Πολιτική Τετάρτη 24/07/2024, 13:32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για τα 50 χρόνια Δημοκρατίας: Είναι ώρα για τολμηρά άλματα

Μητσοτάκης για τα 50 χρόνια Δημοκρατίας: Είναι ώρα για τολμηρά άλματα

«Το παρόν μάς καλεί να κλείσουμε λογαριασμούς με το παρελθόν και να πετύχουμε στις προκλήσεις του μέλλοντος», ήταν ένα από τα κεντρικά μηνύματα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της ομιλίας του στη Βουλή, κατά την επετειακή συνεδρίαση για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. 

Τα γενέθλια της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας είναι μια ευκαιρία αναστοχασμού για όσα πετύχαμε, για όσα θέλουμε σήμερα και για όσα στοχεύουμε αύριο, υποστήριξε ο πρωθυπουργός λέγοντας πως στη διάρκεια αυτού του μισού αιώνα «ο κοινοβουλευτισμός εδραιώθηκε, ο πατριωτισμός –παρά τις όποιες ακραίες φωνές– επανήλθε στις γνήσιες διαστάσεις του και οι πολίτες εγκατέλειψαν πολλές από τις δοξασίες που τους χώριζαν». Οπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «η περίοδος των τελευταίων 50 ετών ήταν περίοδος ιστορικών τομών και χαμένων ευκαιριών».

Κατά τον πρωθυπουργό, «η Ελλάδα προχώρησε, όχι όμως όσο έπρεπε και όσο θα μπορούσε», ενώ όσον αφορά τις προκλήσεις του σήμερα ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «στόχος μας δεν μπορεί να είναι άλλος από τη γρήγορη σύγκλιση με τις πιο προηγμένες χώρες της Ενωσης». 

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη ότι πολλά από τα δόγματα της Μεταπολίτευσης δεν ήταν παρά «σκιάχτρα», ενώ εκτίμησε ότι σήμερα η κοινή γνώμη αφήνει πίσω «ιδεολογήματα» και αναζητά χειροπιαστά αποτελέσματα. «Οι Ελληνίδες και οι Ελληνες νιώθουν ότι έχει έρθει ο καιρός της αναμέτρησης με όσα υπονόμευαν επί δεκαετίες την πορεία μας κερδίζοντας τον χρόνο που δεν αξιοποιήθηκε και μειώνοντας την απόσταση που μας χωρίζει από την Ευρώπη», είπε. 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην περίοδο της οικονομικής κρίσης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης «χωρίζονται σε 40+10, λόγω του συλλογικού σοκ της οικονομικής κρίσης», η οποία «πήρε τις πιο δραματικές διαστάσεις το καλοκαίρι του 2015, όταν η πατρίδα κινδύνευσε να βρεθεί εκτός Ευρώπης, όμηρος ολέθριων κυβερνητικών επιλογών». 

Παράλληλα, στάθηκε στο γεγονός ότι μαζί με τα 50 χρόνια της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας, μισό αιώνα ζωής συμπληρώνει και η Νέα Δημοκρατία η οποία, κατά τον ίδιο, πορεύεται σήμερα με την ίδια ορμή του 1974. Μίλησε για ένα κόμμα το οποίο θέλει διαρκώς να καινοτομεί, χωρίς να χάνει την ταυτότητά του, να διευρύνεται, αλλά «να κρατά τις ρίζες του δυνατές ώστε να απλώνεται και πέρα από τη σκιά του». 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News