Πολιτική Τετάρτη 10/07/2024, 18:43
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Kυρ. Μητσοτάκης: Στήριξη στην Ουκρανία, ενίσχυση της ευρωπαϊκής Αμυνας

Kυρ. Μητσοτάκης: Στήριξη στην Ουκρανία, ενίσχυση της ευρωπαϊκής Αμυνας

«Γιορτάζουμε την δημιουργία της πιο ανθεκτικής Συμμαχίας στον κόσμο» ήταν το πρώτο σχόλιο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την άφιξή στη Σύνοδο του NATO.

«Συναντιόμαστε σε μία εποχή μεγάλων προκλήσεων», παρατήρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας πως «θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία».

«Είναι μία εποχή που η Νατοϊκή Συμμαχία πρέπει να αντιμετωπίσει μία σειρά πολύπλοκων προκλήσεων και είναι επίσης μία εποχή όπου πρέπει να επιβεβαιώσουμε εκ νέου την δική μας δέσμευση ως προς την δαπάνη. Τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ μας σε αμυντικές δαπάνες».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ακόμη ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις ευρωπαϊκές χώρες όχι μόνο η επίτευξη αυτού του στόχου αλλά και ταυτόχρονα η ευθυγράμμιση των αμυντικών δαπανών, ώστε να δυναμώσουμε περισσότερο την Νατοϊκή Συμμαχία. Δε χρειάζεται να δαπανούμε περισσότερα, πρέπει να δαπανούμε εξυπνότερα» τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Συμφωνία των κρατών μελών 

Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν σε προσχέδιο κοινού ανακοινωθέντος της συνόδου κορυφής που περιλαμβάνει τη δέσμευση της Συμμαχίας να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία «στην μη αναστρέψιμη πορεία της χώρας προς την πλήρη Ευρωατλαντική ενσωμάτωση, συμπεριλαμβανομένης της ένταξης στο ΝΑΤΟ», δήλωσε μια πηγή στο Reuters.

Το κοινό ανακοινωθέν προσθέτει επιβεβαιώνοντας ότι το ΝΑΤΟ «θα είναι σε θέση να απευθύνει πρόσκληση στην Ουκρανία για ένταξη στη Συμμαχία όταν συμφωνήσουν οι Σύμμαχοι και εκπληρωθούν οι όροι», σύμφωνα με την πηγή.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News