είναι και το γεγονός πως φέτος υπήρξε ικανοποιητική κίνηση και σε δευτερεύοντες προορισμούς, όπως η ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς φαίνεται να υπάρχει πλέον, λόγω της μεγάλης ακρίβειας στα νησιά, μια μετακίνηση προς προορισμούς που δεν ήταν άλλοτε τόσο δημοφιλείς, τροφοδοτώντας με τουρισμό και την υπόλοιπη Ελλάδα. Στην κυβέρνηση υπάρχει η γενική αίσθηση πως ήταν ένα «καλό καλοκαίρι» τόσο από πλευράς εσόδων όσο και κλίματος, αλλά αυτό δεν αρκεί καθώς τα «αγκάθια», με πρώτο την ακρίβεια, λειτουργούν διαβρωτικά για την πλειονότητα.

Με την κυβέρνηση να έχει μπει στον έκτο χρόνο διακυβέρνησης οι πολίτες έχουν πλέον μεγάλη κόπωση αλλά και απαιτήσεις, που αυξάνονται και από την αφύσικη και παρατεταμένη έλλειψη αντιπολίτευσης. Το νούμερο 1 πρόβλημα που έκανε την εμφάνισή του και το καλοκαίρι είναι η ακρίβεια. Στη θερινή ανάπαυλα υπήρχε πλέον διάχυτη η αίσθηση πως οι διακοπές στην Ελλάδα για τους… Ελληνες γίνονται όλο και πιο δύσκολες ή λιγότερων ημερών, καθώς οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα σε όλα τα επίπεδα.

Το θέμα όμως της ακρίβειας δεν αφορά το μικρό διάστημα των ολιγοήμερων διακοπών, αλλά κυρίως το φθινόπωρο που έρχεται. Τα κυβερνητικά στελέχη που επέστρεψαν από τις διακοπές τους έλεγαν σε κάθε τόνο πως οι πολίτες που συνάντησαν ανά την Ελλάδα τους έλεγαν διαρκώς για την ακρίβεια και τα υπόλοιπα έπονταν. Οι υψηλές απαιτήσεις που έχουν πλέον οι πολίτες φάνηκαν και από ένα ακόμη στοιχείο, τις πρόσφατες φωτιές. Οπως έλεγε κυβερνητική πηγή, στην περίπτωση της πυρκαγιάς στην Αττική παρότι λειτούργησε άψογα το 112 –μια σημαντική κατάκτηση που δεν υπάρχει σε όλες τις χώρες– αυτό δεν φαίνεται πλέον να αρκεί σε κανέναν, καθώς οι πολίτες έχουν δικαιολογημένες απαιτήσεις και οι φυσικές καταστροφές, ενώ δεν έχουν ανθρώπινες απώλειες, διαδέχονται η μία την άλλη.

Η αδυναμία να σταματήσει η φωτιά στην Αττική οδηγεί μερίδα των πολιτών στην άποψη πως η κυβέρνηση παρά τις προσπάθειες δεν έχει καταφέρει να δαμάσει την κρατική ανεπάρκεια η οποία, ενώ έχει μειωθεί, εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα. Από τα παραπάνω προκύπτει πως δύο μήνες μετά τις ευρωεκλογές η κυβέρνηση βρίσκεται σε μια σημαντική καμπή, που καλείται να σύρει το κάρο παρακάτω και να δείξει πως έχει ακόμη πολλά καύσιμα στη μηχανή της. Η ΔΕΘ θα είναι το πρώτο σχετικό κρας τεστ ενόψει του φθινοπώρου, καθώς παραδοσιακά δίνει το κεντρικό πολιτικό στίγμα στην έναρξη κάθε σεζόν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να καταστήσει σαφές πού θέλει να πάει η κυβέρνησή του το επόμενο διάστημα.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News