Πολιτική Τετάρτη 10/07/2024, 09:40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Απόψε η συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη με Ταγίπ Ερντογάν

Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Απόψε η συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη με Ταγίπ Ερντογάν

Συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προγραμματίζεται να έχει απόψε στις 23.00 ώρα Ελλάδος (16.00 τοπική ώρα) ο πρωθπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον.

Η συνάντηση, σύμφωνα με την «Κ» δεν πρόκειται να είναι μεγάλης διάρκειας, ούτε «εφ’ όλης της ύλης», αλλά θα επικεντρωθεί στην επισκόπηση όσων έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που κατά κοινή ομολογία έχουν βελτιωθεί. Για την Αθήνα άλλωστε είναι πάντα ευπρόσδεκτες τέτοιες συναντήσεις, ακόμη και αν είναι σύντομες, καθώς όπως έχει πει ο κ. Μητσοτάκης δημοσίως «δεν θα πρέπει να είναι είδηση η συνάντησή μου με τον κ. Ερντογάν».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις κατά τη χθεσινή συζήτηση με τον κ. Σπέκχαρντ. «Οταν ανέλαβα, κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τον επιθετικό αναθεωρητισμό της Τουρκίας», ανέφερε αρχικά, τονίζοντας ωστόσο πως έχουν γίνει μικρά, θετικά βήματα όσον αφορά τις υπερπτήσεις και το μεταναστευτικό.

«Περάσαμε τρία χρόνια δύσκολες στιγμές με την Τουρκία. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά και πρέπει να το αναγνωρίσουμε». Παρότι, όπως είπε, ορισμένες από τις θεμελιώδεις τουρκικές θέσεις όσον αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν αλλάξει ριζικά, «το γεγονός ότι είχαμε δεκαέξι μήνες ησυχίας όσον αφορά στο να μην έχουμε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ότι συνεργαζόμαστε καλύτερα σε θέματα μετανάστευσης, ότι στην πραγματικότητα έχουμε κάνει μια συμφωνία που επιτρέπει στους Τούρκους πολίτες να ταξιδεύουν στα νησιά του Αιγαίου και να πάρουν τη βίζα τους πολύ γρήγορα, όλα αυτά είναι μερικά θετικά βήματα. Και σε μια εποχή που αντιμετωπίζουμε σημαντικές προκλήσεις εντός του ΝΑΤΟ, αυτό είναι κάτι που κινεί τη βελόνα προς μια θετική κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά.

Χθες, πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος κατά την αναχώρησή του από την Τουρκία αναφέρθηκε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, τονίζοντας πως «η Τουρκία είναι ένας από τους πέντε κορυφαίους συμμάχους που συμβάλλουν στο μέγιστο στις αποστολές και στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ», ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στη «Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», που τη χαρακτήρισε «πλήρες μέλος των τουρκογενών κρατών».

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News